Debatten om kritikernas framtid fortsätter

19 feb 2015 • < 1 min

För att kunna göra sitt jobb behöver biblioteken kvalificerad litteraturkritik. Det skriver poeten och kritikern Magnus William-Olsson i en uppföljande...

För att kunna göra sitt jobb behöver biblioteken kvalificerad litteraturkritik. Det skriver poeten och kritikern Magnus William-Olsson i en uppföljande debattartikel i Dagens Nyheter.

Tidigare i år (SvD 31/1) har Magnus William-Olsson presenterat en idé om anställda litteraturkritiker på biblioteken, för att rädda kritiken i rådande, komplicerade situation för dagspressens kultursidor.

Magnus William-Olsson svarar i dag på ett inlägg från Maria Schottenius (DN 9/2), som har en något ljusare syn på framtiden. Eftersom intresset för kultur är stort tror hon att mediehusen ska förstå vikten av att ”fördjupa och förstärka kritiken”. Magnus William-Olsson är inte lika positiv till medieföretagens intresse för kulturjournalistik och -kritik. Offentlighetens behov av djup kunskap och språklig utveckling är enligt honom för viktigt för att överlåta åt mediechefer.

Magnus William-Olsson skriver: ”Litteraturkritikens försvinnande har stora sekundära effekter. Förläggarna vet inte att de gör ett bra jobb. Läsarnas erfarenheter blir aldrig offentligt reflekterade. Författarna får inga elaborerade svar på sina mödor. Bokhandlare och bibliotek inga yttre incitament att framhålla en bok framför en annan.” Anställda kritiker skulle enligt Magnus William-Olssons förslag betyda ”ett litet men viktigt svar på en samhällsavgörande fråga”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min