Nytt pris: Författarnas bästa bibliotek

30 mar 2012 • < 1 min

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst har instiftat ett nytt pris – Författarnas bästa bibliotek. Priset ska gå till ett...

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst har instiftat ett nytt pris – Författarnas bästa bibliotek. Priset ska gå till ett bibliotek i Västra Götalandsregionen som under det senaste året har visat självständighet och mod vad gäller bokningar av författare. Förhoppningen är att priset ska leda till en diskussion där man tittar på processen kring val av författare, t ex hur man väger litterärt innehåll mot parametrar som försäljningssiffror och popularitet. Förhoppningen är att priset ska sporra till ”mångfald och djup i utbudet”.

Nu väntar man på nomineringar till det nya priset som kommer att delas ut för första gången på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i september 2012. Sista dag är den 1 september och vem som helst får nominera – det går att nominera även sitt eget bibliotek.

Det vinnande biblioteket får två författarbesök – ”En lång och en kort” – Författarcentrum Västs koncept för att uppmuntra större variation.
– Vi puffar för att biblioteken ska boka två författare samtidigt. På det sättet kan en känd författare få sällskap av en mindre känd. Inte sällan är det den senare som publiken tar till sitt hjärta, säger Kennet Klemets på Författarcentrum Väst.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min