Biblioteket på KTH stängde under pandemin

22 jun 2020 • 4 min

Inga studenter har fått komma in på biblioteket på KTH i Stockholm under coronapandemin. Nödvändigt, enligt överbibliotekarie Maria Haglund, men också problematiskt för en del studenter.

Nils Johansson och Wilhelm Holmberg pluggar på KTH i Stockholm. De ser fram emot att biblioteket och campus ska öppna igen. – Jag skulle vilja ha någon annanstans att plugga på än hemma, säger Nils Johansson. Foto: Annika Clemens

På stentrappan framför den pampiga biblioteksbyggnaden på Kungliga tekniska högskolan (KTH) sitter studenterna Nils Johansson och Wilhelm Holmberg. På över två månader har varken de eller några andra studenter kunnat gå in i biblioteket.

– Vi är kanske det campus som varit mest stängt under den här tiden, säger Maria Haglund, överbibliotekarie på KTH.

Inne i stora bibliotekshallen är det tomt sånär på vaktmästare Björn Malmquist som ser till lokalerna dagligen och bibliotekarie Piah Carlsson som sorterar tidskrifter som fortsätter att komma i samma takt trots nedstängning och pandemi.

– Kanske var det rätt att stänga, men hela campus stängde och allt gick så fort, säger Piah Carlsson.

Tidskrifterna fortätter att komma även om biblioteket har varit stängt. Piah Carlsson sorterar högen som har vuxit under pandemin. Foto: Annika Clemens

Beslutet fattades av rektor och de elever som satt och studerade i biblioteket fick höra i högtalarna att de inte kunder komma tillbaka dagen efter.

– Det byggde på teorier om att folk inte ska åka kollektivt och de flesta studenter bor långt bort. Alla var ganska eniga om det beslutet. Det har gått, men det är ändå inte helt lämpligt för studierna, säger Maria Haglund.

Den digitala servicen har varit igång hela tiden, men tillgången till det fysiska materialet och studiemiljön försvann. Något som är problematiskt inte minst för utlandsstudenter och ibland för studenter från andra orter i landet.

– Det handlar om den psykosociala situationen för de som är ensamma i Stockholm. Det kan bli stora problem om det skulle bli långvarigt.

Nils Johansson och Wilhelm Holmberg läser elektroteknik. De kommer från Skellefteå respektive Kalmar och bor i studentrum. De har saknat en plats att plugga på under coronakrisen.

– Jag skulle vilja ha någon annanstans att plugga på än hemma, säger Nils Johansson.

De saknar klasskamraterna och diskussionerna om studieuppgifterna med dem.

– Biblioteket brukar vara fullt så jag sitter inte där och pluggar så ofta, men jag brukar sitta på andra platser på campus. Det är svårare att hitta motivationen hemma, säger Wilhelm Holmberg.

En begränsad tidsperiod har det fungerat, konstaterar de.

– Men det är inget man vill i längden, säger Wilhelm Holmberg.

Nils Johansson och Wilhelm Holmberg läser elektroteknik på KTH. Foto: Annika Clemens

Diskussioner har också förts med folkbiblioteken i Stockholm som under en period fick ta emot fler besökare när andra verksamheter som vuxenutbildning, dagverksamhet och universitetsbibliotek stängde. Men Maria Haglund säger att det är svårt att avgöra vilka grupper som har kommit till folkbiblioteken och konstaterar att studenterna på KTH är digitala i hög grad.

– Vi är inte som Södertörn som har studenter med en annan socioekonomisk bakgrund. Det är färre hos oss som använder biblioteket för att få tillgång till wifi och dator. Har du inte tillgång till dator och internet hemma är det svårt att gå de här utbildningarna.

Läs mer: Biblioteket höll öppet trots undervisning på distans

Men det är inte lätt, medger hon.

– I vår sektor har vi verkligen inte haft samma syn på det här.

Trots det står hon fast vid att det var bra att stänga biblioteket.

– Det här är ett naturvetenskapligt bibliotek med mycket digitalt material. Jag hade inte tagit samma beslut om jag hade varit på Uppsala universitet, för där finns en annan målgrupp. Dessutom har smittspridningen varit svårare i Stockholm och då behövs radikalare beslut.

Rebecka Söderberg väntar på böcker hon behöver till sitt examensarbete utanför de låsta glasdörrarna in till biblioteket. Innanför dörrarna står personal beredd med förbeställda böcker. Foto: Annika Clemens

Efter hand, när studenter hörde av sig med frågor om kurslitteratur, fixade personal som ändå kunde ta sig till biblioteket så att det också gick att lämna ut vissa böcker. Två gånger i veckan står personalen innanför entrén med en bokvagn med beställda böcker och under en timme kan studenter komma förbi och hämta.

– Vartefter har vi löst ganska mycket, säger Piah Carlsson.

– Men det slog nog ganska hårt när vi stängde. Det har blivit de mest ambitiösa studenterna som har beställt böcker och kommer hit och hämtar.

Biblioteket håller fortsatt stängt under sommaren, men planen är att öppna som vanligt igen i augusti . Det som redan finns på andra bibliotek, plexiglas och skyltar som markerar avstånd, behöver sättas upp.

Ett förslag finns på att ställa fram en dator där man kan prata med en bibliotekarie över Zoom.

– Då får man prata med en person direkt, men med ett säkert avstånd, säger Piah Carlsson.

Men svåra frågor kvarstår, konstaterar Maria Haglund.

– Det svåraste när vi öppnar är hur folk ska ta sig hit. Det är knöktjockt på tunnelbanans röda linje som går både hit och till Stockholms universitet.

Läs mer: Dubbel planering inför hösten på flera universitetsbibliotek

Biblioteket på KTH höll stängt under coronapandemin. Foto: Annika Clemens

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till bbl@a4.se.


Senaste nytt

Nyheter

Ett år efter stormen

Det har gått ett år sedan Sofia Lenninger berättade om svårigheterna med den nya biblioteksplanen i SD-ledda Sölvesborg. Det ledde till att hon tvingades sluta. I dag tycker hon att det är viktigt att lyfta debatten.

25 sep 2020 • 3 min

Nyheter

DIK prisar alla bibliotekarier

Utmärkelsen Årets bibliotek går inte till något enskild verksamhet. Istället prisas alla landets bibliotekiarer för att de, enligt motiveringen, förkroppsligar tanken om kulturen som en självklar samhällsbärare.

24 sep 2020 • < 1 min

Annons

Annons

Axiell om Quria i Kungsbacka: det blir en spännande höst

Den 31 mars gick Axiell ut med nyheten att Kungsbacka blir svenskt premiärbibliotek för deras molnbaserade bibliotekstjänst Quria. Läs deras summering om allt från startmöte till framtidsplaner. Det råder ingen tvekan om att det kommer att bli en spännande höst. Quria är här för att stanna.

22 sep 2020 • 2 min