Rättvik och Staffanstorp stänger biblioteken
13 mar 2020 • 3 min
Biblioteken stängs i både Staffanstorp och Rättvik till följd av coronaviruset. I Linköping skjuts ett 20-årsjubileum på framtiden, men biblioteken håller öppet. "Människor behöver böcker och information ännu mer."
Från och med i morgon, lördag, stänger biblioteket med filialer och kulturhuset i Rättvik. Anledningen är coronautbrottet. Det görs både för att begränsa eventuell smittspridning och för att koncentrera kommunens resurser till lagstadgade verksamheter, skriver kommunen på sin hemsida.
– Det stängs för att utnyttja våra städresurser till äldreboenden och skolor, säger Lena Krånglin, kulturchef i Rättvik.
Hon var själv inte med och fattade beslutet och blev förvånad då kulturhusets största lokal kan ta emot som mest 120 personer. Regeringen har förbjudit folksamlingar med mer än 500 personer, på Folkhälsomyndighetens rekommendation.
– Jag blev förvånad, det måste jag säga. Alla våra verksamheter hänger i luften. Det är högsäsong nu och vi vet inte hur mycket vi ska avboka.
Beslutet gäller tills vidare.
Läs mer: Även i Strömsund stänger biblioteken

Personalen på biblioteken ska arbeta som vanligt men med andra sysslor än besökare.
– Jag tror att vi kommer att ha att göra några veckor, men skulle det bli långvarigt kan det ju bli tråkigt, säger Lena Krånglin.
Även kommunens sporthallar stänger tills vidare, både för privatpersoner och idrottsföreningar.
I Staffanstorp har biblioteken stängt redan i dag, fredag, efter beslut från kommunledningen på torsdagen.
Beslutet som fattades av kommunledingen gäller tills vidare och syftet är att begränsa smittspridningen.
– Alla öppna publika verksamheter som inte hör till kärnverksamheten har stängt. Bibliotek, bad, musikskola och fritidsgård, säger bibliotekschef Anna-Karin Rennemark.
Personalen är ändå på plats och jobbar med annat.
– I dag har vi ägnat oss åt att stänga, informera och hantera situationen som uppstår i samband med stängning. Om läget utvecklar sig i dålig riktning ska vi också finnas till hands för andra verksamheter där det kan uppstå brist, säger hon.

I Linköping skulle ett 20-årsjubileum av stadsbiblioteket hållas på måndag med tal, cirkusföreställning och en 20 meter lång tårta till allmänheten. Men det ställs in. Däremot håller biblioteken öppet som vanligt.
– Det här är det enda vi ställer in. Men vi har ganska många föreläsare som hoppar av själva, så det blir en del inställt av den anledningen, säger Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping.
Men de har märkt att färre besökare kommer till biblioteket de senaste dagarna.
– Det är ganska markant.
I stället kommer biblioteket att marknadsföra e-medier.
– Som det är nu har vi inte brist på personal och vi vill upprätthålla de samhällsfunktioner vi har. Människor behöver böcker och information ännu mer i dessa tider, säger Marie Sääf.
Hon hoppas att 20-årsjubileet av stadsmuseet ska kunna hållas längre fram.

Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer