Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
17 mar 2014 • 2 min
Idag säger vi grattis till Finlandsinstitutets bibliotek som firar 120 år och därmed är ett av Stockholms äldsta fortfarande verksamma...
Idag säger vi grattis till Finlandsinstitutets bibliotek som firar 120 år och därmed är ett av Stockholms äldsta fortfarande verksamma bibliotek. Finlandsinstitutets bibliotek grundades av Stockholms Finska Förening 1894, då Finland fortfarande var ryskt. Det fanns på Skeppsbron i Stockholm och kom att bli Stockholms första finskspråkiga bibliotek i Sverige.
Föreningen överlät biblioteket till Finlandsinstitutet 1978. Biblioteket öppnades 1997 i institutets nyrenoverade lokaler. Idag har Finlandsinstitutets bibliotek ca 19 000 medier – den största delen av materialet, ca 90 %, är på finska och resten på svenska. Sverigefinska böcker har en egen hylla. I biblioteket finns även en bred samling av svenskspråkig litteratur, finsk och sverigefinsk skönlitteratur och facklitteratur om Finland. I biblioteket hittar man även musik-cd och ljudböcker.
Biblioteket hör till en av de viktigaste kulturinstitutionerna för den finskspråkiga minoriteten i Stockholmsregionen och stöds av Statens kulturråd, Stockholms stads avdelning för kultur- och integrationsstöd, Stockholms läns landsting, Kultur- och utbildningsförvaltningen samt Finlands undervisningsministerium.
Födelsedagen uppmärksammas förstås i biblioteket men framför allt med en programkväll i litteraturens och språkets tecken: Krigets kvinnliga ansikte – Biblioteket 120 år. Kerstin Brunnberg talar under rubriken ”Utan kultur inget språk”. I litteraturseminariet Krigets kvinnliga ansikte samtalar författarna Sirpa Kähkönen, Sinikka Ortmark Stymne och Pia Ingström i samtal med den sverigefinska journalisten forskaren och författaren Johanna Parikka Altenstedt om hur kvinnorna breddat finländarnas syn på kriget genom att nu själva litterärt ta sig an detta område. Har finländarna kanske fått ett nytt perspektiv på kriget? Har kvinnor och män fått ombytta roller, eftersom kriget tidigare varit männens heliga område?
Författaren Sirpa Kähkönen är mest känd för sin historiska romanserie om Kuopio under vinter- och fortsättningskriget. Sinikka Ortmark Stymne var ett av de c:a 70 000 krigsbarn som under åren 1939-1945 sändes till Sverige undan kriget och svälten i Finland och har skrivit boken Krigsbarns erinran: snäll lydig och tacksam. Pia Ingström är finlandssvensk författare och litteraturredaktör på Hufvudstadsbladet och Johanna Parikka Altenstedt, har skrivit boken Flóra Bartha Paasonen – Vaiettu tarina – en kvinnas egen berättelse om ett liv i krigets skugga.
2 kommentarer
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Ulf Smedberg
har givit ut en bok år 2013 som heter
Krigsmans tid.
hittar den inte i Sverige. Kan ni få fram den så jag kan låna den.
vänligen Berit Johannisson i Tyresö
Jag rekommenderar dig att kontakta ditt lokala bibliotek.
//Maja Aase, Biblioteksbladet