Hur hanterar jag pedagogerna?

29 apr 2019 • 2 min

En skolbibliotekarie i Malmö frågar experten Hanna Carlsson om hur man hanterar pedagoger som har åsikter om vad barnen får låna.

Hej!

Undrar lite hur ni hanterar pedagogerna? Våra elever har fasta bibliotekstider och brukar då komma med en pedagog. I vissa klasser är pedagogen rätt strikt med vad barnen får lov att låna. Till exempel så ville en elev i årskurs 2 i dag låna en av Amulett-böckerna, vilket hen inte fick för sin lärare eftersom det inte är ”riktig” litteratur utan ”bara bilder”. Jag vill inte underminera lärarna men samtidigt vill jag uppmuntra eleverna till läsning. Ofta försöker jag göra detta genom att låta dem låna en bok som de verkligen vill ha och sedan en som kanske utmanar dem lite mer. Personligen lider jag lite varje gång en pedagog helt avfärdar någon av elevernas val genom att säga att det inte duger. Samtidigt så känner ju läraren sina elever bäst. Är lite kluven …

Skolbibliotekarie i Malmö

Hanna Carlsson.

Hanna Carlsson, expertnätverket för skolbibliotek:

Jag tycker att din strategi att låta eleverna låna två böcker är jättebra, och helt i linje med skolbibliotekets språkutvecklande uppdrag. I dina skor hade jag försökt lyfta detta med lärarkollegiet, men förutsättningarna för sådana diskussioner kan se väldigt olika ut på olika skolor.

Sitter du till exempel med i arbetslag eller ämneslag på skolan? Vilka kanaler har du för kontakt med lärarna? Är det ”enbart” på deras initiativ eller finns det mötesstrukturer där du är involverad?

Dialog med lärarna är oftast det absolut bästa. Presentera för lärarna hur du vill arbeta lässtimulerande och varför, och ställ frågan hur de vill samarbeta. De behöver ju få inblick i hur du tänker för att samarbetet ska bli bra, och kanske kan ni vidga varandras perspektiv. I dessa samtal skulle du kunna vara förberedd med texter kring lässtimulans och läsning. Jag läste till exempel en del bra saker i Kulturrådets publikation Med läsning som mål, sammanställd av litteraturforskaren Jonas Andersson. Kanske kan ni tillsammans läsa eller diskutera den sortens texter för att gemensamt utveckla arbetet med läsning på skolan.

Om kulturen på skolan är sådan att du inte blir insläppt i diskussionerna med lärarna så kanske ett samtal med din rektor är på sin plats. Hur tycker hen att arbetet med läsning och litteratur ska se ut? Jag skulle dock vända mig till lärarna först, för konstruktiv diskussion.

Var börjar man när man startar ett nytt skolbibliotek? Hur får man besökarna att hitta rätt i ett meröppet bibliotek? Från och nu kan du som läsare av Biblioteksbladet ställa frågor till Svensk biblioteksförenings expertnätverk. Skicka din fråga till bbl@a4.se så ser vi till att den kommer till rätt expert.

[fakta id=”19738″]

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/hur-startar-man-en-appelhylla/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min