Kulturhus högsta mode

28 mar 2013 • 2 min

Nu har ännu en kommun tagit steget närmare till en märkesbyggnad som ska rymma både kultur- och biblioteksverksamhet. Om det...

Nu har ännu en kommun tagit steget närmare till en märkesbyggnad som ska rymma både kultur- och biblioteksverksamhet. Om det första spadtaget tas i 2015 eller 2016 är ännu inte klart men klart är att invånarna i Karlshamn kan se fram emot ett nytt kulturhus av dansk design på Östra Piren.

I slutet av januari i år avgjordes den årslånga projekttävling som samlat 46 förslag från olika arkitektbyrårer. Tre kontor togs ut som finalister innan valet slutligen föll på den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen (i samarbete med SLA och Buro Happold) och deras förslag ”Under tak”.

Och tanken är alltså att just allt ska kunna samlas under ett och samma tak i en byggnad tänkt att vara en ikon i skulptural form. Utöver bibliotek ska de 5000 kvadratmetrarna, uppdelade på två våningar, även hysa café, biograf och konsthall. Den beräknade kostnaden är 150 miljoner kronor. Men mycket återstår innan visionerna kan omsättas i praktiken, bl a finansiering, projektering, bearbetning av det vinnande bidrag, upphandling…

Nu verkar ett par år hit eller dit knappast göra varken till eller från – idén till det nya kulturhuset har grott i si sådär 15 år som en del i en långsiktig vision för området Östra Piren.

Det uppdrag som arkitekterna har tänkt kring har handlat om att skapa en lustfylld mötesplats där många olika funktioner kan samsas, utvecklas och befrukta varandra. Det handlar om en flexibel men inbjudande inre miljö som främjar möten, dialog och demokrati. nordiskt ljus och havet inpå knuten – och ja, mycket glas blir det – de murriga bibliotekens tid är definitivt förbi.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min