Ungdomsbibliotek viktiga

2 apr 2013 • < 1 min

Vad är ett idealbibliotek för 12-19 åringar? Biblioteksforskaren professor Kerstin Keller-Loibl ger en bild av ungas önskebibliotek. I sin forskningsrapport,...

Vad är ett idealbibliotek för 12-19 åringar? Biblioteksforskaren professor Kerstin Keller-Loibl ger en bild av ungas önskebibliotek. I sin forskningsrapport, ”Das Image von Bibliotheken bei Jugendliche”, ger hon konkreta förslag på hur ungdomarnas bibliotek kan förbättras.

Förslagen bygger delvis på tonåringars uppfattning av bibliotek, deras förväntningar och önskemål, som de kom till uttryck i det sociala nätverket ”SchülerVZ”, där nästan 1 500 deltog. Parallellt hölls 30 gruppintervjuer med fler än 100 tonåringar i skolor och fritidsgårdar. Materialet analyserades och mynnade ut i konkreta rekommendationer till bibliotek. Inte överraskande vill tonåringar ha bibliotek som relaterar till vad som är aktuellt i deras värld och till deras fritidsintressen.

Böcker är bara en del av vad man förväntar sig av ett önskebibliotek. Dessutom önskar man filmer, musik, spel etc., allt ska vara ungdomsorienterat, rikligt och up to date. Den fysiska lokalen är viktig – den ska vara modern och bekväm. Det ska finnas sköna platser och man ska kunna äta och dricka, men inte vid vanliga bord och stolar. Bekväma soffor och sittsäckar (”gärna en hammock”) är det som önskas. Framför allt får ungdomsbiblioteket inte påminna om skolan eller vara lik andra lokaler i biblioteket. Man vill ha en ”mysig” plats för sig och sina vänner.

Hur ungdomar uppfattar biblioteket präglar dem resten av livet, menar Kerstin Keller-Loibl. När en negativ bild väl fått fäste är det svårt att korrigera den. Många bibliotek förlorar sina låntagare i övergången från barn till vuxen. Det är alltså extra viktigt att biblioteken stimulerar tonåringarna att använda biblioteket på många sätt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min