Kulturhus högsta mode

28 mar 2013 • 2 min

Nu har ännu en kommun tagit steget närmare till en märkesbyggnad som ska rymma både kultur- och biblioteksverksamhet. Om det...

Nu har ännu en kommun tagit steget närmare till en märkesbyggnad som ska rymma både kultur- och biblioteksverksamhet. Om det första spadtaget tas i 2015 eller 2016 är ännu inte klart men klart är att invånarna i Karlshamn kan se fram emot ett nytt kulturhus av dansk design på Östra Piren.

I slutet av januari i år avgjordes den årslånga projekttävling som samlat 46 förslag från olika arkitektbyrårer. Tre kontor togs ut som finalister innan valet slutligen föll på den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen (i samarbete med SLA och Buro Happold) och deras förslag ”Under tak”.

Och tanken är alltså att just allt ska kunna samlas under ett och samma tak i en byggnad tänkt att vara en ikon i skulptural form. Utöver bibliotek ska de 5000 kvadratmetrarna, uppdelade på två våningar, även hysa café, biograf och konsthall. Den beräknade kostnaden är 150 miljoner kronor. Men mycket återstår innan visionerna kan omsättas i praktiken, bl a finansiering, projektering, bearbetning av det vinnande bidrag, upphandling…

Nu verkar ett par år hit eller dit knappast göra varken till eller från – idén till det nya kulturhuset har grott i si sådär 15 år som en del i en långsiktig vision för området Östra Piren.

Det uppdrag som arkitekterna har tänkt kring har handlat om att skapa en lustfylld mötesplats där många olika funktioner kan samsas, utvecklas och befrukta varandra. Det handlar om en flexibel men inbjudande inre miljö som främjar möten, dialog och demokrati. nordiskt ljus och havet inpå knuten – och ja, mycket glas blir det – de murriga bibliotekens tid är definitivt förbi.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min