Barn som inte kan läsa ”en katastrof”
5 jul 2022 • 2 min
Politikerna är överens i sak och påstår att de inte vill göra partipolitik av skolbiblioteken. Kanske kan ett förslag komma i höst. Men räcker pengarna?

Samtal om skolbiblioteken i Almedalen. Från vänster: Jörgen Gassilewski, Per Kornhall, Gunilla Svantorp, Niels Paarup-Petersen, Karin Linder och Grethe Rottböll.
– Skolbibliotek är inte något gulligt. Att barn inte kan läsa är en katastrof. Jag vill höra om satsningar: Vi ska ha läskunniga elever, sade Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening i ett panelsamtal i Almedalen tillsammans med Läromedelsförfattarna och Sveriges författarförbund.
Temat var detsamma som så många gånger tidigare. Alla är överens om att det är viktigt att barn lär sig att läsa och att skolbibliotek och läromedel behövs. Ändå händer inget. Så sent som på måndagen höll Dik ett panelsamtal i Almedalen med samma frågeställning. Dock utan några nya löften.
Men de två politikerna som deltog, Gunilla Svantorp (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, och Niels Paarup-Petersen (C) suppleant i samma utskott, framförde båda förhoppningar om att det kan presenteras ett lagförslag om bemannade skolbibliotek till hösten. I så fall skulle ett bemannat skolbibliotek kunna finnas runt om i landet inför skolstarten 2025, resonerade Niels Paarup-Petersen som också förklarade att en anledning till att det har dröjt är att det finns så mycket som behöver göras på skolans område. Politikerna har helt enkelt inte hunnit med.
Men finansieringen är också ett hinder. Om alla elever ska ha tillgång till utbildade skolbibliotekarier kommer det att kosta.
– Det är också en budgetfråga, därför kan man inte riktigt säga vad som kan hända. Och med tanke på hur mycket man har lovat till försvaret och annat är utrymmet begränsat, sade Gunilla Svantorp.
Gustav Fridolins utredning slog fast att reformen skulle kosta totalt 485 miljoner kronor.
– Det är en ganska liten summa i sammanhanget, sade Karin Linder.
Efter valet byts utskottsledamöter, ministrar och statssekreterare ut. Därför, påpekade Niels Paarup-Petersen, har branschorganisationer och intresseföreningar en viktig uppgift.
– Ni måste ta på er rollen att ringa upp dem som sitter i utskotten 14 dagar efter valet. Frågan prioriteras inte bort bara av ondska, utan för att man har tusen frågor att prioritera bland.
Gunilla Svantorp höll med.
– Opinionsarbete är jätteviktigt, inte minst gentemot oss.
Enligt politikernas drömscenario läggs en proposition om alla elevers rätt till bemannade skolbiblioteken fram till hösten. Men, underströk Karin Linder, skolbiblioteken är verktygen och inte målet.
– 2025 känns hyfsat nära, men det är då arbetet börjar. Målet är något annat, mer kunniga elever och det kommer att ta längre tid.
Niels Paarup-Petersen målade upp skräckscenariot som hela panelen tycktes skriva under på.
– Ett samhälle där barnen växer upp till medborgare som inte har förmåga att ta till sig information eller utveckla sina fantasier. Ett mer korkat och mindre demokratiskt samhälle.

Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer