Slopade straffavgifter ska ge socioekonomisk vinst
2 okt 2019 • 2 min
Låntagare i Chicago behöver inte längre oroa sig över lånade medier som blivit liggande. Slopandet av av straffavgifter görs för att öka tillgängligheten till biblioteket och överbrygga socioekonomiska skillnader.
Nyheten att permanent slopa förseningsavgifter tillkännagavs av Chicagos borgmästare samt bibliotekets styrelseordförande vid en presskonferens tidigare i veckan. Ett syfte är att öka användningen av biblioteken i staden. Av cirka 1,1 miljoner Chicagobor med lånekort är nästan 350 000 blockerade på grund av obetalda skulder.
”Återvänd till detta fantastiska bibliotekssystem via din lokala filial eller var du nu känner dig mest bekväm. Och ta med dig dina låneböcker tillbaka!” sa borgmästaren Lori Lightfoot vid presskonferensen, rapporterar nyhetssajten Crain´s Chicago Business.
Tillfälliga amnestier för skuldbelagda låntagare har prövats förr i Chicago med gott resultat. 2016 innebar en allmän avskrivning av skulder att många tusen besökare återkom – och att medier till ett värde av nästan en miljon dollar återlämnades. Vid en motsvarande amnesti fyra år tidigare återlämnade nästan hundra tusen medier.
De allra flesta blockerade lånekorten har tillhört invånare i de socioekonomiskt mer utsatta delarna av södra Chicago.
”På den södra sidan är en av tre innehavare av lånekort blockerade”, sa Lori Lightfoot vid presskonferensen.
På Chicagos bättre bemedlade norra sida har endast ett av sex kort varit blockerat på grund av obetalda avgifter.
Enligt borgmästaren kommer de slopade avgifterna inte att påverka bibliotekets budget, snarare tvärtom. Intäkterna uppgår årligen till knappt en miljon dollar medan de medier som tidigare inte återlämnats men som biblioteket har hopp om att få tillbaka nu när återlämnandet inte innebär risk att straffas ekonomiskt, betingar ett värde på mer än fyra miljoner.
Erfarenheter från annat håll talar också för att slopade avgifter är ekonomiskt hållbart. Biblioteket i San Diego i södra Kalifornien slopade till exempel sina straffavgifter förra sommaren. Det innebar förlorade intäkter på knappt 700 000 dollar – men också en årlig besparing av den miljon det tidigare kostat att driva in skulderna.
Även i Sverige har flera kommuner slopat avgifterna i sina bibliotek, rapporterade Kulturnytt i P1 häromveckan. Och när Karlskoga i vintras utvärderade erfarenheterna av nästan ett helt år som avgiftsfritt bibliotek, visade det sig även där att förändringen innebar en ekonomisk besparing.
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer