Rapport: Nyanlända biblioteksguider kan öka språklig komptetens

18 okt 2019 • 2 min

Biblioteken i Göteborg, Alingsås och Kungsbacka vill utbilda biblioteksguider för stärkt flerspråkighet. I en ny rapport föreslår Ola Pilerot vid Bibliotekshögskolan i Borås hur det kan gå till.

Ola Pilerot, doktorand och universitetsadjunkt vid
Bibliotekshögskolan.

I rapporten som Ola Pilerot gjort på uppdrag av de tre biblioteken konstaterar han att rekryteringen av fler utrikes födda både skulle stärka den språkliga kompetensen på bibliotek och samtidigt vara ett sätt att stödja integrationen av nyanlända.

I rapporten skissar han upp en kurs som kretsar kring fem teman – folkbibliotekens idéer och uppdrag, deras organisation, deras samlingar, deras verksamhet samt deras användare. Målet är att den som går kursen ska tillägna sig de grundläggande kunskaper som krävs för att fylla en meningsfull funktion i bibliotekets verksamheter för nyanlända.

– Det handlar inte om någon planerad utbildning av något sorts light-bibliotekarier, påpekar Ola Pilerot.

Vad rekommendationerna ­kommer att leda till är ännu inte klart, enligt Anette Eliasson, sektorchef för biblio­tek i Göteborg.

– Biblioteken behöver en bred bas av personer med olika erfarenheter att rekrytera. Bibliotekshögskolan behöver också studenter till programmen med olika bakgrunder. Därför beslutade vi oss för att göra en förstudie för att skaffa kunskap om hur det är att arbeta på bibliotek när man kommer ny, hur vi kan förbereda oss och nyanställda med en introduktion kring vad moderna bibliotek är, hur man arbetar, vilket uppdrag vi har, säger hon.

Studien har finansierats med pengar ur det extra anslag till stärkta bibliotek som Kulturrådet fördelar 2018–2020.

– Baserat på förstudien planerar nu bibliotekshögskolan ett kursmaterial för en kurs som kan ges som en uppdragsutbildning. Kultur i Väst är engagerade också, eftersom en tanke är att regionbiblioteken ska bli involverade och hjälpa till, men vi är inte i mål än, detta är bara första fasen, säger Anette Eliasson.

Hela förstudien finns att läsa här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min