Nya politiker att uppvakta snart på plats

14 sep 2022 • < 1 min

När nya politiker tar plats i såväl riksdagen som kommun- och regionfullmäktige har biblioteksvärlden ett jobb att göra. ”Måste visa vad vi alltid har stått för,” säger Karin Linder från Svensk biblioteksförening.

Även om det mesta tyder på ett kommande maktskifte i Sverige är det för tidigt att säga vad det kommer att innebära för biblioteksvärlden. Mycket beror på de förhandlingar som förs och vilka partier som får vilka ministerposter.

Det konstaterade generalsekreterare Karin Linder i ett direktsänt samtal med Björn Orring, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening.

– Det är inte solklart vem som vill ta ansvar för utbildning och kultur, vi får avvakta där, säger Karin Linder.

Men hon konstaterar att det finns ett jobb för föreningen att göra framöver. Det handlar inte bara om att kontakta nya ministrar, utan även nya ledamöter i riksdagsutskotten och andra nya politiker och tjänstemän.

– Vi jobbar med samma frågor som vi alltid har gjort. Där kommer vi att intensifiera vikten av bibliotekslagen och vikten av professionen.

Även ute i kommunerna kommer många nya politiker att ta plats i de beslutsfattande rummen.

– Det är viktigt att vara noggrann med armlängds avstånd, men biblioteken har också ett ansvar att informera nya politiker, säger Karin Linder.

I valrörelsen var kultur- och utbildningsfrågor ganska frånvarande och få partier lovade något konkret när det gäller biblioteken. Frågor om digitalisering av kulturarvet och bemannade skolbibliotek har lyfts, men mest som något bra utan bindande löften, konstaterade Karin Linder.

–  Alla är välvilligt positiva, men det finns inte riktigt någon som man kan ställa till svars för konkreta löften. Men det är både bra och dåligt. Den där välvilligheten ska vi dra nytta av.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min