Nytt pris: Författarnas bästa bibliotek

30 mar 2012 • < 1 min

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst har instiftat ett nytt pris – Författarnas bästa bibliotek. Priset ska gå till ett...

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst har instiftat ett nytt pris – Författarnas bästa bibliotek. Priset ska gå till ett bibliotek i Västra Götalandsregionen som under det senaste året har visat självständighet och mod vad gäller bokningar av författare. Förhoppningen är att priset ska leda till en diskussion där man tittar på processen kring val av författare, t ex hur man väger litterärt innehåll mot parametrar som försäljningssiffror och popularitet. Förhoppningen är att priset ska sporra till ”mångfald och djup i utbudet”.

Nu väntar man på nomineringar till det nya priset som kommer att delas ut för första gången på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i september 2012. Sista dag är den 1 september och vem som helst får nominera – det går att nominera även sitt eget bibliotek.

Det vinnande biblioteket får två författarbesök – ”En lång och en kort” – Författarcentrum Västs koncept för att uppmuntra större variation.
– Vi puffar för att biblioteken ska boka två författare samtidigt. På det sättet kan en känd författare få sällskap av en mindre känd. Inte sällan är det den senare som publiken tar till sitt hjärta, säger Kennet Klemets på Författarcentrum Väst.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min