Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
13 mar 2020 • 3 min
Biblioteken stängs i både Staffanstorp och Rättvik till följd av coronaviruset. I Linköping skjuts ett 20-årsjubileum på framtiden, men biblioteken håller öppet. "Människor behöver böcker och information ännu mer."
Från och med i morgon, lördag, stänger biblioteket med filialer och kulturhuset i Rättvik. Anledningen är coronautbrottet. Det görs både för att begränsa eventuell smittspridning och för att koncentrera kommunens resurser till lagstadgade verksamheter, skriver kommunen på sin hemsida.
– Det stängs för att utnyttja våra städresurser till äldreboenden och skolor, säger Lena Krånglin, kulturchef i Rättvik.
Hon var själv inte med och fattade beslutet och blev förvånad då kulturhusets största lokal kan ta emot som mest 120 personer. Regeringen har förbjudit folksamlingar med mer än 500 personer, på Folkhälsomyndighetens rekommendation.
– Jag blev förvånad, det måste jag säga. Alla våra verksamheter hänger i luften. Det är högsäsong nu och vi vet inte hur mycket vi ska avboka.
Beslutet gäller tills vidare.
Läs mer: Även i Strömsund stänger biblioteken
Personalen på biblioteken ska arbeta som vanligt men med andra sysslor än besökare.
– Jag tror att vi kommer att ha att göra några veckor, men skulle det bli långvarigt kan det ju bli tråkigt, säger Lena Krånglin.
Även kommunens sporthallar stänger tills vidare, både för privatpersoner och idrottsföreningar.
I Staffanstorp har biblioteken stängt redan i dag, fredag, efter beslut från kommunledningen på torsdagen.
Beslutet som fattades av kommunledingen gäller tills vidare och syftet är att begränsa smittspridningen.
– Alla öppna publika verksamheter som inte hör till kärnverksamheten har stängt. Bibliotek, bad, musikskola och fritidsgård, säger bibliotekschef Anna-Karin Rennemark.
Personalen är ändå på plats och jobbar med annat.
– I dag har vi ägnat oss åt att stänga, informera och hantera situationen som uppstår i samband med stängning. Om läget utvecklar sig i dålig riktning ska vi också finnas till hands för andra verksamheter där det kan uppstå brist, säger hon.
I Linköping skulle ett 20-årsjubileum av stadsbiblioteket hållas på måndag med tal, cirkusföreställning och en 20 meter lång tårta till allmänheten. Men det ställs in. Däremot håller biblioteken öppet som vanligt.
– Det här är det enda vi ställer in. Men vi har ganska många föreläsare som hoppar av själva, så det blir en del inställt av den anledningen, säger Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping.
Men de har märkt att färre besökare kommer till biblioteket de senaste dagarna.
– Det är ganska markant.
I stället kommer biblioteket att marknadsföra e-medier.
– Som det är nu har vi inte brist på personal och vi vill upprätthålla de samhällsfunktioner vi har. Människor behöver böcker och information ännu mer i dessa tider, säger Marie Sääf.
Hon hoppas att 20-årsjubileet av stadsmuseet ska kunna hållas längre fram.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer