Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
22 jun 2020 • 4 min
Inga studenter har fått komma in på biblioteket på KTH i Stockholm under coronapandemin. Nödvändigt, enligt överbibliotekarie Maria Haglund, men också problematiskt för en del studenter.
På stentrappan framför den pampiga biblioteksbyggnaden på Kungliga tekniska högskolan (KTH) sitter studenterna Nils Johansson och Wilhelm Holmberg. På över två månader har varken de eller några andra studenter kunnat gå in i biblioteket.
– Vi är kanske det campus som varit mest stängt under den här tiden, säger Maria Haglund, överbibliotekarie på KTH.
Inne i stora bibliotekshallen är det tomt sånär på vaktmästare Björn Malmquist som ser till lokalerna dagligen och bibliotekarie Piah Carlsson som sorterar tidskrifter som fortsätter att komma i samma takt trots nedstängning och pandemi.
– Kanske var det rätt att stänga, men hela campus stängde och allt gick så fort, säger Piah Carlsson.
Beslutet fattades av rektor och de elever som satt och studerade i biblioteket fick höra i högtalarna att de inte kunder komma tillbaka dagen efter.
– Det byggde på teorier om att folk inte ska åka kollektivt och de flesta studenter bor långt bort. Alla var ganska eniga om det beslutet. Det har gått, men det är ändå inte helt lämpligt för studierna, säger Maria Haglund.
Den digitala servicen har varit igång hela tiden, men tillgången till det fysiska materialet och studiemiljön försvann. Något som är problematiskt inte minst för utlandsstudenter och ibland för studenter från andra orter i landet.
– Det handlar om den psykosociala situationen för de som är ensamma i Stockholm. Det kan bli stora problem om det skulle bli långvarigt.
Nils Johansson och Wilhelm Holmberg läser elektroteknik. De kommer från Skellefteå respektive Kalmar och bor i studentrum. De har saknat en plats att plugga på under coronakrisen.
– Jag skulle vilja ha någon annanstans att plugga på än hemma, säger Nils Johansson.
De saknar klasskamraterna och diskussionerna om studieuppgifterna med dem.
– Biblioteket brukar vara fullt så jag sitter inte där och pluggar så ofta, men jag brukar sitta på andra platser på campus. Det är svårare att hitta motivationen hemma, säger Wilhelm Holmberg.
En begränsad tidsperiod har det fungerat, konstaterar de.
– Men det är inget man vill i längden, säger Wilhelm Holmberg.
Diskussioner har också förts med folkbiblioteken i Stockholm som under en period fick ta emot fler besökare när andra verksamheter som vuxenutbildning, dagverksamhet och universitetsbibliotek stängde. Men Maria Haglund säger att det är svårt att avgöra vilka grupper som har kommit till folkbiblioteken och konstaterar att studenterna på KTH är digitala i hög grad.
– Vi är inte som Södertörn som har studenter med en annan socioekonomisk bakgrund. Det är färre hos oss som använder biblioteket för att få tillgång till wifi och dator. Har du inte tillgång till dator och internet hemma är det svårt att gå de här utbildningarna.
Läs mer: Biblioteket höll öppet trots undervisning på distans
Men det är inte lätt, medger hon.
– I vår sektor har vi verkligen inte haft samma syn på det här.
Trots det står hon fast vid att det var bra att stänga biblioteket.
– Det här är ett naturvetenskapligt bibliotek med mycket digitalt material. Jag hade inte tagit samma beslut om jag hade varit på Uppsala universitet, för där finns en annan målgrupp. Dessutom har smittspridningen varit svårare i Stockholm och då behövs radikalare beslut.
Efter hand, när studenter hörde av sig med frågor om kurslitteratur, fixade personal som ändå kunde ta sig till biblioteket så att det också gick att lämna ut vissa böcker. Två gånger i veckan står personalen innanför entrén med en bokvagn med beställda böcker och under en timme kan studenter komma förbi och hämta.
– Vartefter har vi löst ganska mycket, säger Piah Carlsson.
– Men det slog nog ganska hårt när vi stängde. Det har blivit de mest ambitiösa studenterna som har beställt böcker och kommer hit och hämtar.
Biblioteket håller fortsatt stängt under sommaren, men planen är att öppna som vanligt igen i augusti . Det som redan finns på andra bibliotek, plexiglas och skyltar som markerar avstånd, behöver sättas upp.
Ett förslag finns på att ställa fram en dator där man kan prata med en bibliotekarie över Zoom.
– Då får man prata med en person direkt, men med ett säkert avstånd, säger Piah Carlsson.
Men svåra frågor kvarstår, konstaterar Maria Haglund.
– Det svåraste när vi öppnar är hur folk ska ta sig hit. Det är knöktjockt på tunnelbanans röda linje som går både hit och till Stockholms universitet.
Läs mer: Dubbel planering inför hösten på flera universitetsbibliotek
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer