Ombyggt bibliotek öppnar i centrala Stockholm
16 aug 2017 • 3 min
Nu har nya biblioteket på Kulturhuset Stadsteatern slagit upp portarna. Lokalen är helt ombyggd efter att ha varit stängd i drygt ett år.


Biblioteket på våning två i Kulturhuset Stadsteatern i centrala Stockholm har byggts om och nu har fler avdelningar flyttats in. Tidigare låg bland annat serier och skönlitteratur i olika lokaler, men numera hittar besökarna film, musik, serier, skönlitteratur, konst och ett stort rum för barn i samma lokal.
Alla fönster på hela Kulturhuset har bytts ut vilket gör att det inte läcker in ljud från den bullriga miljön runt Sergels torg där det just nu byggs för fullt. Men även om detta uppskattas på biblioteket så kommer det inte att vara tyst i lokalerna eftersom det ska spelas musik i högtalare och mitt i rummet har det byggts en stor scen där det ska hållas författarsamtal och workshops.
– Många bär med sig ett bibliotek som en tyst plats för studier och det behovet finns självklart, därför har vi utökat antal läsplatser. Samtidigt finns ett behov av en mötesplats och därför har vi byggt små rum i rummet där man kan mötas och prata, säger Åsa Mårtensson, litteratur- och bibliotekschef.
Biblioteket ska också fortsätta satsa på projekt för nyanlända. I höst drar bland projektet Ny i stan i gång, det är en informationsfolder om hela biblioteket med alla inriktningarna, på fem olika språk. Med foldrarna kommer man att arbeta uppsökande för att nå en målgrupp som annars saknas på biblioteket, berättar Åsa Mårtensson.
– Vår statistik visar att besökarna kommer från hela stan men vi vill nå nya målgrupper också och därför görs satsningar på nyanlända.
En stor del av det nya bibliotekets yta upptas av ett Tiotretton, en avdelning där bara barn som är mellan 10 och 13 år får vara. Inga vuxna är välkomna, förutom personalen. Lokalen ska vara en frizoon för barnen (mer om det nya Tiotretton kommer i Biblioteksbladet framöver).
Men om bara 1,5 år kommer biblioteket att stängas igen då hela Kulturhuset ska stamrenoveras. Bygget beräknas ta drygt två år.
– Hela Kulturhuset ska flytta ut ur sina lokaler och under den tiden kommer Stockholmarna att möta oss i andra skepnader och på andra platser. I den processen samarbetar vi med stadsbiblioteket för att säkerställa att det fortfarande ska finnas en levande biblioteksverksamhet i staden. Några detaljerade planer finns inte ännu, säger Åsa Mårtensson.







Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer