Debatten om kritikernas framtid fortsätter

19 feb 2015 • < 1 min

För att kunna göra sitt jobb behöver biblioteken kvalificerad litteraturkritik. Det skriver poeten och kritikern Magnus William-Olsson i en uppföljande...

För att kunna göra sitt jobb behöver biblioteken kvalificerad litteraturkritik. Det skriver poeten och kritikern Magnus William-Olsson i en uppföljande debattartikel i Dagens Nyheter.

Tidigare i år (SvD 31/1) har Magnus William-Olsson presenterat en idé om anställda litteraturkritiker på biblioteken, för att rädda kritiken i rådande, komplicerade situation för dagspressens kultursidor.

Magnus William-Olsson svarar i dag på ett inlägg från Maria Schottenius (DN 9/2), som har en något ljusare syn på framtiden. Eftersom intresset för kultur är stort tror hon att mediehusen ska förstå vikten av att ”fördjupa och förstärka kritiken”. Magnus William-Olsson är inte lika positiv till medieföretagens intresse för kulturjournalistik och -kritik. Offentlighetens behov av djup kunskap och språklig utveckling är enligt honom för viktigt för att överlåta åt mediechefer.

Magnus William-Olsson skriver: ”Litteraturkritikens försvinnande har stora sekundära effekter. Förläggarna vet inte att de gör ett bra jobb. Läsarnas erfarenheter blir aldrig offentligt reflekterade. Författarna får inga elaborerade svar på sina mödor. Bokhandlare och bibliotek inga yttre incitament att framhålla en bok framför en annan.” Anställda kritiker skulle enligt Magnus William-Olssons förslag betyda ”ett litet men viktigt svar på en samhällsavgörande fråga”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

29 nov 2024 • 2 min

Nyheter

Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp

I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.

28 nov 2024 • 2 min