Stor majoritet för motion från Svensk biblioteksförening

25 aug 2022 • < 1 min

Iflas styrelse ska presentera en tidplan för hur organisationen ska bli mer transparent. Förslaget kom från de nordiska biblioteksföreningarna och röstades igenom med stor majoritet.

888 röster för den motion som initierades av Svensk biblioteksförening och 49 mot. 69 avstod från att rösta om den motion som togs upp när Iflas generalförsamling samlades på torsdagen.

Motionen som skrevs i februari i år handlade från början om vilken ställning Ifla tar i krig och konflikter, efter kritik om uttalandet i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Men efter all turbulens som har uppstått under våren när förre generalsekreteraren Gerald Leitner fick sparken har motionen kommit att handla även om detta. Under våren har även biblioteksföreningarna i Norge och Danmark ställt sig bakom motionen.

Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, redogjorde för innehållet inför generalförsamlingen: Bibliotek som förser människor med fri information och kunskap ger dem möjlighet att utöva sina demokratiska rättigheter. Alla har rätt att uttrycka sig fritt utan att bli påverkade och det gäller oavsett medium och över gränser. Ifla har satt upp en standard för detta och det är avgörande att Ifla själv lever upp till detta, sade Helene Öberg från scenen.

Efter en justering av tiden blev förslaget att styrelsen före december i år presenterar en tidsplan på hur Ifla ska bli en mer kommunicerande och mer transparent organisation.

Följ diskussionerna och se hela eller delar av årsmötet i efterhand här.

Barbara Lison, ordförande i Ifla.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min