Debatten om kritikernas framtid fortsätter

19 feb 2015 • < 1 min

För att kunna göra sitt jobb behöver biblioteken kvalificerad litteraturkritik. Det skriver poeten och kritikern Magnus William-Olsson i en uppföljande...

För att kunna göra sitt jobb behöver biblioteken kvalificerad litteraturkritik. Det skriver poeten och kritikern Magnus William-Olsson i en uppföljande debattartikel i Dagens Nyheter.

Tidigare i år (SvD 31/1) har Magnus William-Olsson presenterat en idé om anställda litteraturkritiker på biblioteken, för att rädda kritiken i rådande, komplicerade situation för dagspressens kultursidor.

Magnus William-Olsson svarar i dag på ett inlägg från Maria Schottenius (DN 9/2), som har en något ljusare syn på framtiden. Eftersom intresset för kultur är stort tror hon att mediehusen ska förstå vikten av att ”fördjupa och förstärka kritiken”. Magnus William-Olsson är inte lika positiv till medieföretagens intresse för kulturjournalistik och -kritik. Offentlighetens behov av djup kunskap och språklig utveckling är enligt honom för viktigt för att överlåta åt mediechefer.

Magnus William-Olsson skriver: ”Litteraturkritikens försvinnande har stora sekundära effekter. Förläggarna vet inte att de gör ett bra jobb. Läsarnas erfarenheter blir aldrig offentligt reflekterade. Författarna får inga elaborerade svar på sina mödor. Bokhandlare och bibliotek inga yttre incitament att framhålla en bok framför en annan.” Anställda kritiker skulle enligt Magnus William-Olssons förslag betyda ”ett litet men viktigt svar på en samhällsavgörande fråga”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min