Nya förväntningar på folkbiblioteken

3 aug 2020 • 3 min

Streamingtjänsternas dominans får konsekvenser för biblioteken. Vägen framåt handlar inte om teknik utan om avtal, säger Björn Waller, systembibliotekarie i Botkyrka.

Björn Waller är systembibliotekarie i Botkyrka.

Hur ska folkbiblioteken hänga med när allt fler konsumerar litteratur, film och musik genom digitala tjänster?
– Vi har inte sett några tecken på att folk slutar använda biblioteken, snarare tvärtom. Okej, du har en långsamt nedåtgående kurva. Går du tillbaka 200 år så kunde man bara läsa, sedan kom radion, tv:n, sedan kom Netflix. Folk har bara 24 timmar. Men vi står inte inför ett stup. Det stora problemet är om bibliotek börjar ses som onödiga.
Hur påverkas biblioteken av streamingtjänsterna?
– Det som ändras är förväntningarna från användarna. Jag tänker inte minst på ljudböcker. För tjugo år sedan var de en nischad affär för i första hand personer med synnedsättning. Men som nu plötsligt blivit ett av de mest populära sätten att ta till sig böcker.
Så hur har förväntningarna förändrats?
– De senaste åren har cd-skivan stendött. Det är bara biblioteken som köper in dem för att kunna låna ut dem. Jag stöter ofta på det när jag står i disken och någon kommer in: ”Har ni den här som ljudbok?” ”Ja, vi har den på cd.” ”Men jag äger ingen cd-spelare. Ingen dvd-spelare heller.” Det vi behöver då är lösningar som tar hänsyn till hur folk tar till sig ljudböcker.
Techjättarna ställer alltså biblioteken inför en teknisk problematik?
– Nja. Vi behöver en teknisk lösning, men framför allt är det fråga om en avtalslösning, rättighetslösning. I den här nya världen kan du rent tekniskt göra precis vad du vill, men risken finns att du får dela cell med Pirate Bay-killarna. Så det är viktigt att biblioteken tar det här på allvar. Man kan inte bara sitta och vänta och tänka att så fort vi har en teknisk lösning kommer allt att lösa sig.
Hur påverkar techbolagens utveckling bibliotekens roll?
– Vi måste diskutera hur vi ska få tillgång till saker. I en analog värld är det väldigt enkelt: du köper en grej, sedan äger du den och kan göra vad du vill med den – inklusive låna ut den. I en digital värld kan du inte äga en pryl, du köper tillgång till den. Vilket innebär att bibliotekens utlån av musik och film gått från att vara en stor grej till att bli en strimma. Därför att vi inte har några perfekta lösningar.
Förlorar inte folkbiblioteken en del av sin betydelse när streamingtjänsterna ger människor tillgång till tusentals böcker, filmer och musikaliska verk?
– Man tror gärna att alla har Spotify, Netflix, Storytel. Det är inte sant, det är ett medelklassperspektiv att tro det. Allt det där kostar. Även om du köper in varenda filmtjänst får du bara en liten bråkdel av hela filmhistorien. I den mån biblioteken har till uppgift att erbjuda djupet och bredden så får vi väldigt svårt att göra det – även om vi istället skulle lägga skattepengar på att köpa in Netflix-abonnemang till alla. Den här frågan kan inte lösas av det lokala biblioteket, det måste upp på EU-nivå.
Nu släpper streamingtjänsterna exlusiva produkter. Hur ska biblioteken hantera det?
­– Det är samma problematik som när nån kommer in och säger: ”Den här nya serien som släppts på HBO nu, kan ni ta in den?” ”Nej, tyvärr, den har släppts på HBO, den finns bara där. Om ett år kommer den på DVD.” Det kommer vi stöta på med böcker också.

Läs mer: När världen stänger in sig rustar världens giganter

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min