Tusen 1800-talsböcker tillgängliga digitalt
4 mar 2021 • 2 min
Litteraturbanken har i samarbete med Uppsala universitetsbibliotek laddat upp tusen skönlitterära böcker från 1800-talet. Nu kan den som vill läsa exempelvis Fredrika Bremer, göra det hemifrån vid datorn.
Bland de tusen 1800-talsverk som i dagarna har lagts upp på Litteraturbanken finns böcker skrivna av Fredrika Bremer och Carl Fredrik Ridderstad, rapporterar radions Kulturnytt.
Det är ett första steg och planen är att cirka 10 000 verk ska laddas upp, berättar Mats Malm, föreståndare för Litteraturbanken och ständig sekreterare i Svenska akademien, för Sveriges radio.
Digitaliseringen görs i samarbete med bland annat Uppsala universitetsbibliotek. Huvuddelen av 1800-talsverken som blir tillgängliga för såväl forskare som allmänhet kommer från universitetsbibliotekets samlingar.
– Det är väldigt roligt. Mycket kommer från våra samlingar och vi har nykatalogiserat en del saker som inte fanns i Libris, säger överbibliotekarie Lars Burman.
Detta är ett bra första steg, konstaterar han, men påpekar att många steg återstår för att digitalisera det svenska trycket. Uppsala universitetsbibliotek lägger också ut verken från sina samlingar i sina egna system.
– När materialet är fritt tillgängligt utan upphovsrätt lägger vi ut det. Upphovsrätten blir en nöt att knäcka när vi kommer till verk från 1900-talet, men vi är inte där än.
Mycket återstår alltså för att göra den svenska litteraturskatten tillgänglig digitalt. Och biblioteken kommer inte att lösa det på egen hand, enligt Lars Burman.
– Det finns otroligt mycket kvar att göra. Vi samarbetar med de stora universitetsbiblioteken och KB för att komma längre. Men det behövs en riktad satsning från statsmakten för att vi ska komma åt vår historia på ett bättre sätt.
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer