Nästan vart femte bibliotek berörs av studieförbundens krympta anslag
5 mar 2024 • < 1 min
Det är vanligt att folkbibliotek samarbetar med studieförbunden. Att anslagen krymper har på många håll redan blivit kännbart.
Under tre år kapar regeringen en halv miljard till folkbildningen. Vilken betydelse får det för landets folkbibliotek, som ofta har olika typer av samarbeten med studieförbunden?
Biblioteksbladet ställde frågan till samtliga folkbibliotekschefer.
17 procent av cheferna anger, i likhet med kollegorna i Kungsör, Nordmaling och Krokom, att de minskade anslagen till folkbildningsförbunden kommer att få betydelse för deras verksamhet. Ur fritextsvaren:
”Risk att detta påverkar våra prioriterade grupper.”
”Det kommer helt klart kunna påverka framtida samarbeten. Vi på landsbygden är väldigt beroende av att ha studieförbunden som samarbetspartners, en relativt stor del av våra programaktiviteter sker ihop med dem.”
”Det är främst vår samverkan med ABF kring Den digitala klyftan som vi är osäkra på om det blir färre aktiviteter än tidigare.”
”Vi kommer inte ha samma utbud som tidigare.”
”Två studieförbund drar sig ur samarbete kring programverksamhet.”
Att döma av svaren har många chefer än så länge svårt att bedöma effekterna av studieförbundens nya ekonomiska situation och nästan 40 procent av dem har följaktligen svarat ”vet ej” på frågan om effekten av de minskade anslagen.
Något färre, 30 procent, svarade att neddragningarna inte kommer att innebära några förändringar på biblioteket. Och knappt 13 procent uppgav att de inte har något sådant samarbete.
Enkäten skickades till landets 290 folkbibliotekschefer i januari och 222 svarade. En svarsfrekvens på nästan 77 procent.
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer