"Vem vill bli ett Google-får?"
3 maj 2016 • 2 min
”Vill vi bli Google-får, vallade till en enstaka kunskapstuva om varje grej, eller till det mest sedda klippet där en...
”Vill vi bli Google-får, vallade till en enstaka kunskapstuva om varje grej, eller till det mest sedda klippet där en människa blir uppäten av en haj eller en katt åker dammsugare?”
Det frågar sig den brittiska författaren Caitlin Moran i ett vlogginlägg på sin Youtube-kanalen. Och svarar nej med motiveringen att vi annars förmodligen går mot kreativitetens, smarthetens och originalitetens död.
För henne står det utom tvivel att biblioteken har en central roll i att motverka det förskräckande scenariot.
Morans oneliners klingar av en annan brittisk medietänkare, vars ord jag burit med mig sen Marskonferensen i Umeå, tidskriften Index on censorships redaktör Rachael Jolley.
Jolley oroas av informationslatheten. Av studenter som inte utnyttjar den mångfald av källor de ges tillgång till utan nöjer sig med det första svar de hittar. Trots att den avgörande källan kan vara den som är svårast att hitta, kanske den som någon avsiktligt försökt att gömma undan. Hon oroas av den växande bekvämligheten i att sitta instängd åsiktsbubblor på internet eller på universitet där ropen på ”säkra rum” får gehör. Där studenter vill ha triggervarningar innan någon möter dem med en provocerande uppfattning utifrån ett annat synsätt.
I det här numret av Biblioteksbladet berättar Jutta Haider, docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet, om hur mycket algoritmerna i sökmotorerna och i sociala medier styr vår världsbild. Nationella biblioteksplanens Karin Linder varnar för informationsdjungeln som ett reellt hot mot demokratin, där vi som konsumenter riskerar att gå vilse i allt större mängder desinformation.
Ibland kan jag också tycka att det där är en världslig sak och ägna mig åt mer akuta problem som budgeten eller trasslet i kopiatorn. Men när jag skriver det här har DN just avslöjat att Sverige ska gå med i NATO:s center mot propaganda, Stratcom i Riga, som svar på Rysslands allt aktivare desinformationskrig.
Säpo konstaterar att vårt östra grannland har för avsikt att påverka den allmänna opinionen och oron för det späs på av att förvrängda, felaktiga och förvanskade budskap får snabb spridning i de digitala informationskanalerna. ”Samma effekt kan även nås genom att nyhetsarenan överflödas av nonsens”, skriver Säpo.
Det är bara en dryg vecka till Biblioteksdagarna nu. På temasidorna tipsar vi bland annat om vilka seminarier som handlar om hoten mot det fria ordet och demokratin. Rachael Jolleys kollega Jodie Ginsburg kommer. IFLA:s ordförande Donna Scheeder kommer. Nationella biblioteksstrategins Karin Linder kommer. Kommer du?
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer