Stor majoritet för motion från Svensk biblioteksförening

25 aug 2022 • < 1 min

Iflas styrelse ska presentera en tidplan för hur organisationen ska bli mer transparent. Förslaget kom från de nordiska biblioteksföreningarna och röstades igenom med stor majoritet.

888 röster för den motion som initierades av Svensk biblioteksförening och 49 mot. 69 avstod från att rösta om den motion som togs upp när Iflas generalförsamling samlades på torsdagen.

Motionen som skrevs i februari i år handlade från början om vilken ställning Ifla tar i krig och konflikter, efter kritik om uttalandet i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Men efter all turbulens som har uppstått under våren när förre generalsekreteraren Gerald Leitner fick sparken har motionen kommit att handla även om detta. Under våren har även biblioteksföreningarna i Norge och Danmark ställt sig bakom motionen.

Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, redogjorde för innehållet inför generalförsamlingen: Bibliotek som förser människor med fri information och kunskap ger dem möjlighet att utöva sina demokratiska rättigheter. Alla har rätt att uttrycka sig fritt utan att bli påverkade och det gäller oavsett medium och över gränser. Ifla har satt upp en standard för detta och det är avgörande att Ifla själv lever upp till detta, sade Helene Öberg från scenen.

Efter en justering av tiden blev förslaget att styrelsen före december i år presenterar en tidsplan på hur Ifla ska bli en mer kommunicerande och mer transparent organisation.

Följ diskussionerna och se hela eller delar av årsmötet i efterhand här.

Barbara Lison, ordförande i Ifla.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min