"Vem vill bli ett Google-får?"
3 maj 2016 • 2 min
”Vill vi bli Google-får, vallade till en enstaka kunskapstuva om varje grej, eller till det mest sedda klippet där en...
”Vill vi bli Google-får, vallade till en enstaka kunskapstuva om varje grej, eller till det mest sedda klippet där en människa blir uppäten av en haj eller en katt åker dammsugare?”
Det frågar sig den brittiska författaren Caitlin Moran i ett vlogginlägg på sin Youtube-kanalen. Och svarar nej med motiveringen att vi annars förmodligen går mot kreativitetens, smarthetens och originalitetens död.
För henne står det utom tvivel att biblioteken har en central roll i att motverka det förskräckande scenariot.
Morans oneliners klingar av en annan brittisk medietänkare, vars ord jag burit med mig sen Marskonferensen i Umeå, tidskriften Index on censorships redaktör Rachael Jolley.
Jolley oroas av informationslatheten. Av studenter som inte utnyttjar den mångfald av källor de ges tillgång till utan nöjer sig med det första svar de hittar. Trots att den avgörande källan kan vara den som är svårast att hitta, kanske den som någon avsiktligt försökt att gömma undan. Hon oroas av den växande bekvämligheten i att sitta instängd åsiktsbubblor på internet eller på universitet där ropen på ”säkra rum” får gehör. Där studenter vill ha triggervarningar innan någon möter dem med en provocerande uppfattning utifrån ett annat synsätt.
I det här numret av Biblioteksbladet berättar Jutta Haider, docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet, om hur mycket algoritmerna i sökmotorerna och i sociala medier styr vår världsbild. Nationella biblioteksplanens Karin Linder varnar för informationsdjungeln som ett reellt hot mot demokratin, där vi som konsumenter riskerar att gå vilse i allt större mängder desinformation.
Ibland kan jag också tycka att det där är en världslig sak och ägna mig åt mer akuta problem som budgeten eller trasslet i kopiatorn. Men när jag skriver det här har DN just avslöjat att Sverige ska gå med i NATO:s center mot propaganda, Stratcom i Riga, som svar på Rysslands allt aktivare desinformationskrig.
Säpo konstaterar att vårt östra grannland har för avsikt att påverka den allmänna opinionen och oron för det späs på av att förvrängda, felaktiga och förvanskade budskap får snabb spridning i de digitala informationskanalerna. ”Samma effekt kan även nås genom att nyhetsarenan överflödas av nonsens”, skriver Säpo.
Det är bara en dryg vecka till Biblioteksdagarna nu. På temasidorna tipsar vi bland annat om vilka seminarier som handlar om hoten mot det fria ordet och demokratin. Rachael Jolleys kollega Jodie Ginsburg kommer. IFLA:s ordförande Donna Scheeder kommer. Nationella biblioteksstrategins Karin Linder kommer. Kommer du?
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer