Avslöjar krigsbrott och falska nyheter
23 nov 2022 • 2 min
Information finns överallt, inte minst under kris- och krigstider. Journalisten Eliot Higgins och hans kollektiv Bellingcat gör vad de kan för att visa på krigsbrott och avslöja falska nyheter. Och man gör det med hjälp av öppna källor på nätet.
Eliot Higgins talade på Internetdagarna.
Inte ens en datanörd som engelsmannen Eliot Higgins är skyddad mot dålig uppkoppling så när han inleder Internetdagarnas andra dag gör han det med sin mobiltelefon efter en morgon fylld av datastrul.
I ett samtal med Måns Jonasson, själv internetexpert på Internetstiftelsen, berättar journalisten Eliot Higgins om kollektivet Bellingcat som han grundade. Eliot är en förespråkare för Osint, Open Source Intelligence, som handlar om att ta fram och kartlägga information genom material som finns öppet och tillgängligt på nätet.
Grävgruppen Bellingcat var bland annat inblandade när Aleksej Navalnyj avslöjade att den ryska säkerhetstjänsten FSB fått i uppdrag att mörda honom med hjälp av nervgiftet novitjok. Bellingcat och Eliot Higgins har också varit aktiva när det gällt att hitta källor i Syrien och nu under det ryska anfallskriget mot Ukraina.
Inte minst pratar Eliot Higgins om vikten av att ifrågasätta, till exempel bilder från krig. Genom att titta på ledtrådar, detaljer, går det att komma fram till om bilderna verkligen är tagna just där de sägs komma ifrån. Och ja, är de verkligen tagna nu?
Eliot Higgins är orolig över Twitters utveckling och framtid. Om plattformen försvinner, försvinner också en viktig källa för dessa Open Source Investigations. Han menar att Twitter är väldigt bra när det kommer till att arbeta tillsammans, att någon börjar analysera en nyhet eller en bild eller vad det nu kan vara och delar med sig av sin analys. Responsen låter sedan inte vänta på sig och publiceringen hålls både aktuell och levande, anser Eliot Higgins, oavsett om det handlar om en kemisk attack mot en by i Syrien eller om en rysk giftattack i England.
Eliot Higgins är dock snabb med att tillägga att han inte har särskilt stort förtroende för Elon Musk och vad han kan göra med Twitter.
Rädd är han inte, Eliot Higgins, men han är väl medveten om att han och Bellingcat utsatts för flera ryska hackerattacker genom åren och även för flera desinformationskampanjer.
”Nej, jag är inte rädd. Men jag har blivit paranoid när det kommer till vattenflaskor och min laptop, den tar jag alltid med mig, den lämnar jag aldrig ifrån mig. Jag är lite mer försiktig bara.”
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer