Högerextrem våg mot tyska bibliotek

15 feb 2024 • 2 min

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

Flera bibliotek i Berlin har vandaliserats, både folkbibliotek och universitetsbibliotek. Det rör sig om sönderrivna böcker och politiska budskap skrivna på sidorna, men också om personal som hotats och arrangemang som har störts.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar från ett bibliotek i stadsdelen Tempelhof-Schöneberg där bibliotekschefen Boryano Rickum konstaterar att hans första reaktion var förvirring, sedan blev han arg, apropå de många förstörda böckerna. Han ser det som har hänt som en attack mot demokratin och att när det upptäcktes var det inte längre tal om ”business as usual”, det här var något annat.

Det är inte den enda incidenten i Berlin på sistone. Även biblioteket på Teknische Universität Berlin har utsatts för vandalism med högerextrema förtecken. På andra bibliotek har personal hotats och arrangemang har fått oönskade besök av extremister.

Annalena Baerbock, Tysklands utrikesminister. Foto: Raoul Somers, CC by SA 2.0.

 

De böcker på Boryano Rickums bibliotek som förstörts handlade om feminismens historia, kritiska analyser av högerextrema grupper och om Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock.

Boryano Rickum säger till AFP att han tror att det var ett försök att hindra en kritisk diskussion kring högerextremism och nationalsocialism.

I Tyskland är det, på grund av andra världskriget och nazisternas brännande av i deras tycke, subversiva eller avvikande böcker, extra känsligt med böcker som förstörs.

Den senaste tiden har folkbibliotek runt om i Tyskland märkt mer och mer av extremhögerns försök att ta bort eller förstöra böcker eller hindra evenemang som sagoläsningar av dragqueens.

Det högerextrema partiet AfD, Alternativ für Deutschland, har samtidigt allt oftare ifrågasatt varför vissa böcker inte finns i bibliotekens samlingar.

En guide har tagits fram av organisationen MBR som arbetar mot högerextremism, som ska göra det lättare för bibliotekspersonal att sätta upp riktlinjer och att bestämma vilka böcker som ska köpas in. Guiden ska också underlätta för bibliotekspersonal att tolka och förstå innehållet i de berörda böckerna.

Bibliotekschefen Boryano Rickum förklarar att hans biblioteks svar har varit att fokusera på de förstörda böckerna. Bland annat har många av de berörda författarna blivit inbjudna för att diskutera sina idéer och tankar och personalen har startat en diskussionsgrupp.

Den misstänkte biblioteksvandalen, en man i trettioårsåldern, har åtalats för att ha skadat egendom och Boryano Rickum konstaterar att målet med attacken var att begränsa debatten men att demokrati behöver en plats där människor kommer samman och att ett bibliotek ska vara just en sådan plats. Han avslutar: ”Självklart förstår jag att vi som bibliotek inte kan göra detta själva, vi behöver civilsamhället för att rädda demokratin.”

Biblioteket i Tempelhof-Schöneberg i Berlin är ett av det bibliotek som har drabbats av den högerextrema vågen. Foto: CC by SA 3.0.

1 kommentarer

  1. Precis som den påstådda vågen av bibliotekscensur i USA tror jag detta är extremt överdrivet. Exakt hur många av de tusentals biblioteken i Tyskland har haft konkreta problem med förstörda böcker eller politiskt motiverade hotfulla besökare? Fem? Tio? Femtio? Fler än så skulle förvåna mig. (Och nej, som ”hotfull besökare” räknar jag inte den som bara framför kritik, även om det görs med viss ilska.) Frågan är ju dessutom om inte AfD har en poäng och biblioteken av ideologiska skäl undanhåller sina låntagare oerhört många fler böcker än vad någon enstaka biblioteksvandal förstör? Inte för att jag kan mycket om den tyska biblioteksvärlden, det medges, men utifrån vad jag vet om biblioteksvärlden i Sverige och USA håller jag det definitivt inte för otroligt att så är fallet.

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min