Fortsatt utbildning i Wikipedia

28 aug 2020 • 2 min

Kursen i Wikipedia för bibliotekarier fortsätter i höst för nya deltagare. ”Det är en central plattform för kunskapsdelning” säger Eleonor Grenholm, samordnare i Digitalt först.

Eleonor Grenholm är samordnare för projektet Digitalt först med användaren i fokus. Foto: Emma Rolander

Med start nästa vecka hålls en ny omgång av Wikipediakursen som Wikimedia Sverige ger med stöd från Digitalt först. Ytterligare 40 biblioteksanställda får möjlighet att lära sig mer om det internetbaserade uppslagsverket.

– Wikipedia är en jättecentral plattform för kunskapsdelning, kanske den mest centrala som finns. Som sådan behöver biblioteksmedarbetare ha kunskap om den, säger Eleonor Grenholm som är samordnare i projektet Digitalt först med användaren i fokus.

De som går kursen lär sig att avläsa information på rätt sätt men också att bidra med egen kunskap till Wikipedia. Och i längden ska det också leda till att biblioteksbesökare får ta del av kunskapen.

– Jag vet att de som jobbar på bibliotek är grymma på att hitta tillämpningar och sätt att använda intressanta verktyg i verksamheten, säger Eleonor Grenholm.

Ett resultat av kursen kan vara exempelvis så kallat wikifika med fokus på lokalhistoria. Där kan deltagare bidra med kunskap om den egna ortens historia, kunskap som annars kan vara svår att hitta. Efter den första omgång av kursen, som hölls i vintras på fem platser i landet, har nya Wikipediasidor skapats om kvinnliga författare och om hbtq-frågor.

Höstens kurs hålls enbart digitalt, men deltagarantalet är ändå begränsat till cirka 40 för att alla ska få möjlighet till handledning.

Kursen hålls inom den satsning som kallas Digitalt först med användaren i fokus, ett regeringsuppdrag som drivs av KB i samarbete med regionbiblioteken. I samband med att uppdraget tar ut till årsskiftet ska den konkreta tillämpningen av kursen utvärderas mer.

Förhoppningen finns dock att arbetet med Digitalt först ska kunna fortsätta och under hösten letar de inblandade aktörerna efter former att fortsätta även när regeringsuppdraget är slut. Kanske kan höstens budgetproposition innehålla besked om ny finansiering.

– Både Digitalt först och Digiteket finns inskrivna i förslaget på nationell biblioteksplan och i första stadiet avvaktar vi budgetproppen, säger Eleonor Grenholm.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min