Open Access i Vetandets värld
3 maj 2013 • 2 min
Ulf Kronman, som leder Kungliga Bibliotekets arbete med Open Access, uppskattar att cirka 80 procent av svenska vetenskapliga artiklar inte...
Ulf Kronman, som leder Kungliga Bibliotekets arbete med Open Access, uppskattar att cirka 80 procent av svenska vetenskapliga artiklar inte är fritt tillgängliga. Det säger han i Vetandets värld i Sveriges radios P1. I veckan handlade ett av Vetandets världs program om Open Access och arbetet med att göra vetenskapliga resultat fritt tillgängliga. Intervjuas gör utöver Ulf Kronman även Jonas Nordin på avdelningen för forskningsverksamhet på Kungliga biblioteket och Lars Bjørnshauge som leder det europeiska Open Access-samarbetet SPARC.Open Access som ett sätt att sprida sina resultat blir allt mer populärt bland forskare. Det pågår en långsam revolution och slagordet heter Open Access – så inleds det program om Open Access som Vetandets värld sände torsdagen den 2 maj. Trots att forskningen ofta finansieras med skattemedel har inte alla tillgång till resultaten när de publiceras i tidskrifter som t ex Science och Nature för att nämna några av de mer kända tidskrifterna. För att läsa artiklarna måste man köpa dyra prenumerationer. Ett problem inte minst för små forskningsintensiva företag som inte har råd att hålla sig med alla tidskrifter. Det för, enligt Open Access-förespråkarna, med sig att innovation och omsättning av de vetenskapliga upptäckterna försenas.
EU och USA driver på för att mer av forskningsresultaten ska bli fritt tillgängliga i en friare webbaserad form som Open Access. Och i Storbritannien är det sedan den 1 april i år lag på att forskning som finansierats med skattemedel ska vara fritt tillgänglig.
Programmet tar avstamp i den amerikanska hackaren, programmeraren och nätaktivisten Aaron Swartz tragiska bortgång tidigare i år. Endast 26 år gammal tog han livet av sig. Trots sina unga år var en välkänd profil på nätet – som tonåring var han med och skapade Creative Commons liksom nedladdningsprotokollet rss, den sociala mediasajten Reddit – kort sagt flera verktyg/företeelser som handlar om att öka den fria tillgång till information på nätet.
Swartz led av depression men en ytterligare börda blev det åtal som hängde över honom för stöld och där han riskerade 35 år i fängelse och över 1 miljon dollar i böter. Stölden handlade om 4,8 miljoner vetenskapliga artiklar som han hade tankat ner till sin dator från ett universitetsbibliotek – artiklar som han planerade att sprida fritt på nätet.
I programmet berättas också om Researchgate med säte i Berlin – en sajt som blivit känd som ett slags Facebook för forskare och ett sätt att knyta nya kontakter, dela med sig av sin forskning och organisera sina forskningssamarbeten. Researchgate har idag, enligt uppgift i programmet, cirka 21 000 svenska användare.
Lyssna på programmet här
2 kommentarer
Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
see also the Serials crisis . Many library associations have either signed major open access declarations, or created their own. For example, the Canadian Library Association endorsed a Resolution on Open Access in June 2005.
Since its inception in 2006, nearly 200 papers have been added to the program, not counting the 107 additional papers that APS has voluntarily included, thereby allowing readers and students to access these important papers freely, without any barriers. The quiet success of FREE TO READ, along with initiatives undertaken by APS and other organizations, indicated that a more fully open access program is in the interests of our authors, readers, their institutions, and some funders.