Expert på juridisk information prisas

10 jun 2022 • 2 min

Bibliotekarien Elisabeth Ejemyr utses till årets informationsspecialist för sitt arbete med juridisk information på Advokatfirman Vinge. "Vi har sett andra firmor som har lagt ner sina bibliotek och då har bibliotekarien fått gå också. Jag vet faktiskt inte riktigt hur de klarar sig."

Elisabeth Ejemyr utses till årets informationsspecialist av föreningen SFIS. Foto: Advokatfirman Vinge

– Jag blev jätteglad och överraskad. Det är kul att bli uppmärksammad, säger hon på telefon från Aarhus i Danmark där hon är på konferens för bibliotekarier som jobbar med juridisk information.

Priset delas ut på fredagen av Svensk förening för informationsspecialister (SFIS) och Elisabeth Ejemyr får utmärkelsen för sitt stora engagemang för juridisk informations- och kunskapsförsörjning. På grund av konferensen i Danmark kan hon dock inte ta emot priset personligen.

Elisabeth Ejemyr är bibliotekarie som har ”fastnat” i juridiken. Ända sedan hon började jobba på Riksdagsbiblioteket på 1990-talet har hon ägnat sig åt juridisk information på olika sätt. Hon har också ett stort engagemang för företags- och specialbibliotek och har varit engagerad i SFIS i många år. I dag är hon bibliotekarie på Advokatfirman Vinge.

– Det är jätteroligt, det är så omväxlande och man vet aldrig vad som kan dyka upp. Det är frågor mellan himmel och jord.

I ett tacktal som läses upp under dagen berättar hon också att den bästa delen av hennes jobb är att vara ett stöd till medarbetarna på advokatfirman. ”Eftersom vi är ett helt internt bibliotek så känner vi våra användare och vet deras behov. Det är därför lätt att vara proaktiv och ge användaren vad den behöver, kanske innan den själv vet om det. Sådant uppskattas väldigt mycket.”

Som bibliotekarie hjälper hon till att ta fram information som juristerna behöver i sitt arbete. Advokatfirman Vinge har fortfarande ett relativt stort fysiskt bibliotek, berättar hon.

– Det finns inte så mycket digitaliserat inom juridiken, men jag ansvarar också för att köpa in digitala databaser.

På kontoret i Stockholm har hon en biblioteksassistent som kollega och på advokatfirmans kontor i Göteborg finns ytterligare en bibliotekarie. Så ser det inte ut på alla advokatfirmor.

– Jag tycker ju att det behövs fler bibliotekarier. Vi har sett andra firmor som har lagt ner sina bibliotek och då har bibliotekarien fått gå också. Jag vet faktiskt inte riktigt hur de klarar sig. Jurister behöver mycket kunskap och information och då är bibliotekariens hjälp väldigt bra.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min