Alla måste funka tillsammans
21 dec 2018 • 3 min
Hovsjö bibliotek utanför Södertälje fungerar både som ett informationscentrum för vuxenstuderande och som ett uppehållsrum för barn och unga. Ett halvår efter att det öppnade har det blivit liv i lokalerna.
Hovsjö bibliotek utanför Södertälje ligger idealiskt beläget i en central hub, granne med bland annat ett kafé, en fritidsgård och kör- och orkesterskolan El Sistema.
Informationsdisken finns precis innanför dörrarna. På så sätt kan de som jobbar här direkt ta emot besökaren. Och disken är rund: här står personalen tätt intill den som söker hjälp och inte bakom ett åtskiljande bord med näsan i plattskärmen.
Just nu är det dock tomt kring rundeln, så när som på personalen, gruppchefen Maria Nyström Krantz och Helena Gomér, bibliotekschef i Södertälje kommun och hjärnan bakom verksamheten här. Det är en timme kvar till dess att klockan slår ett och dörrarna öppnas för allmänheten.
En timme kvar tills lugnet bryts.
Med sina blott 130 kvadratmeter ska biblioteket vara ”för alla”, som klyschan lyder. I det här fallet betyder det bland annat vuxenstuderande och jobbsökande med behov av datorer (det finns fyra stycken internetuppkopplade), men också de många barn och ungdomar som i lokalen har funnit ett perfekt mötes- och uppehållsrum.
Det skapar en levande miljö, menar gruppchefen Maria Nyström Krantz.
– Jag var chef på Tornedalens bibliotek i Övertorneå förut, och där var det också väldigt många unga besökare. De äldre blev sura och tyckte att det skulle vara tyst som i kyrkan. Men det ska det ju inte.
– Nej, säger Helena Gomér, det ska inte vara som i kyrkan.
– Det är ett annat slags bibliotek nu, fortsätter Maria Nyström Krantz. Det handlar inte bara om låneböcker, utan om så mycket mer. Vi ska nätverka med hela samhället.
Samtidigt är det en balansgång, menar Helena Gomér.
– En del har enormt hög ljudnivå. Det spelar ingen roll om de är på Ica eller på biblioteket. De är i sin värld. Fint, men i den här världen kan det bli trångt. Utmaningen för oss är att man ska känna sig välkommen men ändå förstå vad vi har för förutsättningar och vad som krävs för att vi alla ska fungera tillsammans.
Det sista är något som ofta diskuteras här, också tillsammans med de unga besökarna. För att kunna hantera situationen på ett bra sätt har hon anställt två kulturpedagoger, utöver de två bibliotekarierna.
– Jag läste en DN-artikel i morse där Erik Fichtelius efterlyste fler bibliotekarier. Ja – det behöver vi, men vi behöver också få in annan kompetens för att anpassa biblioteksverksamheten utifrån verkligheten, säger Helena Gomér.
Om de unga besökarna ligger allt för högt på energiskalan accepterar de att ta en paus i sofforna utanför dörrarna. Från den runda disken har man bra sikt ut.
Därifrån har man dessutom bra koll på verksamheten i barndelen till vänster om ingången. Ibland är det småsyskon till ungdomarna som håller till där. Men det händer också att små barn kommer ensamma efter förskolan, i väntan på att föräldrarna ska sluta jobbet.
Barndelen är omsorgsfullt konstruerad. Helena Gomér var med och byggde upp Rum för barn i Kulturhuset i Stockholm, och här finns på en mikronivå samma fantasifulla detaljer och öppna vägar till läsning.
På den mycket begränsade ytan hittar man en koja med draperi, ett upphöjt plan för att hjälpa barnens krypande och en liten sagovärld av olika figurer bakom glas – till stöd för dagdrömmaren.
För den skull är inte böckerna undanskuffade. Från väggarna lockar de små esteter med sina färggranna omslag. Personalen jobbar mycket med skyltning.
Böckerna är dessutom grupperade enligt genrer och teman. Det gäller för övrigt bibliotekets alla böcker. Rubriker som ”Kärlek och vänskap”, ”Livet”, ”Fantasy” och ”Ny i Sverige” har ersatt bokstavskombinationerna, i syfte att stimulera upptäckarglädjen.
– Allt ska vara snyggt och fint och genomtänkt här. Vi vill visa besökarna att detta är en viktig plats, säger Helena Gomér.
Klockan är 13.00 och dörrarna öppnas. Ett gäng ungdomar går direkt till ett bord i mitten av biblioteket. Innan det fanns där brukade de samlas i barndelen, men sedan personalen flyttade undan några bokhyllor har de fått en egen plats.
[fakta id=”18221″]
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer