Stor majoritet för motion från Svensk biblioteksförening

25 aug 2022 • < 1 min

Iflas styrelse ska presentera en tidplan för hur organisationen ska bli mer transparent. Förslaget kom från de nordiska biblioteksföreningarna och röstades igenom med stor majoritet.

888 röster för den motion som initierades av Svensk biblioteksförening och 49 mot. 69 avstod från att rösta om den motion som togs upp när Iflas generalförsamling samlades på torsdagen.

Motionen som skrevs i februari i år handlade från början om vilken ställning Ifla tar i krig och konflikter, efter kritik om uttalandet i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Men efter all turbulens som har uppstått under våren när förre generalsekreteraren Gerald Leitner fick sparken har motionen kommit att handla även om detta. Under våren har även biblioteksföreningarna i Norge och Danmark ställt sig bakom motionen.

Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, redogjorde för innehållet inför generalförsamlingen: Bibliotek som förser människor med fri information och kunskap ger dem möjlighet att utöva sina demokratiska rättigheter. Alla har rätt att uttrycka sig fritt utan att bli påverkade och det gäller oavsett medium och över gränser. Ifla har satt upp en standard för detta och det är avgörande att Ifla själv lever upp till detta, sade Helene Öberg från scenen.

Efter en justering av tiden blev förslaget att styrelsen före december i år presenterar en tidsplan på hur Ifla ska bli en mer kommunicerande och mer transparent organisation.

Följ diskussionerna och se hela eller delar av årsmötet i efterhand här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min