Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka

17 maj 2023 • < 1 min

Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.

Trenden med färre antal folkbibliotek fortsätter, så även 2022 då antalet folkbibliotek var 1072, åtta färre än året innan och 73 färre än 2015.

Däremot har antalet skolbibliotek med åtminstone halvtidsbemanning ökat något och cirka 20 000 fler elever hade tillgång till ett halvtidsbemannat skolbibliotek 2022 jämfört med året innan. Det gör att nästan hälften av landets elever nu har tillgång till bemannat skolbibliotek eller ett integrerat folkbibliotek.

 Besöken på biblioteken har ökat kraftigt under senaste året jämfört med pandemiåren och 2022 gjordes nästan 46 miljoner besök på folkbibliotek. På allt typer av bibliotek gjordes totalt 63 miljoner besök, en ökning med 52 procent jämfört med 2021. Kvinnor dominerar fortfarande bland besökarna och förra året utgjorde de 62 procent av de aktiva användarna.

Även om besöken har ökat stort är de inte riktigt tillbaka till nivåerna före pandemin. 2022 uppgick de aktiva användarna till 2,3 miljoner personer på folkbiblioteken. Det kan jämföras med 2,6 miljoner före pandemin.

Antalet aktiva användare på lärosätesbiblioteken är dock rekordstort och ökade med över 100 procent förra året jämfört med pandemiåret 2021. Biblioteken på högskolor och universitet hade närmare en halv miljon aktiva användare förra året.

Statistiken kommer från Kungliga bibliotekens årliga rapport.

Missa inte ›› Personen bakom biblioteksstatistiken: I dag riktas allas blickar mot Cecilia Ranemo

Fakta Bibliotek 2022

  • Andel av landets elever har tillgång till åtminstone halvtidsbemannat skolbibliotek eller ett integrerat folkbibliotek: 48 procent .
  • Antal folkbibliotek 2022: 1072 (minskning med åtta).
  • Andel kvinnor bland biblioteksanställda: 76 procent.
  • Andel kvinnor bland aktiva låntagare: 62 procent.
  • Antal aktiva låntagare på alla typer av bibliotek: Drygt 3,5 miljoner.
  • Antal aktiva användare på lärosätesbiblioteken: Drygt 477 000.
  • Källa: Kungliga biblioteket

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min