Helsingborg: mötesplats för demokrati

8 nov 2013 • < 1 min

Det pratas mycket om bibliotekens roll som en demokratisk arena och då tänker man i termer som att det är...

Det pratas mycket om bibliotekens roll som en demokratisk arena och då tänker man i termer som att det är en icke-kommersiell frizon, gratis och öppet för alla. Och det är det ju också i någon mån men Region Skåne vill ändå under hösten omsätta ord till praktik genom medborgardialoger på Helsingsborgs ”mest demokratiska plats”, biblioteket.

Under hösten kommer förtroendevalda från Region Skåne att vara på Stadsbiblioteket för att träffa besökarna, tala med dem berätta hur regionen styrs och vilka ansvarsområden som finns. De politiker som närvarar vid medborgardialogen kommer inte företräda sitt parti i frågorna utan vara där som representanter för Region Skåne.

– Biblioteken en neutral plats för alla. En demokratisk mötesplats som inte har någon politisk färg eller religiös inriktning, säger Catarina Isberg är sedan 1 september ny chef för Helsingborgs stadsbibliotek, i en intervju med mittkulturkort.se.

Helsingborgs bibliotek vill lyfta fram biblioteket som en plats för mötet med samtiden, historien och framtiden. Det viktigast av allt: dessa möten är fria. Fri som i frivillig och fri entré. Här kan man omsätta demokratin i praktiken.

Även i en värld där besökaren kan få tag på mycket information via webben och göra sig hörd behövs biblioteken som en opartisk och neutral guide i mediebruset.

Att förlägga medborgardialogen på biblioteket är alltså inte en fråga om fysiska rum utan om att ge människorna rätt att påverka politiken.

Nästa möte med förtroendevalda äger rum imorgon lördag den 9 november kl 12.30-14.30. Även den 28 november finns möjligheten att påverka politiken då mellan kl 11.00 och 13.00.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min