Bibliotekarie i själ och hjärta

13 jun 2013 • 5 min

 En av Bok & Biblioteks mångåriga profiler, Gunilla Sandin, slutar efter årets mässa för att bli ny bibliotekschef i Strömstad....

Gunilla Sandin. Foto: Ola Kjelbye

 En av Bok & Biblioteks mångåriga profiler, Gunilla Sandin, slutar efter årets mässa för att bli ny bibliotekschef i Strömstad. Hon börjar 1 oktober och efterträder Eva Bejhed som går i pension.

För många av oss som följt mässan nära nog sedan start är det väldigt svårt att tänka bort Gunilla Sandin från just det sammanhanget. Hon och en av mässans grundare, Bertil Falck, var länge, länge det radarpar som personifierade mässan, inte minst i dess uppbyggnadsfas när de åkte på turné land och rike runt för att prata in mässkoncept och innehåll hos alla tänkbara aktörer i branschen.

Men när Gunilla Sandin nu, efter mer än 25 år på B & B varav 18 år som dess programchef, stiger av efter årets mässa för att bli ny bibliotekschef i Strömstad, är det ett högst överlagt beslut.

– Jag har faktiskt ganska länge tänkt att jag ska söka tjänsten i Strömstad när den blir ledig. Jag bor på Resö – och har så gjort i 17 år – som ligger bara 2,5 mil bort. Det är en av anledningarna, säger Gunilla Sandin.

Men kortare väg till jobbet är inte huvudanledningen, betonar hon. Snarare kärleken till ett värv hon bestämde sig för redan som väldigt ung.

– Jag har alltid velat bli bibliotekarie, jag bestämde mig för det när jag var 12 år, det är dagens sanning. Det berodde faktiskt väldigt mycket på en bibliotekarie som drev kvartersbiblioteket där jag lånade. Hon var en fantastisk människa – en som såg oss läshungriga barn och så fick jag låna lite vuxenböcker fast jag barn. Hon gjorde överhuvudtaget ett väldigt stabilt och gott intryck.

Gunilla Sandin sökte sig till biblioteksvärlden, under gymnasietiden arbetade hon som bokuppsättare i bokbuss och på den vägen var det sedan. Hon säger själv att hon redan innan utbildningen genom diverse vikariat nog hann avverka de flesta enheter inom biblioteksvärlden: filial, bokbuss, sjukhusbiblioteks, åldringsvård…

När hon väl sökte utbildningen gjorde hon det som s k 25:5 – dvs den kvot som man på den tiden kunde söka och komma in på högskolan genom sin yrkeserfarenhet.

– Jag gick ut 1982 och på den tiden fick man jobb direkt. Jag började som skolbibliotekarie på Särlaskolan i Borås och kom att bli en av sju i ett gäng som så småningom byggde upp skolbiblioteksverksamheten i Borås. Ett pionjärarbete och jätteroligt. Och Borås kommun var väldigt framsynt i att tidigt välja en policy som innebar utbildade bibliotekarier på både gymnasium och högstadium. Det var väldigt intensiv och roligt tid.

Men sedan kom som sagt Bok & Bibliotek i vägen och flyttlasset gick till Göteborg. I mitten av 1990-talet blev en förändring i livet nödvändig och en flytt till Resön ett alternativ.

– Jag har mina rötter häruppe, min mamma kommer från Strömstad och mina föräldrar köpte ett sommarviste här på Resön redan i slutet av 1940-talet. Så när både min man och jag höll på att jobba ihjäl oss var vi tvungna att ändra kurs. Vi byggde om stället, renoverade och flyttade hit till ön och har inte ångrat oss en endaste sekund.

Arbetet på B&B har visserligen inneburit att Gunilla Sandin har varit i Göteborg flera dagar i veckan men mycket av arbetet, den administrativa delen, har inte nödvändigtvis krävt att man är på plats utan kan skötas på distans.

Att det gått en rätt ansenlig tid sedan Gunilla Sandin var verksam inom biblioteksområdet, tycks inte oroa henne nämnvärt. Via arbetet med att arrangera hundratals biblioteksrelaterade seminarier genom åren har hon kunnat följa frågeställningarna och sedan några år tillbaka har hon vikarierat i lånedisken på Tanums bibliotek för att fylla vakanser vid sjukdom eller ledigheter. Nu senast i december till mars, två dagar i veckan. Och liksom de flesta som varit med ett tag kan hon konstatera att det är både nya och gamla frågor som stöts och blöts.

– Det är ju det som är så kul. Samtidigt som det kan vara samma frågor som på den tiden jag var verksam på heltid så har det ju trots allt tagits ett stora kliv framåt – inte minst genom alla de digitala medier som kommit och i samband med det den utmaning i som biblioteken ändå står inför.

– Jag tycker mig märka att biblioteken har något av en revival eftersom människor behöver mötas IRL – i verkligheten – också. Ungefär som bokmässan är biblioteken en mötesplats. Visst, vi har biblioteksnedläggningar och det men då, tänker jag, får man hitta andra vägar. Jag är väldigt övertygad om att själva mötesplatsen är helt nödvändig.

Den första tiden på det nya jobbet kommer att ägnas åt att sätta sig in i verksamheten och lära sig men Gunilla Sandin är redan nu ganska klar över vad hon särskilt vill sätta tänderna i.

– Skolbiblioteksfrågan är ett område som jag vill titta lite extra på: Hur ser det ut, vad man kan göra och vad det finns för lösningar? Och hand i hand med det går ju det läsfrämjande arbetet som också ligger mig nära om hjärtat. Jag vet att det finns samarbeten mellan kommunerna här men jag tror att man kan hitta samarbetsmöjligheter på många fler ställen och i den processen både vill och kommer jag att vara med.

– Med tanke på min bakgrund hoppas jag förstås att vi kommer igång med en bra programverksamhet, också gärna i samarbete med andra aktörer.

Det händer många spännande saker i biblioteksvärlden, tycker Gunilla Sandin men blir ibland bedrövad över att det fortfarande är så många som inte vet vad bibliotekarier sysslar med och vad det är man gör på bibliotek.

– Det här måste vi banne mig ändra på. Vi måste UT, ut och träffa andra, vara ambassadörer – det är a och o. Sedan får man se vad man får på vägen – det vet ju inte jag, men kolla i närområdet: vilka kan man samarbeta med. I Strömstad, till exempel, ligger kyrkan bara runt hörnet, med världens största lokal som man kan få använda… Man får titta sig omkring efter lösningar.

Man kan nog vara ganska säker på att Strömstads bibliotek rätt snart kommer låta tala om sig och för Gunilla Sandin är det – det framgår väldigt tydligt – på många sätt en cirkel som sluts.

– Jag började en gång som bibliotekarie och har alltid haft mitt hjärta i biblioteksvärlden. Jag har ofta tänkt att jag gärna skulle vilja ägna de sista yrkesverksamma åren (Gunilla Sandin är 57 år, reds anm.) på biblioteksverksamhet och vad kan då vara mer praktiskt än att göra det om än inte i hemkommunen men väl i grannkommunen.

– Jag är heltaggad, det ska bli jätteroligt.

 

Fakta:
Till Strömstads stadsbibliotek hör Strömstads gymnasiums bibliotek samt Strömstiernaskolans bibliotek (högstadium).

I Radio Prime som sänder i Strömstad, Svinesund och Tanum har ”Boktanten” Gunilla Sandin tipsat om böcker varje måndag eftermiddag. Just nu har programmet Boktanten sommaruppehåll.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min