Skrivfrämjande i skymundan på folkbiblioteken
6 apr 2022 • 2 min
Det skrivfrämjande arbetet på svenska folkbibliotek, hur mår det egentligen? Det undersökte Pontus Gustafsson och kom fram till att skrivfrämjande står i läsfrämjandets skugga.

Sedan i höstas är Pontus Gustafsson bibliotekarie i Hagfors. Sin masteruppsats på institutionen för ABM i Uppsala skrev han delvis för att han själv är intresserad av skrivande.
– Men jag har också upplevt att folkbibliotekens skrivfrämjande roll är vag. Därför var det intressant att undersöka vilken roll folkbiblioteken har när det kommer till skrivfrämjande och vilken roll man bör ha, säger Pontus Gustafsson.
Uppsatsen Att skriva eller inte skriva?: Om skrivfrämjande arbete på svenska folkbibliotek, består av tre delar. KB:s officiella statistik visar på direkt skrivarfrämjande verksamhet, tillfällen där deltagare får skriva och utifrån statistiken kunde Pontus Gustafsson konstatera att skrivarverksamheten är lågt prioriterad jämfört med andra typer av aktiviteter.
– Jag gjorde också intervjuer och gick dessutom igenom alla regionala biblioteksplaner. 65 procent av regionerna nämnde uttryckligen skrivande. Det speglar nog hur mycket skrivande som pågår, menar Pontus Gustafsson.
I sin uppsats delade han upp skrivandet i direkt skrivfrämjande verksamhet och indirekt skrivfrämjande och folkbiblioteken, som det uttrycks i de regionala biblioteksplanerna, vill vara mer aktivt skrivfrämjande, konstaterar han.
Ändå står skrivfrämjandet i läsfrämjandets skugga på folkbiblioteken, det uttrycker han i uppsatsen.
– Det kanske är naturligt att det är så men möjligen ska man lyfta skrivfrämjandet så att det kommer fram i ljuset lite mer, säger Pontus Gustafsson.
I uppsatsen intervjuas bland annat Magnus Utvik som var kommunförfattare i Strängnäs mellan 2018 och 2021.
– Han sa det bra: Kan man hantera språket kan man vara en mer samhällsengagerad medborgare. I det långa loppet gynnar det demokratin. Men det handlar också om att förstå sig själv och om att uttrycka sina tankar.
Biblioteket i Hagfors är en del av länssamarbetet Bibliotek Värmland där det pågår skrivfrämjande projekt. I höstas skapade Bibliotek Värmland tillsammans med Värmland skriver och projektet Drömsommarjobbare, en kampanj vid namn Din röst.
– Den riktade sig till tretton- till nittonåringar med Värmlandskoppling. De fick skicka in skrivbidrag och jag, tillsammans med en bibliotekarie i Säffle och fyra Drömsommarjobbare, valde ut texter som lästes upp på Värmlands bokfestival, berättar Pontus Gustafsson och fortsätter:
– Det var väldigt kul att se ungdomarna skapa något för andra ungdomar. Sommarjobbarna höll i programpunkten på festivalen och de gjorde det fantastiskt bra.
Senaste nytt

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer