Debatten om kritikernas framtid fortsätter

19 feb 2015 • < 1 min

För att kunna göra sitt jobb behöver biblioteken kvalificerad litteraturkritik. Det skriver poeten och kritikern Magnus William-Olsson i en uppföljande...

För att kunna göra sitt jobb behöver biblioteken kvalificerad litteraturkritik. Det skriver poeten och kritikern Magnus William-Olsson i en uppföljande debattartikel i Dagens Nyheter.

Tidigare i år (SvD 31/1) har Magnus William-Olsson presenterat en idé om anställda litteraturkritiker på biblioteken, för att rädda kritiken i rådande, komplicerade situation för dagspressens kultursidor.

Magnus William-Olsson svarar i dag på ett inlägg från Maria Schottenius (DN 9/2), som har en något ljusare syn på framtiden. Eftersom intresset för kultur är stort tror hon att mediehusen ska förstå vikten av att ”fördjupa och förstärka kritiken”. Magnus William-Olsson är inte lika positiv till medieföretagens intresse för kulturjournalistik och -kritik. Offentlighetens behov av djup kunskap och språklig utveckling är enligt honom för viktigt för att överlåta åt mediechefer.

Magnus William-Olsson skriver: ”Litteraturkritikens försvinnande har stora sekundära effekter. Förläggarna vet inte att de gör ett bra jobb. Läsarnas erfarenheter blir aldrig offentligt reflekterade. Författarna får inga elaborerade svar på sina mödor. Bokhandlare och bibliotek inga yttre incitament att framhålla en bok framför en annan.” Anställda kritiker skulle enligt Magnus William-Olssons förslag betyda ”ett litet men viktigt svar på en samhällsavgörande fråga”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min