Högerextrem våg mot tyska bibliotek
15 feb 2024 • 2 min
Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.
Annalena Baerbocks bok finns bland de förstörda böckerna på Tempelhof-Schöneberg-biblioteket i Berlin.
Flera bibliotek i Berlin har vandaliserats, både folkbibliotek och universitetsbibliotek. Det rör sig om sönderrivna böcker och politiska budskap skrivna på sidorna, men också om personal som hotats och arrangemang som har störts.
Nyhetsbyrån AFP rapporterar från ett bibliotek i stadsdelen Tempelhof-Schöneberg där bibliotekschefen Boryano Rickum konstaterar att hans första reaktion var förvirring, sedan blev han arg, apropå de många förstörda böckerna. Han ser det som har hänt som en attack mot demokratin och att när det upptäcktes var det inte längre tal om ”business as usual”, det här var något annat.
Det är inte den enda incidenten i Berlin på sistone. Även biblioteket på Teknische Universität Berlin har utsatts för vandalism med högerextrema förtecken. På andra bibliotek har personal hotats och arrangemang har fått oönskade besök av extremister.
De böcker på Boryano Rickums bibliotek som förstörts handlade om feminismens historia, kritiska analyser av högerextrema grupper och om Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock.
Boryano Rickum säger till AFP att han tror att det var ett försök att hindra en kritisk diskussion kring högerextremism och nationalsocialism.
I Tyskland är det, på grund av andra världskriget och nazisternas brännande av i deras tycke, subversiva eller avvikande böcker, extra känsligt med böcker som förstörs.
Den senaste tiden har folkbibliotek runt om i Tyskland märkt mer och mer av extremhögerns försök att ta bort eller förstöra böcker eller hindra evenemang som sagoläsningar av dragqueens.
Det högerextrema partiet AfD, Alternativ für Deutschland, har samtidigt allt oftare ifrågasatt varför vissa böcker inte finns i bibliotekens samlingar.
En guide har tagits fram av organisationen MBR som arbetar mot högerextremism, som ska göra det lättare för bibliotekspersonal att sätta upp riktlinjer och att bestämma vilka böcker som ska köpas in. Guiden ska också underlätta för bibliotekspersonal att tolka och förstå innehållet i de berörda böckerna.
Bibliotekschefen Boryano Rickum förklarar att hans biblioteks svar har varit att fokusera på de förstörda böckerna. Bland annat har många av de berörda författarna blivit inbjudna för att diskutera sina idéer och tankar och personalen har startat en diskussionsgrupp.
Den misstänkte biblioteksvandalen, en man i trettioårsåldern, har åtalats för att ha skadat egendom och Boryano Rickum konstaterar att målet med attacken var att begränsa debatten men att demokrati behöver en plats där människor kommer samman och att ett bibliotek ska vara just en sådan plats. Han avslutar: ”Självklart förstår jag att vi som bibliotek inte kan göra detta själva, vi behöver civilsamhället för att rädda demokratin.”
1 kommentarer
Senaste nytt
Bibliotek i Malmö håller fortsatt stängt efter hot
Personalen hotades med en stor kamphund. För att säkra tryggheten för anställda och besökare håller biblioteket Garaget på Sofielund i Malmö stängt i ytterligare två veckor.
1 nov 2024 • < 1 min
Ny rapport: ”USA:s väljare utsätts för manipulation”
Med hjälp av falska gillatummar och annat artificiellt engagemang, trummas politiska budskap in eller förvrängs inför presidentvalet nästa vecka. I bakgrunden anas Ryssland. Trots upptrappad konfliktnivå i världen sedan förra valet, har de sociala medieplattformarnas agerande inte förändrats, visar en ännu opublicerad rapport från Nato Stratcom.
31 okt 2024 • 5 min
"Ett välfungerande monopol är bra för kunderna"
Nästan alla ljudböcker som laddas ner från nordiska bibliotek kommer från bolaget där Lasse Nyrup är vd. Han är kyrkomusikern som blev biblioteksentreprenör med globala miljarddrömmar.
30 okt 2024 • 5 min
Bibliotek stängt efter hotfull situation och droghandel
Öppen droghandel och en hotfull situation mot personalen har lett till att biblioteket Garaget i Malmö har stängt hela höstlovet. Huvudskyddsombud krävde ett arbetet skulle stoppas och arbetsgivaren var överens. ”Vi delar bilden att arbetsmiljön inte är trygg.”
29 okt 2024 • 2 min
Har inte samvete att stötta Wikipedia
Förra året skrev Karolina Andersdotter en rapport om hur bibliotekarier kan använda Wikipedia. Nu har hon tvärvänt. Vad har hänt?
28 okt 2024 • 3 min
Ny i regeringens läsråd: "Det här är min chans"
Bibliotekschefen Tommy Bildström, som av regeringen utnämnts till ledamot i Statens kulturråds läsråd, anser att biblioteken bär en del av skulden till läskrisen. "Vi borde ändra på vissa saker."
25 okt 2024 • 2 min
Aniarapriset firade halvsekel
Med poesi, diskussion och ett samtal med Aniaraprisets allra första mottagare uppmärksammade Svensk biblioteksförening att priset har delats ut i 50 år. Ett stillsamt firande hölls på Tranströmerbiblioteket i Stockholm på torsdagskvällen.
24 okt 2024 • 2 min
Bred protest mot lag om anmälningsplikt: "Så förbannat dumt!"
Fackförbunden Dik och Vision deltog på onsdagen vid en manifestation mot Tidöpartiernas idé om en en lag om anmälningsplikt. ”Ingen skulle säga till poliser att lösa läskrisen”, sa Diks ordförande Anna Troberg.
24 okt 2024 • 2 min
Målet: Över tusen utlåningsplatser i Stockholm
Stockholms stadsbibliotek byter bibliotekssystem och siktar på att mångdubbla antalet utlåningsplatser i huvudstaden. Visionen är att det ska kunna gå att låna böcker på alla förskolor.
22 okt 2024 • 2 min
Desperationen från biblioteken: ”Pengarna räcker inte”
”Otroliga kostnadsökningar”, ”Förlitar oss helt på externa medel för att kunna utvecklas”. Efter år av nedskärningar har folkbibliotekens chefer svårt att få verksamheten att gå ihop.
22 okt 2024 • 2 min
Finland har tagit grepp om ljudet
De finska folkbiblioteken har tagit initiativ till ett eget e-bibliotek. "Vi kan själva bestämma i vilken riktning det här ska utvecklas."
18 okt 2024 • 3 min
Miriam Nauri: "Låt oss tala så att folk begriper"
Vad sysslar ett lärosätesbibliotek med, "mer än bara böcker"? Många använder fackspråk för att förklara. "Faran är alltid att skapa avstånd i frågor som borde engagera brett", skriver Miriam Nauri, chef för biblioteket på Karolinska institutet.
17 okt 2024 • 3 min
Precis som den påstådda vågen av bibliotekscensur i USA tror jag detta är extremt överdrivet. Exakt hur många av de tusentals biblioteken i Tyskland har haft konkreta problem med förstörda böcker eller politiskt motiverade hotfulla besökare? Fem? Tio? Femtio? Fler än så skulle förvåna mig. (Och nej, som ”hotfull besökare” räknar jag inte den som bara framför kritik, även om det görs med viss ilska.) Frågan är ju dessutom om inte AfD har en poäng och biblioteken av ideologiska skäl undanhåller sina låntagare oerhört många fler böcker än vad någon enstaka biblioteksvandal förstör? Inte för att jag kan mycket om den tyska biblioteksvärlden, det medges, men utifrån vad jag vet om biblioteksvärlden i Sverige och USA håller jag det definitivt inte för otroligt att så är fallet.