Personalen viktigast i nybyggt bibliotek
30 aug 2021 • 3 min
På onsdagen invigdes Skellefteås nya stadsbibliotek i nybyggda Sara kulturhus. Så här ser det ut. Artikeln har uppdaterats.
När det var en dryg vecka kvar till öppning jobbade personalen in i det sista för att göra klart nya biblioteket i Sara kulturhus i Skellefteå.
– Men personalen är den viktigaste resursen, säger bibliotekschef Mikke Ejrevi.
Den 8 september öppnar Skellefteås nya kulturhus med stadsbiblioteket som det första som besökarna möter. Och de sista dagarna är det mycket som ska hinna komma på plats.
– Ja, det är verkligen fullt upp. Som i alla nybyggnationer blir det lite tidsförskjutningar och vi har bland annat väntat på belysning på hyllorna för att kunna börja packa upp böckerna. Men nu kör vi för fullt, sade bibliotekschef Mikke Ejrevi inför öppningen.
Planeringen och förberedelserna för flytten har pågått sedan 2015 då kommunen beslutade att bygga nya kulturhuset. Prislappen ligger på drygt 1,1 miljard kronor, byggnaden lanseras som klimatklok, byggd i trä och med solpaneler på taket. Men Mikke Ejrevi betonar att det viktigaste i det nya biblioteket fortsatt är personalens kompetens.
– Huset är hur häftigt som helst och biblioteksrum och utställningshall fantastiskt fina. Men lokalen kan aldrig göra en verksamhet, det gör personalen. Vi vill lyfta att det är kompetensen hos personalen som är vår största styrka.

De nya lokalerna kostar även mer i drift.
– Budgetmässigt satsas det mycket på kultur i Skellefteå just nu, men den stora budgetökningen går till lokaler, säger Mikke Ejrevi.
Huset är döpt efter Sara Lidman och på biblioteket finns ett särskilt rum för Västerbottensförfattare. Biblioteket och litteraturen ska märkas i hela huset.
– Man kommer att drabbas av biblioteket direkt när man kommer in, säger Mikke Ejrevi.
Utgångspunkten är att kultur och litteratur bidrar till en bättre värd och därmed ska det finnas erbjudanden som besökarna råkar ramla på när de är i huset. Exempelvis boktips till lunchen. För till skillnad från tidigare bibliotek, dit besökarna gick för att besöka just biblioteket, är tanken nu att besökare kommer till kulturhuset även i andra ärenden. Och då ska de inte undgå att möta bibliotekets erbjudanden.

Trots det något stressiga dagarna som väntar före öppning vill Mikke Ejrevi uppmärksamma all personal som har kämpat och hållit humöret uppe trots vissa motgångar på vägen.
– Nu är det lite av en småpanikkänsla, men det är spänning i luften. Det finns en positiv energi som många orkat hålla i och jag är glad för det, för det har varit en ”bumpy ride” – som sig bör.
Fakta Sara kulturhus
- Är 80 meter och 20 våningar högt.
- Är byggt av trä från trakten.
- Beskrivs som energismart med solpaneler, batteri och värmepump.
- Är delvis möblerat med möbler som har blivit över när Skellefteå kommuns verksamheter har flyttat, för att återanvända snarare än att köpa nytt.
- Rymmer bibliotek, konsthall, museum, teater, hotell och restaurang.

Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer