Han ska påverka biblioteksrörelsen globalt
30 aug 2017 • 2 min
Yttrandefrihet, biblioteket som en demokratisk arena och rätten till information. Det är sådant som Torbjörn Nilsson, bibliotekschef i Malmö, brinner för. I juni blev han invald i IFLA:s styrelse och ska nu vara med och påverka biblioteksrörelsen globalt.


Sverige har de senaste åren saknat en medlem i IFLA:s styrelse, governing board. Men i juni valdes Torbjörn Nilsson, bibliotekschef i Malmö, in och kommer därmed att vara med och påverka den globala biblioteksrörelsen i minst två år framöver.
– Mina hjärtefrågor är yttrandefrihet och hur biblioteken kan fungera som demokratiska och publika arenor. I exempelvis Malmö så räcker det inte med att vi bara finns till, utan vi måste locka och inspirera människor till att utveckla sina demokratiska fri och skyldigheter. Få folk att engagera sig, säger han.
I förra veckan pågick IFLA:s stora konferens WLIC som hölls i Polen. Torbjörn Nilsson var en av drygt 3000 bibliotekarier på plats.
Hur skulle du sammanfatta konferensen?
– Väldigt bra stämning med framtidspositiva människor. Jag har varit på konferensen i tre år och kan redan se ett tydligt perspektivskifte. Från att man sett biblioteket som en plats med samlingar och mediesystem till att se bibliotekets roll i samhället som en mötesplats, säger han.
Torbjörn Nilsson var också med på en paneldebatt om pressfrihet under WLIC. Debatten byggde på Reportrar utan gränsers årliga rapport som visar ett pressfrihetsindex som mäter situationen för medier i 180 olika länder. Polen, som konferensen hölls i, ligger på 54:e plats på listan. Och Malaysia, där WLIC arrangeras nästa år, är på 144:e plats. Samtidigt som de nordiska länderna toppar.
– Vi hade en diskussion kring hur IFLA ser på detta, att man lägger konferensen i länder där pressfrihet naggas i kanten. En del menar att det gynnar regeringen att man har arrangemang där. Själv tycker jag det är rimligt att inte definiera bort sig från de här platserna. Om vi följde pressfrihetsindex skulle vi bara hålla konferenser i Norden, och då är vi inte på platser där vi kan utmana rådande normer.
Under WLIC blev Torbjörn Nilsson också invald i en grupp inom IFLA som jobbar med rätt till information och yttrandefrihet, FAIFE, freedom of access to information and freedom of expression.
– Det passar mig väldigt bra med tanke på vårt arbete i Malmö och att de nordiska biblioteksföreningarna också gått ut med ett statment om att man stödjer yttrandefrihet. Här kan jag nog göra bra med nytta och påverka IFLA.
Såg du några särskilda trender under konferensen?
– Ja, det var många frågor kring digitalisering och tillgången till e-medier som fortfarande inte är löst. Man pratade också mycket om filterbubblor och hur biblioteken ska agera för att människor ska få tillgång till information. Dessutom var det fokus på neutralitet, att man inte kan se bibloteken som en värdeneutral plats eftersom vi tar ställning gentemot det som vi tycker är rimligt och humant. Vi måste våga ta den här platsen, och i vissa länder innebär det att vi inte är neutrala då.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/vi-far-manga-fragor-om-meroppet/
http://biblioteksbladet.test/pavera-den-globala-biblioteksvisionen/
http://biblioteksbladet.test/dags-for-wlic-i-polen/
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer