Expert på juridisk information prisas
10 jun 2022 • 2 min
Bibliotekarien Elisabeth Ejemyr utses till årets informationsspecialist för sitt arbete med juridisk information på Advokatfirman Vinge. "Vi har sett andra firmor som har lagt ner sina bibliotek och då har bibliotekarien fått gå också. Jag vet faktiskt inte riktigt hur de klarar sig."

– Jag blev jätteglad och överraskad. Det är kul att bli uppmärksammad, säger hon på telefon från Aarhus i Danmark där hon är på konferens för bibliotekarier som jobbar med juridisk information.
Priset delas ut på fredagen av Svensk förening för informationsspecialister (SFIS) och Elisabeth Ejemyr får utmärkelsen för sitt stora engagemang för juridisk informations- och kunskapsförsörjning. På grund av konferensen i Danmark kan hon dock inte ta emot priset personligen.
Elisabeth Ejemyr är bibliotekarie som har ”fastnat” i juridiken. Ända sedan hon började jobba på Riksdagsbiblioteket på 1990-talet har hon ägnat sig åt juridisk information på olika sätt. Hon har också ett stort engagemang för företags- och specialbibliotek och har varit engagerad i SFIS i många år. I dag är hon bibliotekarie på Advokatfirman Vinge.
– Det är jätteroligt, det är så omväxlande och man vet aldrig vad som kan dyka upp. Det är frågor mellan himmel och jord.
I ett tacktal som läses upp under dagen berättar hon också att den bästa delen av hennes jobb är att vara ett stöd till medarbetarna på advokatfirman. ”Eftersom vi är ett helt internt bibliotek så känner vi våra användare och vet deras behov. Det är därför lätt att vara proaktiv och ge användaren vad den behöver, kanske innan den själv vet om det. Sådant uppskattas väldigt mycket.”
Som bibliotekarie hjälper hon till att ta fram information som juristerna behöver i sitt arbete. Advokatfirman Vinge har fortfarande ett relativt stort fysiskt bibliotek, berättar hon.
– Det finns inte så mycket digitaliserat inom juridiken, men jag ansvarar också för att köpa in digitala databaser.
På kontoret i Stockholm har hon en biblioteksassistent som kollega och på advokatfirmans kontor i Göteborg finns ytterligare en bibliotekarie. Så ser det inte ut på alla advokatfirmor.
– Jag tycker ju att det behövs fler bibliotekarier. Vi har sett andra firmor som har lagt ner sina bibliotek och då har bibliotekarien fått gå också. Jag vet faktiskt inte riktigt hur de klarar sig. Jurister behöver mycket kunskap och information och då är bibliotekariens hjälp väldigt bra.
Senaste nytt

Dik: Varför är ministern så tyst?
Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?
28 jun 2022 • 2 min

Inga svar om bemannade skolbibliotek – än
Inga utfästelser, men gärna samma debatt i riksdagens kammare efter höstens val. Det var skolminister Lina Axelsson Kihlbloms svar på Annika Hirvonens fråga om bemannade skolbibliotek.
27 jun 2022 • 2 min

Personal kräver utökade öppettider – för säkerheten
Utökade öppettider på bibliotek i Philadelphia skulle skapa ett säkrare samhälle, anser bibliotekspersonal som protesterar mot underbemanningen.
27 jun 2022 • < 1 min

Kritik mot utebliven satsning på digitalisering
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Digital programscen lanseras på biblioteket
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min

Internet archive till rättegång i oktober
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min

Avtalen som hotar öppen vetenskap
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min

KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min

Stort intresse för stärkt läsfrämjande
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min

Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min

Skolbibliotekarie får pris av Svenska Akademien
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer