Dialog stoppade stök på biblioteket

18 feb 2020 • 5 min

Anette Mjöberg träffades inte av karatesparken som den 14-åriga pojken riktade mot hennes huvud när han sprang förbi väktarna in i biblioteket. Men händelsen blev en vändning för utvecklingen på Hässleholms bibliotek.

Flera delar av biblioteket har möblerats om, bland annat på barn- och ungdomsavdelningen. Det har bidragit till en lugnare miljö. Foto: Jörgen Ahlström.

När höstmörkret sänkte sig över Hässleholm eskalerade situationen på biblioteket som ligger bara ett stenkast från tåg- och busstationen i staden. När det blev kallare ute kom barn och ungdomar in på biblioteket, hängde där, spelade musik och var allmänt högljudda. På bara en eftermiddag kunde ett 50-tal ungdomar strömma igenom biblioteket.

– Det var spänningar mellan olika grupper och de letade upp varandra på biblioteket. Det blev jättehögljutt och andra besökare blev väldigt störda, berättar bibliotekschef Anette Mjöberg.

Det skrevs om situationen i lokalpressen och kritiska insändare frågade sig varför inte personalen tog tag i problemet. Varför gjorde inte bibliotekschefen något? Stökiga ungdomar borde portförbjudas, ansåg en del.

Det ska finnas saker att göra. Det räcker inte med böcker

Bibliotekarierna försökte tysta ungdomarna när de pratade högt och spelade musik på telefonen, men det var svårt och det tog för mycket tid. Väktare sattes in på biblioteket, varje dag under en period på senhösten. När personalen kom till Anette Mjöberg och sa att det inte kändes tryggt att gå ut i biblioteket, särskilt på fredagseftermiddagar, fattade hon beslutet att stänga tidigare på fredagar.

Det ledde till fler arga insändare om biblioteket.

– Det hette att vi gav efter för ungdomarna. Det var en väldigt tuff höst, konstaterar Anette Mjöberg.

Anette Mjöberg är bibliotekschef i Hässleholm.

Flera förändringar gjordes. Det möblerades om och stora grupper av sittplatser gjordes om till mindre sittgrupper. På barn- och ungdomsavdelningen ställdes fram lego för barnen och spel för ungdomarna. Politikerna reagerade. Anette Mjöberg kallades till kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott för att berätta om situationen. Sverigedemokraterna skrev en motion och ville sätta upp kameraövervakning och portförbjuda stökiga individer.

Kulmen nåddes en eftermiddag i november när väktare stoppade några ungdomar från att gå in på biblioteket. Anette Mjöberg stod i ingången och anade att en av killarna med visselpipa i handen, 14 år gammal, nog skulle ta sig in i biblioteket ändå. Därefter gick det fort.

Anette Mjöberg stod kvar i entrén när han kom springande mot henne och riktade en karatespark mot hennes huvud. Den träffade inte. Men där och då fick hon nog.

– Jag blev sjukskriven. Arbetssituationen var rätt tuff med alla insändare, skriverier och samtal.

Men det blev också en vändning för hela situationen på biblioteket. Dagen efter polisanmälde Anette Mjöberg händelsen. När hon kom tillbaka till biblioteket efter att ha varit hos polisen fick hon höra att 14-åringens mamma hade kommit till biblioteket med pojken.

– Vi pratade och jag fick hans levnadsbeskrivning. Han hade haft det tufft. Vi bestämde att vi skulle försöka få in honom och frågade om han ville jobba hos oss.

Biblioteket behövde hjälp med att flytta böcker. En hel eftermiddag var 14-åringen och några av hans kompisar där och bar bokkartonger. Som betalning fick de biobiljetter och fika.

– Sedan dess har vi inte haft några problem med honom. När hans kompisar stökar till på biblioteket kan han gå och plocka undan efter dem.

Förändringarna började ge effekt. Hörnan med lego och duplo för de små barnen har lockat till sig flera föräldrar, framför allt pappor, med barn. Och med fler vuxna på biblioteket blir stämningen lugnare.

I dag är väktare kvar på biblioteket på fredagseftermiddagar och öppettiderna är tillbaka till det normala. En ljudtekniker har varit på plats och med hjälp av pengar för ”Stärkta bibliotek” ska ljuddämpande material sättas upp i lokalen.

Det hette att vi gav efter för ungdomarna. Det var en väldigt tuff höst

Anette Mjöberg uppskattar engagemanget från kommunledningen och politikerna. Men hon tror inte det är praktiskt möjligt att portförbjuda stökiga individer. Det gör inte heller Winnie Aronson (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Nej, det är inget vi diskuterar. Och kameraövervakning, det är ju något man alltid kan fråga sig om man ska ha eller inte, säger hon.

Men Sverigedemokraternas motion är fortfarande under beredning och kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) vill att det ska vara möjligt att portförbjuda individer trots att situationen på biblioteket har lugnat sig.

– Just nu är det lugnt, men vi vet ju att det kommer igen, säger hon.

– Det måste vara tydligt vad som gäller. Vi måste ha ordning och regler på offentliga platser och biblioteket är en av de viktigaste platserna vi har. Det måste bli konsekvenser om man uppför sig illa.

Samtidigt, medger hon, att när det handlar om barn i 10 till 15 års ålder räcker det inte med att portförbjuda dem. Då måste föräldrarna kallas in. [fakta id=”21583″]

Anette Mjöberg tror att lösningen finns i dialogen med ungdomarna. Hon tror också att det har hjälpt att de har ordnat med nya aktiviteter som har lockat fler vuxna och aktiviteter som ungdomarna kan sysselsätta sig med. De har lyckats ”suga in” ungdomar som i dag sitter på biblioteket och spelar Fia med knuff eller schack.

Samtidigt som ungdomsgängen har stört personalen och andra besökare så vill biblioteket locka till sig fler unga.

– Det har varit en stor debatt om biblioteken ska vara fritidsgård eller inte. Jag tycker inte de ska vara fritidsgård, men vare sig det handlar om barn eller ungdomar så ska det finnas saker att göra. Det räcker inte med böcker.

Om hon fick önska sig något av politikerna skulle det vara pengar till en extra tjänst som bara ägnar sig åt ungdomarna på eftermiddagarna. Det skulle kunna vara en bibliotekarie som vill jobba med ungdomar, men det skulle också kunna vara en form av fältassistent.

Ungdomarna kommer fortfarande till biblioteket, inte minst de som bor på landsbygden och ska ta bussen vid stationen. Men nu är det lugnt och medarbetarna säger att de tycker att det är kul att jobba igen.

– Personalen har gjort ett väldigt bra arbete trots påfrestande arbetsmiljö. Vi har också samarbetat med andra förvaltningar och fått hjälp av polis och väktare.

14-åringen som riktade en karatespark mot Anette Mjöberg kommer fortfarande till biblioteket.

– Jag tror aldrig att han kan be om ursäkt. Men i efterhand har han sagt till sin mamma att den dagen när han jobbade på biblioteken var den roligaste dagen i hans liv. Vi har inga problem med honom längre.

Biblioteksbladet har även sökt Socialdemokraternas andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, men inte fått kontakt.

Biblioteket i Hässleholm ligger ett stenkast från tågstationen. Många reagerade på oroligheterna och det blev många artiklar och insändare i lokalpressen. Foto: Daniel Larsson

Tre politiska block i Hässleholm

Sedan valet 2018 styrs Hässleholm av det som kallas Restalliansen med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Oppositionen består av två block. Dels Sverigedemokraterna och lokala partiet Folkets väl och dels Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Blocket med SD och FV har trots sin oppositionsroll gett sitt stöd till det styrande blockets budget, som annars inte hade gått igenom då blocket med Restalliansen är det minsta av de tre blocken. Sverigedemokraterna blev största parti 2018 och har fått vice-ordförandeposterna i nämnderna.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min