Hur har forskarna klarat uppsägningen av Elsevieravtalet?

2 apr 2019 • 2 min

Norge följde efter Sverige och sade upp sitt avtal med vetenskapsförlaget Elsevier i mars. Kungliga bibliotekets Lisa Olsson, som arbetar med en utvärdering av den svenska uppsägningen, blev inbjuden för att berätta om de konsekvenser vi sett i Sverige sedan tillgången till nya artiklar upphörde i juli. 

Lisa Olsson. Foto: Jens Östman.

Vad sade du?

– Att vi på det stora hela hittills ser små effekter för biblioteken. Men att vissa forskare påverkats väldigt direkt i sitt arbete. Och att andra forskare knappt märkt av uppsägningen, säger Lisa Olsson.

Har du sett något mer intressant i utvärderingen?

– Vi ser att tröskeln för när en användare ger upp jakten på en otillgänglig artikel är ganska låg. Antagligen på grund av att de inte hinner eller inte vet om artikeln är värd ansträngningen. Det finns mycket material att sålla i och en sammanfattning ger inte alltid en rättvisande bild av innehållet. Men det går att få tag på artiklar med hjälp av webbläsartilllägg som Unpaywall eller Open Access button, bibliotekstjänster som fjärrlån, genom forskarnätverk eller via artikelför­fattaren.

Ska Sverige inte betala för vetenskapliga publikationer?

– Jo, diskussionerna med Elsevier har återupptagits och ambitionen är att båda parter ska skriva under en avsiktsförklaring som ska sätta ramarna för fortsatta förhandlingar. I och med att fler länder och större institutioner valt att inte förnya sina avtal sätts välbehövlig press på Elsevier. Jag hoppas att Bibsamkonsortiet får till ett avtal med Elsevier till ett rimligt pris som möter regeringens målbild och gör det lättare för forskare att läsa och publicera öppet tillgängligt.

Sedan den här artikeln skrevs har Norge slutit ett tvåårigt pilotavtal där forskarna ska kunna publicera sig open access i de flesta av Elseviers tidskrifter. Läs mer om det i deras eget pressmeddelande

Läs mer:

http://biblioteksbladet.test/bibsam-vill-vanta-ut-elsevier/

http://biblioteksbladet.test/sverige-tar-strid-mot-vetenskapsjatten-branschen-jublar/

http://biblioteksbladet.test/en-mindre-katastrof-utom-for-matematikerna/

http://biblioteksbladet.test/svenska-larosaten-sager-upp-avtal-med-ledande-forskningsforlag/

http://biblioteksbladet.test/det-ar-rimligt-att-vi-tjanar-pengar/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min