Förslag: färre mottagare av pliktexemplar
30 apr 2021 • 2 min
Fler metoder för insamling av pliktexemplar och ökat digitalt fokus. Det föreslår pliktmaterialutredningen som på fredagen lämnade sitt betänkande till regeringen.

KB föreslås bli pliktansvarig myndighet i utredningen om pliktexemplar.
Redan i början av mars kunde Biblioteksbladet berätta att utredningen skulle föreslå att dagens mottagare av pliktexemplar – utöver Kungliga biblioteket och Lunds universitetsbibliotek handlar det om universiteten i Umeå, Stockholm, Göteborg, Linköping och Uppsala – reduceras till endast KB och Lund.
Företrädare för flera bibliotek uttryckte sig kritiskt mot det planerade förslaget att ta bort leveranserna av pliktexemplar.
– De fyller en funktion, inte bara för vår egen del, de är en viktig del av försörjningen till Bibliotekssverige, sa Mikael Sjögren, överbibliotekarie vid Umeå universitet och pekade på att universitetsbiblioteken som tar emot pliktleveranser står för många fjärrlån.
Morgan Palmqvist, överbibliotekarie vid Göteborgs universitet, framhöll att pliktexemplaren fyller en demokratisk funktion.
– Mindre universitets möjligheter att forska bygger på att några av de stora universitetsbiblioteken har det här materialet tillgängligt, sa han.
Det planerade förslaget har nu blivit verklighet och lämnades på fredagen till Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, i betänkandet Papper, poddar och … .
Ulrika Geijer, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö och utsedd till särskild utredare av regeringen, säger att hon självklart känner till synpunkter som de ovan.
– Mot det står ju syftet med politiken och belastningen för de som levererar, som inte är obetydlig.
Enligt en undersökning som utredningen gjort är det biblioteken i Umeå och Uppsala som, vid sidan av KB och Lund, sparar flest av de pliktlevererade monografierna, totalt cirka 57 procent. Allra minst, 12 procent, sparas av Stockholms universitetsbibliotek.
– Det är inte hållbart, konstaterar Ulrika Geijer.
I utredningen framhålls att Lunds pliktexemplar fortfarande kommer att vara tillgängligt i det nationella fjärrlånesystemet och att övriga bibliotek sannolikt i stället kommer att köpa in en del av det material de inte kommer att få i framtiden.
– Det finns inget riktigt stöd för påståendet att förslagen skulle sabba fjärrlånekedjorna, säger Ulrika Geijer.
KB föreslås få den framtida rollen som pliktansvarig myndighet. Utöver pliktleveranser ska KB även få möjlighet att rekvirera material samt kunna initiera egen insamling. Förutom fysiska exemplar föreslås även insamling av digitala förlagor.
– De finns redan hos tryckerierna, säger Ulrika Geijer.
Riksbibliotekarie Karin Grönvall kommenterar betänkandet i ett pressmeddelande:
– Teknikutvecklingen har sprungit ifrån den nuvarande pliktlagstiftningen och KB har under flera år lyft frågan om att förnya den. I annat fall finns risken att viktigt material inte samlas in och bevaras för framtida generationer.
Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft i två steg, 2023 och 2025.
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer