Digitaliserar dåtidens Facebook
18 sep 2017 • 3 min
För första gången digitaliseras och katalogiseras nu över 150 stamböcker på Uppsala universitetsbibliotek. Stamböckerna fungerade som dåtidens Facebook.


Vid 1500-talets mitt började tyska studenter att använda sig av stamböcker. Allt började med att studenterna samlade in autografer från professorer vars föreläsningar de deltagit på vid olika universitet. Signaturerna utvecklades så småningom till små hälsningar som både professorer och andra studenter lämnade.
På Uppsala universitetsbibliotek finns 155 stamböcker och de håller just nu på att digitaliseras och katalogiseras. Allt ska in i systemet Alvin och därmed tillgängliggöras för allmänheten. Projektet har pågått i drygt två år och forskaren Daniel Solling är den som leder arbetet.
– Det är ett väldigt intressant material med cirka 12 000 signaturer som ska gås igenom, säger han.

I böckerna finns små hälsingar, som kallas för tillskrifter på stamboksspråk, där det kan stå ”till min högst ärade vän” eller ”till evig åminnelse av vår vänskap”, ofta skrivet på latin eller tyska. Ovanför det står ett litet citat från en författare eller från Bibeln och under hälsningen finns skribentens underskrift. Till vänster om detta skrev man ort och datum.
– Ibland står det även ett motto från den som skrivit, ofta är de religiösa som ”Gud vet bäst” eller ”all visdom genom Gud”, säger Daniel Solling och fortsätter:
– Det är ett fascinerande material för här kommer man ju också nära vanliga studenter på 1600-talet och kan se vad de läste för författare. Man kommer in på livet och det blir som ett slags Facebook från historiska tider.
Materialet kommer främst att användas av andra forskare, så som historiker, konstvetare och sociologer. Stamböckerna, som användes fram till 1900-talets första hälft, berättar nämligen en hel del om studenternas nätverk och hur deras vardag såg ut. Dessutom innehåller de många illustrationer.
– Bilderna kan säga mycket, det kan vara vyer över städer som senare blev bombade i krig och då är det här den enda bilden man kan få av hur staden såg ut på 1700-talet. Det är också intressant att se bilder på seder och bruk, vad studenterna höll på med. Det finns bland annat bilder på studenter som är på fest, det blir en väldigt vardagsnära känsla.
En av utmaningarna med materialet är dock att tyda signaturerna.
– Det kan vara svårt. Jag frågar ofta mina kollegor som håller på med handskrifter och i riktigt knepiga fall skickar jag bilder till en stamboksexpert i Tyskland. Andra gånger måste man ge upp, antingen för att man inte kan läsa vad det står eller för att inte personen kan verifieras. Då får man skriva in namnet så gott som man kan tyda det.
Senaste nytt

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer