Kulturhus högsta mode

28 mar 2013 • 2 min

Nu har ännu en kommun tagit steget närmare till en märkesbyggnad som ska rymma både kultur- och biblioteksverksamhet. Om det...

Nu har ännu en kommun tagit steget närmare till en märkesbyggnad som ska rymma både kultur- och biblioteksverksamhet. Om det första spadtaget tas i 2015 eller 2016 är ännu inte klart men klart är att invånarna i Karlshamn kan se fram emot ett nytt kulturhus av dansk design på Östra Piren.

I slutet av januari i år avgjordes den årslånga projekttävling som samlat 46 förslag från olika arkitektbyrårer. Tre kontor togs ut som finalister innan valet slutligen föll på den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen (i samarbete med SLA och Buro Happold) och deras förslag ”Under tak”.

Och tanken är alltså att just allt ska kunna samlas under ett och samma tak i en byggnad tänkt att vara en ikon i skulptural form. Utöver bibliotek ska de 5000 kvadratmetrarna, uppdelade på två våningar, även hysa café, biograf och konsthall. Den beräknade kostnaden är 150 miljoner kronor. Men mycket återstår innan visionerna kan omsättas i praktiken, bl a finansiering, projektering, bearbetning av det vinnande bidrag, upphandling…

Nu verkar ett par år hit eller dit knappast göra varken till eller från – idén till det nya kulturhuset har grott i si sådär 15 år som en del i en långsiktig vision för området Östra Piren.

Det uppdrag som arkitekterna har tänkt kring har handlat om att skapa en lustfylld mötesplats där många olika funktioner kan samsas, utvecklas och befrukta varandra. Det handlar om en flexibel men inbjudande inre miljö som främjar möten, dialog och demokrati. nordiskt ljus och havet inpå knuten – och ja, mycket glas blir det – de murriga bibliotekens tid är definitivt förbi.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Samtal om folkbibliotekens ekonomi

Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.

9 feb 2023 • < 1 min

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min