Biblioteket på KTH stängde under pandemin

22 jun 2020 • 4 min

Inga studenter har fått komma in på biblioteket på KTH i Stockholm under coronapandemin. Nödvändigt, enligt överbibliotekarie Maria Haglund, men också problematiskt för en del studenter.

Nils Johansson och Wilhelm Holmberg pluggar på KTH i Stockholm. De ser fram emot att biblioteket och campus ska öppna igen. – Jag skulle vilja ha någon annanstans att plugga på än hemma, säger Nils Johansson. Foto: Annika Clemens

På stentrappan framför den pampiga biblioteksbyggnaden på Kungliga tekniska högskolan (KTH) sitter studenterna Nils Johansson och Wilhelm Holmberg. På över två månader har varken de eller några andra studenter kunnat gå in i biblioteket.

– Vi är kanske det campus som varit mest stängt under den här tiden, säger Maria Haglund, överbibliotekarie på KTH.

Inne i stora bibliotekshallen är det tomt sånär på vaktmästare Björn Malmquist som ser till lokalerna dagligen och bibliotekarie Piah Carlsson som sorterar tidskrifter som fortsätter att komma i samma takt trots nedstängning och pandemi.

– Kanske var det rätt att stänga, men hela campus stängde och allt gick så fort, säger Piah Carlsson.

Tidskrifterna fortätter att komma även om biblioteket har varit stängt. Piah Carlsson sorterar högen som har vuxit under pandemin. Foto: Annika Clemens

Beslutet fattades av rektor och de elever som satt och studerade i biblioteket fick höra i högtalarna att de inte kunder komma tillbaka dagen efter.

– Det byggde på teorier om att folk inte ska åka kollektivt och de flesta studenter bor långt bort. Alla var ganska eniga om det beslutet. Det har gått, men det är ändå inte helt lämpligt för studierna, säger Maria Haglund.

Den digitala servicen har varit igång hela tiden, men tillgången till det fysiska materialet och studiemiljön försvann. Något som är problematiskt inte minst för utlandsstudenter och ibland för studenter från andra orter i landet.

– Det handlar om den psykosociala situationen för de som är ensamma i Stockholm. Det kan bli stora problem om det skulle bli långvarigt.

Nils Johansson och Wilhelm Holmberg läser elektroteknik. De kommer från Skellefteå respektive Kalmar och bor i studentrum. De har saknat en plats att plugga på under coronakrisen.

– Jag skulle vilja ha någon annanstans att plugga på än hemma, säger Nils Johansson.

De saknar klasskamraterna och diskussionerna om studieuppgifterna med dem.

– Biblioteket brukar vara fullt så jag sitter inte där och pluggar så ofta, men jag brukar sitta på andra platser på campus. Det är svårare att hitta motivationen hemma, säger Wilhelm Holmberg.

En begränsad tidsperiod har det fungerat, konstaterar de.

– Men det är inget man vill i längden, säger Wilhelm Holmberg.

Nils Johansson och Wilhelm Holmberg läser elektroteknik på KTH. Foto: Annika Clemens

Diskussioner har också förts med folkbiblioteken i Stockholm som under en period fick ta emot fler besökare när andra verksamheter som vuxenutbildning, dagverksamhet och universitetsbibliotek stängde. Men Maria Haglund säger att det är svårt att avgöra vilka grupper som har kommit till folkbiblioteken och konstaterar att studenterna på KTH är digitala i hög grad.

– Vi är inte som Södertörn som har studenter med en annan socioekonomisk bakgrund. Det är färre hos oss som använder biblioteket för att få tillgång till wifi och dator. Har du inte tillgång till dator och internet hemma är det svårt att gå de här utbildningarna.

Läs mer: Biblioteket höll öppet trots undervisning på distans

Men det är inte lätt, medger hon.

– I vår sektor har vi verkligen inte haft samma syn på det här.

Trots det står hon fast vid att det var bra att stänga biblioteket.

– Det här är ett naturvetenskapligt bibliotek med mycket digitalt material. Jag hade inte tagit samma beslut om jag hade varit på Uppsala universitet, för där finns en annan målgrupp. Dessutom har smittspridningen varit svårare i Stockholm och då behövs radikalare beslut.

Rebecka Söderberg väntar på böcker hon behöver till sitt examensarbete utanför de låsta glasdörrarna in till biblioteket. Innanför dörrarna står personal beredd med förbeställda böcker. Foto: Annika Clemens

Efter hand, när studenter hörde av sig med frågor om kurslitteratur, fixade personal som ändå kunde ta sig till biblioteket så att det också gick att lämna ut vissa böcker. Två gånger i veckan står personalen innanför entrén med en bokvagn med beställda böcker och under en timme kan studenter komma förbi och hämta.

– Vartefter har vi löst ganska mycket, säger Piah Carlsson.

– Men det slog nog ganska hårt när vi stängde. Det har blivit de mest ambitiösa studenterna som har beställt böcker och kommer hit och hämtar.

Biblioteket håller fortsatt stängt under sommaren, men planen är att öppna som vanligt igen i augusti . Det som redan finns på andra bibliotek, plexiglas och skyltar som markerar avstånd, behöver sättas upp.

Ett förslag finns på att ställa fram en dator där man kan prata med en bibliotekarie över Zoom.

– Då får man prata med en person direkt, men med ett säkert avstånd, säger Piah Carlsson.

Men svåra frågor kvarstår, konstaterar Maria Haglund.

– Det svåraste när vi öppnar är hur folk ska ta sig hit. Det är knöktjockt på tunnelbanans röda linje som går både hit och till Stockholms universitet.

Läs mer: Dubbel planering inför hösten på flera universitetsbibliotek

Biblioteket på KTH höll stängt under coronapandemin. Foto: Annika Clemens

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min