Högerextrem våg mot tyska bibliotek

15 feb 2024 • 2 min

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

Flera bibliotek i Berlin har vandaliserats, både folkbibliotek och universitetsbibliotek. Det rör sig om sönderrivna böcker och politiska budskap skrivna på sidorna, men också om personal som hotats och arrangemang som har störts.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar från ett bibliotek i stadsdelen Tempelhof-Schöneberg där bibliotekschefen Boryano Rickum konstaterar att hans första reaktion var förvirring, sedan blev han arg, apropå de många förstörda böckerna. Han ser det som har hänt som en attack mot demokratin och att när det upptäcktes var det inte längre tal om ”business as usual”, det här var något annat.

Det är inte den enda incidenten i Berlin på sistone. Även biblioteket på Teknische Universität Berlin har utsatts för vandalism med högerextrema förtecken. På andra bibliotek har personal hotats och arrangemang har fått oönskade besök av extremister.

Annalena Baerbock, Tysklands utrikesminister. Foto: Raoul Somers, CC by SA 2.0.

 

De böcker på Boryano Rickums bibliotek som förstörts handlade om feminismens historia, kritiska analyser av högerextrema grupper och om Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock.

Boryano Rickum säger till AFP att han tror att det var ett försök att hindra en kritisk diskussion kring högerextremism och nationalsocialism.

I Tyskland är det, på grund av andra världskriget och nazisternas brännande av i deras tycke, subversiva eller avvikande böcker, extra känsligt med böcker som förstörs.

Den senaste tiden har folkbibliotek runt om i Tyskland märkt mer och mer av extremhögerns försök att ta bort eller förstöra böcker eller hindra evenemang som sagoläsningar av dragqueens.

Det högerextrema partiet AfD, Alternativ für Deutschland, har samtidigt allt oftare ifrågasatt varför vissa böcker inte finns i bibliotekens samlingar.

En guide har tagits fram av organisationen MBR som arbetar mot högerextremism, som ska göra det lättare för bibliotekspersonal att sätta upp riktlinjer och att bestämma vilka böcker som ska köpas in. Guiden ska också underlätta för bibliotekspersonal att tolka och förstå innehållet i de berörda böckerna.

Bibliotekschefen Boryano Rickum förklarar att hans biblioteks svar har varit att fokusera på de förstörda böckerna. Bland annat har många av de berörda författarna blivit inbjudna för att diskutera sina idéer och tankar och personalen har startat en diskussionsgrupp.

Den misstänkte biblioteksvandalen, en man i trettioårsåldern, har åtalats för att ha skadat egendom och Boryano Rickum konstaterar att målet med attacken var att begränsa debatten men att demokrati behöver en plats där människor kommer samman och att ett bibliotek ska vara just en sådan plats. Han avslutar: ”Självklart förstår jag att vi som bibliotek inte kan göra detta själva, vi behöver civilsamhället för att rädda demokratin.”

Biblioteket i Tempelhof-Schöneberg i Berlin är ett av det bibliotek som har drabbats av den högerextrema vågen. Foto: CC by SA 3.0.

1 kommentarer

  1. Precis som den påstådda vågen av bibliotekscensur i USA tror jag detta är extremt överdrivet. Exakt hur många av de tusentals biblioteken i Tyskland har haft konkreta problem med förstörda böcker eller politiskt motiverade hotfulla besökare? Fem? Tio? Femtio? Fler än så skulle förvåna mig. (Och nej, som ”hotfull besökare” räknar jag inte den som bara framför kritik, även om det görs med viss ilska.) Frågan är ju dessutom om inte AfD har en poäng och biblioteken av ideologiska skäl undanhåller sina låntagare oerhört många fler böcker än vad någon enstaka biblioteksvandal förstör? Inte för att jag kan mycket om den tyska biblioteksvärlden, det medges, men utifrån vad jag vet om biblioteksvärlden i Sverige och USA håller jag det definitivt inte för otroligt att så är fallet.

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min