Stor majoritet för motion från Svensk biblioteksförening

25 aug 2022 • < 1 min

Iflas styrelse ska presentera en tidplan för hur organisationen ska bli mer transparent. Förslaget kom från de nordiska biblioteksföreningarna och röstades igenom med stor majoritet.

888 röster för den motion som initierades av Svensk biblioteksförening och 49 mot. 69 avstod från att rösta om den motion som togs upp när Iflas generalförsamling samlades på torsdagen.

Motionen som skrevs i februari i år handlade från början om vilken ställning Ifla tar i krig och konflikter, efter kritik om uttalandet i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Men efter all turbulens som har uppstått under våren när förre generalsekreteraren Gerald Leitner fick sparken har motionen kommit att handla även om detta. Under våren har även biblioteksföreningarna i Norge och Danmark ställt sig bakom motionen.

Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, redogjorde för innehållet inför generalförsamlingen: Bibliotek som förser människor med fri information och kunskap ger dem möjlighet att utöva sina demokratiska rättigheter. Alla har rätt att uttrycka sig fritt utan att bli påverkade och det gäller oavsett medium och över gränser. Ifla har satt upp en standard för detta och det är avgörande att Ifla själv lever upp till detta, sade Helene Öberg från scenen.

Efter en justering av tiden blev förslaget att styrelsen före december i år presenterar en tidsplan på hur Ifla ska bli en mer kommunicerande och mer transparent organisation.

Följ diskussionerna och se hela eller delar av årsmötet i efterhand här.

Barbara Lison, ordförande i Ifla.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min