Kulturhus högsta mode

28 mar 2013 • 2 min

Nu har ännu en kommun tagit steget närmare till en märkesbyggnad som ska rymma både kultur- och biblioteksverksamhet. Om det...

Nu har ännu en kommun tagit steget närmare till en märkesbyggnad som ska rymma både kultur- och biblioteksverksamhet. Om det första spadtaget tas i 2015 eller 2016 är ännu inte klart men klart är att invånarna i Karlshamn kan se fram emot ett nytt kulturhus av dansk design på Östra Piren.

I slutet av januari i år avgjordes den årslånga projekttävling som samlat 46 förslag från olika arkitektbyrårer. Tre kontor togs ut som finalister innan valet slutligen föll på den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen (i samarbete med SLA och Buro Happold) och deras förslag ”Under tak”.

Och tanken är alltså att just allt ska kunna samlas under ett och samma tak i en byggnad tänkt att vara en ikon i skulptural form. Utöver bibliotek ska de 5000 kvadratmetrarna, uppdelade på två våningar, även hysa café, biograf och konsthall. Den beräknade kostnaden är 150 miljoner kronor. Men mycket återstår innan visionerna kan omsättas i praktiken, bl a finansiering, projektering, bearbetning av det vinnande bidrag, upphandling…

Nu verkar ett par år hit eller dit knappast göra varken till eller från – idén till det nya kulturhuset har grott i si sådär 15 år som en del i en långsiktig vision för området Östra Piren.

Det uppdrag som arkitekterna har tänkt kring har handlat om att skapa en lustfylld mötesplats där många olika funktioner kan samsas, utvecklas och befrukta varandra. Det handlar om en flexibel men inbjudande inre miljö som främjar möten, dialog och demokrati. nordiskt ljus och havet inpå knuten – och ja, mycket glas blir det – de murriga bibliotekens tid är definitivt förbi.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min