Rapport: Nyanlända biblioteksguider kan öka språklig komptetens

18 okt 2019 • 2 min

Biblioteken i Göteborg, Alingsås och Kungsbacka vill utbilda biblioteksguider för stärkt flerspråkighet. I en ny rapport föreslår Ola Pilerot vid Bibliotekshögskolan i Borås hur det kan gå till.

Ola Pilerot, doktorand och universitetsadjunkt vid
Bibliotekshögskolan.

I rapporten som Ola Pilerot gjort på uppdrag av de tre biblioteken konstaterar han att rekryteringen av fler utrikes födda både skulle stärka den språkliga kompetensen på bibliotek och samtidigt vara ett sätt att stödja integrationen av nyanlända.

I rapporten skissar han upp en kurs som kretsar kring fem teman – folkbibliotekens idéer och uppdrag, deras organisation, deras samlingar, deras verksamhet samt deras användare. Målet är att den som går kursen ska tillägna sig de grundläggande kunskaper som krävs för att fylla en meningsfull funktion i bibliotekets verksamheter för nyanlända.

– Det handlar inte om någon planerad utbildning av något sorts light-bibliotekarier, påpekar Ola Pilerot.

Vad rekommendationerna ­kommer att leda till är ännu inte klart, enligt Anette Eliasson, sektorchef för biblio­tek i Göteborg.

– Biblioteken behöver en bred bas av personer med olika erfarenheter att rekrytera. Bibliotekshögskolan behöver också studenter till programmen med olika bakgrunder. Därför beslutade vi oss för att göra en förstudie för att skaffa kunskap om hur det är att arbeta på bibliotek när man kommer ny, hur vi kan förbereda oss och nyanställda med en introduktion kring vad moderna bibliotek är, hur man arbetar, vilket uppdrag vi har, säger hon.

Studien har finansierats med pengar ur det extra anslag till stärkta bibliotek som Kulturrådet fördelar 2018–2020.

– Baserat på förstudien planerar nu bibliotekshögskolan ett kursmaterial för en kurs som kan ges som en uppdragsutbildning. Kultur i Väst är engagerade också, eftersom en tanke är att regionbiblioteken ska bli involverade och hjälpa till, men vi är inte i mål än, detta är bara första fasen, säger Anette Eliasson.

Hela förstudien finns att läsa här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min