Hur hanterar jag pedagogerna?
29 apr 2019 • 2 min
En skolbibliotekarie i Malmö frågar experten Hanna Carlsson om hur man hanterar pedagoger som har åsikter om vad barnen får låna.

Hej!
Undrar lite hur ni hanterar pedagogerna? Våra elever har fasta bibliotekstider och brukar då komma med en pedagog. I vissa klasser är pedagogen rätt strikt med vad barnen får lov att låna. Till exempel så ville en elev i årskurs 2 i dag låna en av Amulett-böckerna, vilket hen inte fick för sin lärare eftersom det inte är ”riktig” litteratur utan ”bara bilder”. Jag vill inte underminera lärarna men samtidigt vill jag uppmuntra eleverna till läsning. Ofta försöker jag göra detta genom att låta dem låna en bok som de verkligen vill ha och sedan en som kanske utmanar dem lite mer. Personligen lider jag lite varje gång en pedagog helt avfärdar någon av elevernas val genom att säga att det inte duger. Samtidigt så känner ju läraren sina elever bäst. Är lite kluven …
Skolbibliotekarie i Malmö

Hanna Carlsson, expertnätverket för skolbibliotek:
Jag tycker att din strategi att låta eleverna låna två böcker är jättebra, och helt i linje med skolbibliotekets språkutvecklande uppdrag. I dina skor hade jag försökt lyfta detta med lärarkollegiet, men förutsättningarna för sådana diskussioner kan se väldigt olika ut på olika skolor.
Sitter du till exempel med i arbetslag eller ämneslag på skolan? Vilka kanaler har du för kontakt med lärarna? Är det ”enbart” på deras initiativ eller finns det mötesstrukturer där du är involverad?
Dialog med lärarna är oftast det absolut bästa. Presentera för lärarna hur du vill arbeta lässtimulerande och varför, och ställ frågan hur de vill samarbeta. De behöver ju få inblick i hur du tänker för att samarbetet ska bli bra, och kanske kan ni vidga varandras perspektiv. I dessa samtal skulle du kunna vara förberedd med texter kring lässtimulans och läsning. Jag läste till exempel en del bra saker i Kulturrådets publikation Med läsning som mål, sammanställd av litteraturforskaren Jonas Andersson. Kanske kan ni tillsammans läsa eller diskutera den sortens texter för att gemensamt utveckla arbetet med läsning på skolan.
Om kulturen på skolan är sådan att du inte blir insläppt i diskussionerna med lärarna så kanske ett samtal med din rektor är på sin plats. Hur tycker hen att arbetet med läsning och litteratur ska se ut? Jag skulle dock vända mig till lärarna först, för konstruktiv diskussion.
Var börjar man när man startar ett nytt skolbibliotek? Hur får man besökarna att hitta rätt i ett meröppet bibliotek? Från och nu kan du som läsare av Biblioteksbladet ställa frågor till Svensk biblioteksförenings expertnätverk. Skicka din fråga till bbl@a4.se så ser vi till att den kommer till rätt expert.
[fakta id=”19738″]
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/hur-startar-man-en-appelhylla/
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer