Rättvisa i ett digitalt samhälle
21 mar 2024 • 4 min
I takt med digitaliseringen utestängs de som är beroende av kontanter från den officiella ekonomin. Det är personer som redan är utsatta, ändå saknas sätt att hantera de orättvisor som uppstår, enligt Lena Halldenius som inledningstalade på Marskonferensen.
Nyligen genomförde Härnösands bibliotek en undersökning bland sina besökare om hur många som ville kunna fortsätta att betala kontant. Det handlar inte om några stora summor, utan om betalning för utskrifter och i de fall vuxna behöver skaffa nytt bibliotekskort. Bara hämtningen av kontanterna som skedde månadsvis kostade mer än de pengar biblioteket fick in, berättar Anna Troy från Härnösands stadsbibliotek.
– Undersökningen visade att det var flera som ville ha kvar kontanthanteringen, inte bara de som inte hade bankkort, utan det fanns andra anledningar. Vi valde att ha kvar kontanthanteringen.
När Marskonferensen i Umeå drog i gång på torsdagen var det med en genomgång om hur den minskande kontanthanteringen i samhället hänger ihop med mänskliga rättigheter för de personer som av olika anledningar är utestängda från den digitala ekonomin. Lena Halldenius, filosof och professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, inledde med att konstatera att vi behöver gå från att se mänskliga rättigheter som en kultur i stället för en lista.
– Vi har en listmani inom mänskliga rättigheter, vi har 29 mänskliga rättigheter och vi talar om den som rätter på en meny, vi tar en i taget.
Men när samhället digitaliseras, och vi i Sverige har målet att bli bäst i världen på digitalisering, skapas nya orättvisor. Orättvisor då personer som inte hanterar digitala betalningssätt inte kan åka buss, betala i affärer eller göra rätt för sig på allt fler platser. Det skapar problem som vi kanske inte var förberedda på.
– Det är en rättighetsfråga, men det gängse sättet att tala om rättigheter fångar inte det här. Därför behöver vi gå från att tala om rättigheter som listor till att tala om kultur.
I ett forskningsprojekt har Lena Halldenius tillsammans med kollegor på Lunds universitet studerat hur personer som är hänvisade till att använda kontanter inte får sina rättigheter tillgodosedda. Ett av en lång rad exempel är att det inte längre går att åka buss i Malmö om man inte kan betala digitalt.
Och de som drabbas är de som redan är utsatta: personer med funktionsnedsättning, äldre som är ovana och osäkra vid digitala lösningar och fattiga personer som inte har kredit och kanske saknar bank-id.
– Om fattigdom och social utsatthet är problemet så är inte information och bättre app-design lösningen, säger Lena Halldenius.
En slutsats från studien var att personer som är beroende av kontanter inte bara är utestängda från den officiella ekonomin, utan kanske snarare är inlåsta i en kontantbubbla. De rör sig mellan de få butiker och kaféer som fortfarande tar emot kontanter.
Forskarna kunde också konstatera att det rör sig om en trivialisering av en grupp människors problem.
– Vilka problem är värda att beakta? Vilka erfarenheter räknas som relevant kunskap? Valet att kunna betala med kontanter anses inte vara ett viktigt val. Det spelar ingen roll för de flesta, men om du är beroende av kontanter är budskapet: det du har att berätta när vi ställer om samhället är inte beaktansvärd kunskap, säger Lena Halldenius.
Exemplet med den digitala ekonomin visar hur våra listor över mänskliga rättigheter inte täcker in alla aspekter.
– Om man utgår från listan hittar vi inte den här problematiken. Därför bör man tala om mänskliga rättigheter som kultur.
Hur hänger då detta ihop med biblioteken?
– Biblioteken är intressanta som sådana för de har en så viktig demokratisk roll. De är också en plats som många besöker och en plats som används som ingång i samhället.
I sin fortsatta forskning vill hon ta reda på hur bibliotekarier ser på det digitala utanförskapet. Hur tjänsterna utformas på biblioteken och hur de möter en ny typ av utsatthet.
– Bibliotekarier utför ju inte bara bibliotekstjänster i dag. De har många roller och det är otillfredsställande, för det är ju inte så det ska gå till.
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer