Nya politiker att uppvakta snart på plats

14 sep 2022 • < 1 min

När nya politiker tar plats i såväl riksdagen som kommun- och regionfullmäktige har biblioteksvärlden ett jobb att göra. ”Måste visa vad vi alltid har stått för,” säger Karin Linder från Svensk biblioteksförening.

Även om det mesta tyder på ett kommande maktskifte i Sverige är det för tidigt att säga vad det kommer att innebära för biblioteksvärlden. Mycket beror på de förhandlingar som förs och vilka partier som får vilka ministerposter.

Det konstaterade generalsekreterare Karin Linder i ett direktsänt samtal med Björn Orring, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening.

– Det är inte solklart vem som vill ta ansvar för utbildning och kultur, vi får avvakta där, säger Karin Linder.

Men hon konstaterar att det finns ett jobb för föreningen att göra framöver. Det handlar inte bara om att kontakta nya ministrar, utan även nya ledamöter i riksdagsutskotten och andra nya politiker och tjänstemän.

– Vi jobbar med samma frågor som vi alltid har gjort. Där kommer vi att intensifiera vikten av bibliotekslagen och vikten av professionen.

Även ute i kommunerna kommer många nya politiker att ta plats i de beslutsfattande rummen.

– Det är viktigt att vara noggrann med armlängds avstånd, men biblioteken har också ett ansvar att informera nya politiker, säger Karin Linder.

I valrörelsen var kultur- och utbildningsfrågor ganska frånvarande och få partier lovade något konkret när det gäller biblioteken. Frågor om digitalisering av kulturarvet och bemannade skolbibliotek har lyfts, men mest som något bra utan bindande löften, konstaterade Karin Linder.

–  Alla är välvilligt positiva, men det finns inte riktigt någon som man kan ställa till svars för konkreta löften. Men det är både bra och dåligt. Den där välvilligheten ska vi dra nytta av.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min