Nästan vart femte bibliotek berörs av studieförbundens krympta anslag

5 mar 2024 • < 1 min

Det är vanligt att folkbibliotek samarbetar med studieförbunden. Att anslagen krymper har på många håll redan blivit kännbart.

Under tre år kapar regeringen en halv miljard till folkbildningen. Vilken betydelse får det för landets folkbibliotek, som ofta har olika typer av samarbeten med studieförbunden?

Biblioteksbladet ställde frågan till samtliga folkbibliotekschefer.

17 procent av cheferna anger, i likhet med kollegorna i Kungsör, Nordmaling och Krokom, att de minskade anslagen till folkbildningsförbunden kommer att få betydelse för deras verksamhet. Ur fritextsvaren:

”Risk att detta påverkar våra prioriterade grupper.”

”Det kommer helt klart kunna påverka framtida samarbeten. Vi på landsbygden är väldigt beroende av att ha studieförbunden som samarbetspartners, en relativt stor del av våra programaktiviteter sker ihop med dem.”

”Det är främst vår samverkan med ABF kring Den digitala klyftan som vi är osäkra på om det blir färre aktiviteter än tidigare.”

”Vi kommer inte ha samma utbud som tidigare.”

”Två studieförbund drar sig ur samarbete kring programverksamhet.”

Att döma av svaren har många chefer än så länge svårt att bedöma effekterna av studieförbundens nya ekonomiska situation och nästan 40 procent av dem har följaktligen svarat ”vet ej” på frågan om effekten av de minskade anslagen.

Något färre, 30 procent, svarade att neddragningarna inte kommer att innebära några förändringar på biblioteket. Och knappt 13 procent uppgav att de inte har något sådant samarbete.

Enkäten skickades till landets 290 folkbibliotekschefer i januari och 222 svarade. En svarsfrekvens på nästan 77 procent.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min