Ny rapport: Flest folkbibliotek har stängts i Sverige

5 maj 2020 • 2 min

Sverige är det land i Norden där flest folkbibliotek har stängt. Det visar en nypublicerad rapport där det också konstateras att flest bibliotek i förhållande till invånare finns på Åland.

Biblioteket i Trångsund stänger i mitten av maj. Foto: Annika Clemens

Trångsunds bibliotek i Huddinge kommun stänger i mitten av maj. Kommunens kultur- och fritidsnämnd måste spara 2,3 miljoner kronor och Trångsundsborna hänvisas till biblioteket i Skogås.

Antalet folkbibliotek har minskat i alla de nordiska länderna sedan 2015. Den största minskningen syns i Sverige där 36 folkbibliotek försvann mellan 2015 och 2018.

Sverige har dock fortfarande flest folkbibliotek av de nordiska länderna. 2018 var siffran 1 109. Men i förhållande till befolkningen toppar Åland, följt av Norge och Finland. I Danmark finns minst antal folkbibliotek, endast 0,07 per tusen invånare. Det kan jämföras med Ålands, 0,54.

Fakta Antal folkbibliotek i Norden 2018

Sverige: 1 109 (per 1000 invånare: 0,11) Finland: 736 (per 1000 invånare: 0,13) Norge: 667 (per 1000 invånare: 0,13) Danmark: 430 (per 1000 invånare: 0,07) Färöarna: 18 (per 1000 invånare: 0,36) Grönland: 17 (per 1000 invånare: 0,3) Åland: 16 (per 1000 invånare: 0,54) Island: Uppgift saknas

Det skriver Kulturanalys Norden i en rapport om folkbiblioteken som publicerades på tisdagen.

Åland är också den plats där flest boklån och flest biblioteksbesök görs per invånare. En genomsnittlig ålänning besöker biblioteket tio gånger per år, medan norrmännen endast besöker biblioteken knappt fem gånger per år och person. Ålänningarna lånar också mest fysiska böcker av nordborna, med 13 böcker i genomsnitt per person och år. Tätt följda av finländarna med tolv böcker per person och år. En genomsnittlig svensk lånar endast sex böcker om året, norrmännen och danskarna fem.

Lån av andra medier än böcker ligger på cirka ett per år, förutom i Finland där drygt tre lån per person görs  av andra medier varje år.

Enligt rapporten har också besökare och boklån minskat i takt med att antalet bibliotek har minskat. Totalt i Danmark, Finland, Åland, Norge och Sverige minskade antalet lån med 16 procent mellan 2010 och 2018.

Siffror finns också för folkbiblioteken på Grönland och Färöarna, men där är statistiken bristfällig. För Island saknas tillgänglig biblioteksstatistik.

Fakta Kulturanalys Norden

Kulturanalys är en statlig myndighet som utvärderar och analyserar effekter av förslag och genomförda åtgärder på kulturområdet i Sverige. Kulturanalys Norden verkar på uppdrag av de nordiska kulturministrarna och finansieras av Nordiska ministerrådet. Myndigheten för kulturanalys är värdorganisation. Kulturanalys Nordens uppdrag är att ta fram statistik och kunskapsunderlag till nytta för beslutsfattare.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min