Open Access i Vetandets värld

3 maj 2013 • 2 min

Ulf Kronman, som leder Kungliga Bibliotekets arbete med Open Access, uppskattar att cirka 80 procent av svenska vetenskapliga artiklar inte...

Ulf Kronman, som leder Kungliga Bibliotekets arbete med Open Access, uppskattar att cirka 80 procent av svenska vetenskapliga artiklar inte är fritt tillgängliga. Det säger han i Vetandets värld i Sveriges radios P1. I veckan handlade ett av Vetandets världs program om Open Access och arbetet med att göra vetenskapliga resultat fritt tillgängliga. Intervjuas gör utöver Ulf Kronman även Jonas Nordin på avdelningen för forskningsverksamhet på Kungliga biblioteket och Lars Bjørnshauge som leder det europeiska Open Access-samarbetet SPARC.Open Access som ett sätt att sprida sina resultat blir allt mer populärt bland forskare. Det pågår en långsam revolution och slagordet heter Open Access – så inleds det program om Open Access som Vetandets värld sände torsdagen den 2 maj. Trots att forskningen ofta finansieras med skattemedel har inte alla tillgång till resultaten när de publiceras i tidskrifter som t ex Science och Nature för att nämna några av de mer kända tidskrifterna. För att läsa artiklarna måste man köpa dyra prenumerationer. Ett problem inte minst för små forskningsintensiva företag som inte har råd att hålla sig med alla tidskrifter. Det för, enligt Open Access-förespråkarna, med sig att innovation och omsättning av de vetenskapliga upptäckterna försenas.

EU och USA driver på för att mer av forskningsresultaten ska bli fritt tillgängliga i en friare webbaserad form som Open Access. Och i Storbritannien är det sedan den 1 april i år lag på att forskning som finansierats med skattemedel ska vara fritt tillgänglig.

Programmet tar avstamp i den amerikanska hackaren, programmeraren och nätaktivisten Aaron Swartz tragiska bortgång tidigare i år. Endast 26 år gammal tog han livet av sig. Trots sina unga år var en välkänd profil på nätet – som tonåring var han med och skapade Creative Commons liksom nedladdningsprotokollet rss, den sociala mediasajten Reddit – kort sagt flera verktyg/företeelser som handlar om att öka den fria tillgång till information på nätet. 

Swartz led av depression men en ytterligare börda blev det åtal som hängde över honom för stöld och där han riskerade 35 år i fängelse och över 1 miljon dollar i böter. Stölden handlade om 4,8 miljoner vetenskapliga artiklar som han hade tankat ner till sin dator från ett universitetsbibliotek – artiklar som han planerade att sprida fritt på nätet.

I programmet berättas också om Researchgate med säte i Berlin – en sajt som blivit känd som ett slags Facebook för forskare och ett sätt att knyta nya kontakter, dela med sig av sin forskning och organisera sina forskningssamarbeten. Researchgate har idag, enligt uppgift i programmet, cirka 21 000 svenska användare.

Lyssna på programmet här

2 kommentarer

  1. see also the Serials crisis . Many library associations have either signed major open access declarations, or created their own. For example, the Canadian Library Association endorsed a Resolution on Open Access in June 2005.

  2. Since its inception in 2006, nearly 200 papers have been added to the program, not counting the 107 additional papers that APS has voluntarily included, thereby allowing readers and students to access these important papers freely, without any barriers. The quiet success of FREE TO READ, along with initiatives undertaken by APS and other organizations, indicated that a more fully open access program is in the interests of our authors, readers, their institutions, and some funders.

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min