Resa genom de stängda bibliotekens Östergötland
17 nov 2020 • 7 min
När biblioteken stänger för besökare finns det tid för utbildning, gallring och städning. Men när Biblioteksbladet släpps in bakom de låsta dörrarna är det inte några glada bibliotekarier som möter upp. ”Jag skulle hellre ha öppet istället för att städa.”
Ett bibliotek i bruksortens köpcentrum där personalen tycker att det är rimligt att hålla stängt för besökare, ett annat i en sommarstad med begränsat antal besökare på vinterhalvåret. Och så ett tredje i storstaden där invånarna köar utanför entrén för att få hämta böcker.
Biblioteksbladet åkte på roadtrip i Östergötland, där alla 44 folkbibliotek har stängt på grund av covid-19, och mötte bibliotekarier som oroade sig för sina besökare.
I slutet av oktober fattade Östergötlands kommundirektörer beslutet att stänga alla folkbibliotek, små som stora, för att minska risken för smittspridning.
Det var höstlov och Finspångs bibliotekschef Therése Källholm var på semester när Folkhälsomyndigheten meddelade att smittspridningen hade ökat så mycket i länet att lokala allmänna råd skulle införas. Sent samma kväll fick hon höra att kommuncheferna skulle diskutera biblioteken på ett möte morgonen därpå. Mindre än en timme före öppning på fredagen fick hon nästa besked: Kommunens folkbibliotek skulle stänga för besökare i åtminstone tre veckor.
Vi kan inte leva utan biblioteket. Tyvärr, så är läget.
Meddelande från biblioteksbesökare i Norrköping
Hon ringde in till kollegorna och bad dem sätta upp skyltar om att biblioteket var stängt. Då var hon inte beredd på beslutet.
– I våras hade jag sagt ja, men nej, nu trodde jag inte att de skulle stänga, säger hon.

Men hon tycker ändå att det är rimligt.
– Det här är inte något som någon inom biblioteksvärlden önskar, med tanke på det uppdrag vi har. Men jag tycker att det är viktigt att vi är med och bidrar. Det är en viktig markör att vi måste ta det här på allvar nu, säger hon.
Förra hösten flyttade biblioteket in i nya lokaler i köpcentret Kristallen, granne med banken, mataffären och Systembolaget.
– Riktlinjerna säger att man inte ska besöka köpcentrum, då skulle det bli motsägelsefullt om vi lockade besökare till biblioteket genom att ha öppet, säger Therése Källholm.
Under stängningen passar de på att planera nya digitala programpunkter.
– Vi försöker tänka nytt, det kan vara ett nytt sätt att nå personer i våra prioriterade målgrupper som kanske inte kommer till biblioteket vanligtvis.

Det är helt tyst inne i biblioteket, men biblioteksassistenterna Regina Svensson och Dag Odenhall har fullt upp ändå. I tre veckor erbjuds Finspångsborna lån via telefon eller internet. Böckerna hämtas utanför biblioteket på en bokad tid. De allra flesta är positivt överraskade av servicen som finns trots att biblioteket har stängt.
– Många tackar oss för servicen och vi får flera trevliga kommentarer, säger Regina Svensson.
Det blir många samtal från låntagare som ringer eller mejlar in bokbeställningar.
– Det blir nästan mer social kontakt med biblioteksbesökarna nu eftersom de ringer och vi hanterar utlåning och utlämning åt dem. När vi har öppet är det många som sköter sina reservationer och lån själva, säger Dag Odenhall.
Det svåraste med stängningen är att neka de besökare som behöver hjälp med digitala tjänster. Många kommer till biblioteket för att skriva ut blanketter till exempelvis arbetsförmedlingen eller socialkontoret.
– Om restriktionerna förlängs måste det ses över, säger Clara Nyström, barnbibliotekarie.
Drygt fem mil bort mot kusten ligger småstadsidyllen Söderköping intill Göta kanal. På somrarna vimlar det av människor här, men en sen höstdag är det stilla på gatorna kring biblioteket Stinsen. Dörrarna är låsta och därinne är det lika tyst som på gamla tiders bibliotek.

– Fy vad tråkigt. Luften går ur en lite, säger Marie Eriksson, tillförordnad verksamhetsansvarig på biblioteket.
Hon fick beskedet att biblioteket skulle hålla stängt klockan 9.30 på fredagsmorgonen.
– Vi skulle öppna klockan tio, så vi öppnade inte alltså. Det gick väldigt fort.
Många program var planerade och de fick ringa runt och boka av.
I våras, när pandemin kom, gick antalet besök ner kraftigt. Till hösten kom en del besökare tillbaka, men det var fortfarande inte som vanligt.
– Mot bakgrund av det tyckte jag att vi kunde ha öppet. Jag skickade ett förslag till kommunledningen om att begränsa antalet personer i lokalen. Sedan hade kommundirektörerna i Östergötland ett möte som resulterade i att samtliga valde att stänga sina bibliotek.
Personalen har telefonvakt och lämnar ut böcker på beställning. När de får tid över har de uppmanats att utbilda sig via Digiteket, ta del av Bokmässans digitala sändningar och så ska de hålla en bokcirkel tillsammans.

Marie Eriksson har acceptans för beslutet att stänga. Biblioteket drar sitt strå till stacken och skickar en signal om att det är allvar. Men hon hade samtidigt gärna sett att kommunledningen hade klassat biblioteket som samhällsviktig verksamhet.
– Det är väldigt kluvet. Här kan man läsa tidningen och det finns hjälp att ta fram information för dem som inte får tag på det annars, säger hon och fiskar upp nycklarna på väg mot utgången.
– Jag låser upp. Det är ju som ett fort här.

Utanför stadsbiblioteket i den gamla arbetarstaden Norrköping ringlar sig kön med biblioteksbesökare, ibland runt hörnan och vidare ner på Drottninggatan.
– Det är inte kul att biblioteket är stängt, säger Inger Berg.
Hon väntar på att bli insläppt av vakten för att hämta en bok som hon har reserverat.
– Men det här är bra, lägger hon till och säger att hon uppskattar att det ändå går att låna böcker.

Det första besökarna möts av när de släpps in, några åt gången, är en handspritsflaska i foajén. Därefter kan de gå till en hylla och hämta reserverade böcker eller lämna tillbaka böcker i ett bokinkast. Sedan släpps de ut genom den andra dörren för att hålla avstånd till de som väntar. Öppningen in till biblioteket har blockerats med skärmskydd och bokvagnar för att ingen ska smita in i bokhallen.
– Många har hört av sig till kommunen och sagt att man inte bör stänga biblioteken, säger Sofia Larsson, bibliotekarie.
En man som brukar studera på biblioteket sms:ade henne: ”Vi kan inte leva utan biblioteket. Tyvärr, så är läget”, löd meddelandet.
Fy vad tråkigt. Luften går ur en lite
Marie Eriksson, tillförordnad verksamhetschef på Söderköpings bibliotek
Stadsbiblioteket i Norrköping passar på att utveckla verksamheten under stängningen och se över både det yttre och inre arbetet.
– Jag vill att vi ska se över hela vårt sätt att arbeta. Det finns en möjlighet att diskutera det tillsammans nu när info-diskarna inte behöver bemannas, säger Anna-Lena Grusell, bibliotekschef i Norrköping.
Samtidigt reserverar folk fler böcker än vanligt och det tar en del tid för personalen. Därutöver hinner de med sånt de inte hinner med i vanliga fall, som att gallra och städa lite extra.
– Jag skulle hellre ha öppet istället för att städa, men det är ganska illa med smittspridningen här i Östergötland, säger Sofia Larsson.

Hon känner ingen i personalen som vill ha stängt, säger hon apropå debatten om bibliotekarier som känner ”stängningsglädje”. Men hon har sett kommentarerna på sociala medier om jobbiga besökare.
Det har Marie Eriksson i Söderköping också.
– Jag kände igen det där lite från Facebook. Många är rädda och tycker att deras chefer inte har tagit ansvar. Det kan uppfattas som att de kanske vill ha stängt. Den oron finns i övriga samhället också.
Clara Nyström i Finspång tror att de som ger uttryck för en lättnad när biblioteket stänger kanske känner att deras chef inte lyssnar på deras oro.
– Vi har det inte så här, men om man upplever att man inte blir tagen på allvar, då kan det vara skönt att någon annan säger ”stäng”.

Enligt Clara Nyström är de allra flesta bekymrade för att folk som behöver hjälp med digitala tjänster inte får det.
Men kan stängningen leda till att andra institutioner inser att de inte lättvindigt kan skicka sina kunder till biblioteket för att skriva ut dokument? Clara Nyström hoppas det, men undrar också hur det blir när biblioteken öppnar för besökare igen.
– Kommer det bli rusning då eller kommer det tyvärr finnas folk som har vant sig av vid att gå till biblioteket?

Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer