Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
21 mar 2024 • 4 min
I takt med digitaliseringen utestängs de som är beroende av kontanter från den officiella ekonomin. Det är personer som redan är utsatta, ändå saknas sätt att hantera de orättvisor som uppstår, enligt Lena Halldenius som inledningstalade på Marskonferensen.
Nyligen genomförde Härnösands bibliotek en undersökning bland sina besökare om hur många som ville kunna fortsätta att betala kontant. Det handlar inte om några stora summor, utan om betalning för utskrifter och i de fall vuxna behöver skaffa nytt bibliotekskort. Bara hämtningen av kontanterna som skedde månadsvis kostade mer än de pengar biblioteket fick in, berättar Anna Troy från Härnösands stadsbibliotek.
– Undersökningen visade att det var flera som ville ha kvar kontanthanteringen, inte bara de som inte hade bankkort, utan det fanns andra anledningar. Vi valde att ha kvar kontanthanteringen.
När Marskonferensen i Umeå drog i gång på torsdagen var det med en genomgång om hur den minskande kontanthanteringen i samhället hänger ihop med mänskliga rättigheter för de personer som av olika anledningar är utestängda från den digitala ekonomin. Lena Halldenius, filosof och professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, inledde med att konstatera att vi behöver gå från att se mänskliga rättigheter som en kultur i stället för en lista.
– Vi har en listmani inom mänskliga rättigheter, vi har 29 mänskliga rättigheter och vi talar om den som rätter på en meny, vi tar en i taget.
Men när samhället digitaliseras, och vi i Sverige har målet att bli bäst i världen på digitalisering, skapas nya orättvisor. Orättvisor då personer som inte hanterar digitala betalningssätt inte kan åka buss, betala i affärer eller göra rätt för sig på allt fler platser. Det skapar problem som vi kanske inte var förberedda på.
– Det är en rättighetsfråga, men det gängse sättet att tala om rättigheter fångar inte det här. Därför behöver vi gå från att tala om rättigheter som listor till att tala om kultur.
I ett forskningsprojekt har Lena Halldenius tillsammans med kollegor på Lunds universitet studerat hur personer som är hänvisade till att använda kontanter inte får sina rättigheter tillgodosedda. Ett av en lång rad exempel är att det inte längre går att åka buss i Malmö om man inte kan betala digitalt.
Och de som drabbas är de som redan är utsatta: personer med funktionsnedsättning, äldre som är ovana och osäkra vid digitala lösningar och fattiga personer som inte har kredit och kanske saknar bank-id.
– Om fattigdom och social utsatthet är problemet så är inte information och bättre app-design lösningen, säger Lena Halldenius.
En slutsats från studien var att personer som är beroende av kontanter inte bara är utestängda från den officiella ekonomin, utan kanske snarare är inlåsta i en kontantbubbla. De rör sig mellan de få butiker och kaféer som fortfarande tar emot kontanter.
Forskarna kunde också konstatera att det rör sig om en trivialisering av en grupp människors problem.
– Vilka problem är värda att beakta? Vilka erfarenheter räknas som relevant kunskap? Valet att kunna betala med kontanter anses inte vara ett viktigt val. Det spelar ingen roll för de flesta, men om du är beroende av kontanter är budskapet: det du har att berätta när vi ställer om samhället är inte beaktansvärd kunskap, säger Lena Halldenius.
Exemplet med den digitala ekonomin visar hur våra listor över mänskliga rättigheter inte täcker in alla aspekter.
– Om man utgår från listan hittar vi inte den här problematiken. Därför bör man tala om mänskliga rättigheter som kultur.
Hur hänger då detta ihop med biblioteken?
– Biblioteken är intressanta som sådana för de har en så viktig demokratisk roll. De är också en plats som många besöker och en plats som används som ingång i samhället.
I sin fortsatta forskning vill hon ta reda på hur bibliotekarier ser på det digitala utanförskapet. Hur tjänsterna utformas på biblioteken och hur de möter en ny typ av utsatthet.
– Bibliotekarier utför ju inte bara bibliotekstjänster i dag. De har många roller och det är otillfredsställande, för det är ju inte så det ska gå till.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer