Fortsatt utbildning i Wikipedia

28 aug 2020 • 2 min

Kursen i Wikipedia för bibliotekarier fortsätter i höst för nya deltagare. ”Det är en central plattform för kunskapsdelning” säger Eleonor Grenholm, samordnare i Digitalt först.

Eleonor Grenholm är samordnare för projektet Digitalt först med användaren i fokus. Foto: Emma Rolander

Med start nästa vecka hålls en ny omgång av Wikipediakursen som Wikimedia Sverige ger med stöd från Digitalt först. Ytterligare 40 biblioteksanställda får möjlighet att lära sig mer om det internetbaserade uppslagsverket.

– Wikipedia är en jättecentral plattform för kunskapsdelning, kanske den mest centrala som finns. Som sådan behöver biblioteksmedarbetare ha kunskap om den, säger Eleonor Grenholm som är samordnare i projektet Digitalt först med användaren i fokus.

De som går kursen lär sig att avläsa information på rätt sätt men också att bidra med egen kunskap till Wikipedia. Och i längden ska det också leda till att biblioteksbesökare får ta del av kunskapen.

– Jag vet att de som jobbar på bibliotek är grymma på att hitta tillämpningar och sätt att använda intressanta verktyg i verksamheten, säger Eleonor Grenholm.

Ett resultat av kursen kan vara exempelvis så kallat wikifika med fokus på lokalhistoria. Där kan deltagare bidra med kunskap om den egna ortens historia, kunskap som annars kan vara svår att hitta. Efter den första omgång av kursen, som hölls i vintras på fem platser i landet, har nya Wikipediasidor skapats om kvinnliga författare och om hbtq-frågor.

Höstens kurs hålls enbart digitalt, men deltagarantalet är ändå begränsat till cirka 40 för att alla ska få möjlighet till handledning.

Kursen hålls inom den satsning som kallas Digitalt först med användaren i fokus, ett regeringsuppdrag som drivs av KB i samarbete med regionbiblioteken. I samband med att uppdraget tar ut till årsskiftet ska den konkreta tillämpningen av kursen utvärderas mer.

Förhoppningen finns dock att arbetet med Digitalt först ska kunna fortsätta och under hösten letar de inblandade aktörerna efter former att fortsätta även när regeringsuppdraget är slut. Kanske kan höstens budgetproposition innehålla besked om ny finansiering.

– Både Digitalt först och Digiteket finns inskrivna i förslaget på nationell biblioteksplan och i första stadiet avvaktar vi budgetproppen, säger Eleonor Grenholm.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min