Nytt pris: Författarnas bästa bibliotek

30 mar 2012 • < 1 min

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst har instiftat ett nytt pris – Författarnas bästa bibliotek. Priset ska gå till ett...

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst har instiftat ett nytt pris – Författarnas bästa bibliotek. Priset ska gå till ett bibliotek i Västra Götalandsregionen som under det senaste året har visat självständighet och mod vad gäller bokningar av författare. Förhoppningen är att priset ska leda till en diskussion där man tittar på processen kring val av författare, t ex hur man väger litterärt innehåll mot parametrar som försäljningssiffror och popularitet. Förhoppningen är att priset ska sporra till ”mångfald och djup i utbudet”.

Nu väntar man på nomineringar till det nya priset som kommer att delas ut för första gången på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i september 2012. Sista dag är den 1 september och vem som helst får nominera – det går att nominera även sitt eget bibliotek.

Det vinnande biblioteket får två författarbesök – ”En lång och en kort” – Författarcentrum Västs koncept för att uppmuntra större variation.
– Vi puffar för att biblioteken ska boka två författare samtidigt. På det sättet kan en känd författare få sällskap av en mindre känd. Inte sällan är det den senare som publiken tar till sitt hjärta, säger Kennet Klemets på Författarcentrum Väst.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min