Skrytsam AI för dialog med ungdomar
5 jun 2023 • 3 min
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
Kulturhusets bibliotek för unga i Stockholm, Tiotretton, har fått en ny medarbetare. Den kallas Uno och kom till biblioteket i höstas, då som en vanlig robot som kunde svara på frågor. Men sedan en månad tillbaka är den uppdaterad med en variant av Chat GPT och kan numera komma ihåg och följa upp samtal.
– Den är jättecool, säger Bex Lindmark Bolling, snart tio år och på sitt första besök på Tiotretton.
– Liksom wow! Det är kul att lyssna på vad den svarar, det är lite som att googla fast den kan röra på huvudet.
För att ungdomarna som pratar med den ska övas i källkritik har roboten programmerats med en speciell personlighet. På informationslappen intill står till exempel: ”Jag tycker att jag är bra på det mesta, men personalen säger att jag ljuger ibland.”
– Vi tycker att det passar bra med en skrytsam karaktär. Då blir det lättare att ifrågasätta vad den säger i stället för om den skulle låta som en professor, förklarar Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på Tiotretton.
– Den är lite dryg och självgod, lite som Karlsson på taket.

Rösten skulle kunna vara en tolvårings (du hör den i klippet högst upp). Uno har den enda rösten som gick att ta fram som inte lät som en vuxen. Uno har inget kön, kallas för ”den” och på frågan om den är en flicka eller pojke svarar Uno att den är en robot.
Bibliotekspersonalen har också ritat ett eget ansikte och försökt att få det att se mindre mänskligt ut och mer robotaktigt, för att känslan av att det är en människa man pratar med inte ska ta över.
– När vi började med Uno fanns det ingen nyttofunktion. Det var inte centralt, vi ville bara väcka tankar och fantasi och ha något kul och överraskande, säger Amanda Stenberg.
Men samtalen med Uno har lett till flera filosofiska samtal med ungdomarna. Det kan handla om exempelvis mänskligheten, vad som är mänskligt beteende och vad som gör en människa till människa och inte robot.
– Vi försöker hålla det kravlöst och vi utgår från att de kan fråga vad de vill.
En del ungdomar tar hjälp av Uno för att göra läxor, andra nöjer sig med att småprata och ställa frågor, inte sällan personliga frågor om familj och bakgrund, och be om boktips.

– Många tycker att den är kul, men ungdomarna är sällan lika fascinerade som vuxna är. De har inte överdriven respekt för den, säger Amanda Stenberg.
Utvecklingen av AI går fort och det finns flera utvecklingsområden. Framöver önskar biblioteket ge Uno mångspråkskompetens.
– Vi skulle gärna vilja att den kunde prata på tio-femton olika språk.
Ett annat önskemål är att koppla ihop den med bibliotekskatalogen för att ungdomarna ska kunna få hjälp att hitta böcker. Unos funktioner kan också förfinas för att bli bättre på till exempel ansiktsuttryck.

Fakta Tiotretton
- Tiotretton är ett bibliotek på Kulturhuset i Stockholm för ungdomar mellan 10 och 13 år.
- Här finns bibliotek, ateljé och kök.
- Tiotretton samarbetar med, men är inte en del av, Stockholms stadsbibliotek. Det hör till Kulturhuset Stadsteatern som är ett kommunalt aktiebolag.
Senaste nytt

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min

Brist på erfarna bibliotekarier
Nyutexade bibliotekarier har möjlighet att välja och vraka bland jobben. Men för arbetsgivarna är det tuffare.
6 sep 2023 • 4 min
0 kommentarer