Skrivfrämjande i skymundan på folkbiblioteken
6 apr 2022 • 2 min
Det skrivfrämjande arbetet på svenska folkbibliotek, hur mår det egentligen? Det undersökte Pontus Gustafsson och kom fram till att skrivfrämjande står i läsfrämjandets skugga.

Sedan i höstas är Pontus Gustafsson bibliotekarie i Hagfors. Sin masteruppsats på institutionen för ABM i Uppsala skrev han delvis för att han själv är intresserad av skrivande.
– Men jag har också upplevt att folkbibliotekens skrivfrämjande roll är vag. Därför var det intressant att undersöka vilken roll folkbiblioteken har när det kommer till skrivfrämjande och vilken roll man bör ha, säger Pontus Gustafsson.
Uppsatsen Att skriva eller inte skriva?: Om skrivfrämjande arbete på svenska folkbibliotek, består av tre delar. KB:s officiella statistik visar på direkt skrivarfrämjande verksamhet, tillfällen där deltagare får skriva och utifrån statistiken kunde Pontus Gustafsson konstatera att skrivarverksamheten är lågt prioriterad jämfört med andra typer av aktiviteter.
– Jag gjorde också intervjuer och gick dessutom igenom alla regionala biblioteksplaner. 65 procent av regionerna nämnde uttryckligen skrivande. Det speglar nog hur mycket skrivande som pågår, menar Pontus Gustafsson.
I sin uppsats delade han upp skrivandet i direkt skrivfrämjande verksamhet och indirekt skrivfrämjande och folkbiblioteken, som det uttrycks i de regionala biblioteksplanerna, vill vara mer aktivt skrivfrämjande, konstaterar han.
Ändå står skrivfrämjandet i läsfrämjandets skugga på folkbiblioteken, det uttrycker han i uppsatsen.
– Det kanske är naturligt att det är så men möjligen ska man lyfta skrivfrämjandet så att det kommer fram i ljuset lite mer, säger Pontus Gustafsson.
I uppsatsen intervjuas bland annat Magnus Utvik som var kommunförfattare i Strängnäs mellan 2018 och 2021.
– Han sa det bra: Kan man hantera språket kan man vara en mer samhällsengagerad medborgare. I det långa loppet gynnar det demokratin. Men det handlar också om att förstå sig själv och om att uttrycka sina tankar.
Biblioteket i Hagfors är en del av länssamarbetet Bibliotek Värmland där det pågår skrivfrämjande projekt. I höstas skapade Bibliotek Värmland tillsammans med Värmland skriver och projektet Drömsommarjobbare, en kampanj vid namn Din röst.
– Den riktade sig till tretton- till nittonåringar med Värmlandskoppling. De fick skicka in skrivbidrag och jag, tillsammans med en bibliotekarie i Säffle och fyra Drömsommarjobbare, valde ut texter som lästes upp på Värmlands bokfestival, berättar Pontus Gustafsson och fortsätter:
– Det var väldigt kul att se ungdomarna skapa något för andra ungdomar. Sommarjobbarna höll i programpunkten på festivalen och de gjorde det fantastiskt bra.
Senaste nytt

Sluta göra skillnad på barn!
När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.
25 maj 2022 • 2 min

"Brännande" aktuella bibliotekssamtal utlovas
Bokmässan är tillbaka i sin ursprungliga form. Försvar, klimat och tillträdesförbud är några ämnen som ska diskuteras i rummet för bibliotek.
24 maj 2022 • 2 min

Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek
De senaste veckornas händelser verkar tyda på att lösningen på den knepiga frågan om digitala böcker på svenska folkbibliotek kan vara nära. Låt oss dock fortsätta diskutera utmaningar som bibliotekssektorn måste bemöta, skriver Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin. Kanske kan Danmark visa oss vägen?
23 maj 2022 • 3 min

Nya ansikten i föreningens styrelse
Ny ordförande och nya styrelseledamöter valdes, men motionen om att inrätta pris till den roligaste bibliotekschefen röstades ner när Svensk biblioteksförening höll årsmöte.
20 maj 2022 • 2 min

Digitala böcker – varför så komplext?
Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.
19 maj 2022 • 3 min

Statistik: stor minskning av fysiska lån
Pandemin påverkade de svenska biblioteken under 2021 men ändå anordnades det fler aktiviteter än under 2020. Det visar Kungliga bibliotekets officiella statistik som samtidigt avslöjar att de fysiska besöken minskade med 27 procent jämfört med året innan.
18 maj 2022 • 2 min

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken
Polarbibblo är inget vanligt bibliotek. Det är en växande digital plattform för barn där de kan spela, rita, läsa och skriva – inte bara på svenska utan även på samiska språk, meänkieli och i framtiden också finska och romani chib.
17 maj 2022 • 4 min

Anrikt bibliotek får eget poparkiv
Anrika John Rylands Research Institute and Library i Manchester har fått en ny avdelning, ett arkiv tillägnat den brittiska popmusiken.
16 maj 2022 • 3 min

Bör alla barn ha eget bibliotekskort?
Den frågan utreddes av regionbiblioteket i Örebro i en av de första genomförda barnrättsprövningarna. Och svaret på frågan? Det rådde det ingen tvivel om.
13 maj 2022 • 3 min

Moment 22 med raderad Facebook-sida
Linnéuniversitetets bibliotek har haft en Facebooksida i mer än tio år. Men en dag var den borta, raderad av Facebook.
12 maj 2022 • 3 min

Avsatt chef fortsatt ansvarig för Bill Gates-miljoner
Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare i stiftelsen SIGL som sköter miljondonationerna från Bill och Melinda Gates. Detta trots att stiftelsen inte har fått del av de utredningar som ledde till att han fick sparken från Ifla.
11 maj 2022 • 3 min

Stockholms stadsbibliotek kan lämna Ifla
Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.
10 maj 2022 • 3 min
0 kommentarer