Jul- och nyårsläsning från andra halvan av 2021
23 dec 2021 • 4 min
Texter på biblioteksbladet.se från det senaste halvåret som du inte vill missa – eller vill läsa igen.
Sökmotorer. Bibliotekarier måste tydliggöra sin roll i en värld dominerad av Google, anser den tyska professorn Dirk Lewandowski. Därför har han formulerat en idé om ett öppet index. Enligt honom själv skulle det förändra allt. Läs här.
Internationellt. Polens nationalkonservativa regering har försvårat för fria medier och ökat den politiska kontrollen över rättssystemet. Biblioteken har däremot lyckats gå under radarn och för personer i hbtq-rörelsen har de en särskilt viktig funktion. Läs här.
Samhälle. Sent i somras publicerades en serie om oro på biblioteken i Stockholm. Den första artikeln handlade om socionomen Jenny Hector, som tidigare jobbat inom socialtjänsten med hemlösa och som anlitats för att hjälpa Stockholms stadsbibliotek att minska stöket. Läs här.
Internationellt. Vad innebär talibanernas erövring av makten i Afghanistan för organisationen Pen Path som startat bibliotek och skolor över hela landet? ”Om de eller någon annan grupp vill döda mig eller våra volontärer, så är vi redo. Men vi vill inte upphöra med vårt arbete”, sa organisationens grundare Matiullah Wesa till Biblioteksbladet i slutet av augusti. Läs här.
Vid samma tidpunkt uppmanade Ifla Afghanistan att respektera mänskliga rättigheter, särskilt när det gäller rätten till utbildning och information. Läs här.
Intervju. Dik:s ordförande Anna Troberg vill att medlemmarna ska se att fackförbundet tycker och agerar i frågor som berör dem. Men hon efterlyser också deras stöd: ”Jag skulle vilja se lite mer arga bibliotekarier som ställer krav gentemot arbetsgivare och politiken.” Läs här.
Intervju. På besök på Märsta bibliotek och Råbergsskolan i Sigtuna kommun. Bagir Kwiek berättade om uppdraget som läsambassadör och om kampen för romernas rättigheter. ”I början kunde jag inte acceptera att det skulle ta så lång tid”, sade han till eleverna på skolan. Läs här.
Samhälle. Höstens serie om vågen av skjutningar och hur händelser, som när en 25-årig man sköts till döds på torget i Husby i slutet av maj, påverkar bibliotek. Läs här, här, här och här.
Klimat. Biblioteken och kultursektorn är nödvändiga för att nå 1,5-gradersmålet, sa Andrew Potts från Climate Heritage Network när Biblioteksbladet träffade honom under klimattoppmötet i Glasgow. Han uppmanade bibliotekarier att agera, inte minst i solidaritet med kollegor i länder som hotas av klimatförändringarna. Läs här.
Intervju. Tillgänglighetspionjären Internet Archive fyllde 25 under året med en stämning från amerikanska förlagsjättar hängande över sig. Det är smärtsamt, sa grundaren Brewster Kahle när Biblioteksbladet intervjuade honom. Läs här.
Vad missade du under första halvåret 2021? Här finns en samling artiklar du säkert vill läsa.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer