Hur har forskarna klarat uppsägningen av Elsevieravtalet?

2 apr 2019 • 2 min

Norge följde efter Sverige och sade upp sitt avtal med vetenskapsförlaget Elsevier i mars. Kungliga bibliotekets Lisa Olsson, som arbetar med en utvärdering av den svenska uppsägningen, blev inbjuden för att berätta om de konsekvenser vi sett i Sverige sedan tillgången till nya artiklar upphörde i juli. 

Lisa Olsson. Foto: Jens Östman.

Vad sade du?

– Att vi på det stora hela hittills ser små effekter för biblioteken. Men att vissa forskare påverkats väldigt direkt i sitt arbete. Och att andra forskare knappt märkt av uppsägningen, säger Lisa Olsson.

Har du sett något mer intressant i utvärderingen?

– Vi ser att tröskeln för när en användare ger upp jakten på en otillgänglig artikel är ganska låg. Antagligen på grund av att de inte hinner eller inte vet om artikeln är värd ansträngningen. Det finns mycket material att sålla i och en sammanfattning ger inte alltid en rättvisande bild av innehållet. Men det går att få tag på artiklar med hjälp av webbläsartilllägg som Unpaywall eller Open Access button, bibliotekstjänster som fjärrlån, genom forskarnätverk eller via artikelför­fattaren.

Ska Sverige inte betala för vetenskapliga publikationer?

– Jo, diskussionerna med Elsevier har återupptagits och ambitionen är att båda parter ska skriva under en avsiktsförklaring som ska sätta ramarna för fortsatta förhandlingar. I och med att fler länder och större institutioner valt att inte förnya sina avtal sätts välbehövlig press på Elsevier. Jag hoppas att Bibsamkonsortiet får till ett avtal med Elsevier till ett rimligt pris som möter regeringens målbild och gör det lättare för forskare att läsa och publicera öppet tillgängligt.

Sedan den här artikeln skrevs har Norge slutit ett tvåårigt pilotavtal där forskarna ska kunna publicera sig open access i de flesta av Elseviers tidskrifter. Läs mer om det i deras eget pressmeddelande

Läs mer:

http://biblioteksbladet.test/bibsam-vill-vanta-ut-elsevier/

http://biblioteksbladet.test/sverige-tar-strid-mot-vetenskapsjatten-branschen-jublar/

http://biblioteksbladet.test/en-mindre-katastrof-utom-for-matematikerna/

http://biblioteksbladet.test/svenska-larosaten-sager-upp-avtal-med-ledande-forskningsforlag/

http://biblioteksbladet.test/det-ar-rimligt-att-vi-tjanar-pengar/

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min