KB lanserar e-böcker på minoritesspråk

20 apr 2021 • 2 min

Litteratur på samiska och romani chib görs tillgänglig i en app som lanseras idag. Ett detektivarbete att hitta e-böcker på de språken, enligt Oskar Laurin på KB.

I dag lanseras appen Bläddra av Kungliga biblioteket.

Appen Bläddra som Kungliga biblioteket lanserar idag innehåller från början e-böcker på samiska och romani chib. Projektgruppen som jobbat med att ta fram appen har inte minst varit upptagen med att spåra den lilla utgivning som finns, berättar Oskar Laurin, chef för enheten för samverkan.

– Det har varit detektivarbete och sedan har det varit ett intensivt jobb med dialogen med de som kan något om bokutgivning på de här språken, säger han.

På romani chib finns just nu 20 titlar på svensk romani eller fyra andra språkvarieteter. På samiska finns 24 titlar på fördelade på fem språkvarianter. Inom en vecka ska det tillkomma ytterligare flera titlar.

Med tiden är målsättningen att appen även ska omfatta böcker på övriga nationella minoritetsspråk finska, meänkieli och jiddisch.

Hur stor målgrupp Bläddra egentligen vänder sig till i ett första skede är svårt att bedöma, enlig Oskar Laurin.

– Det är sagt att det ska handla om fritidsläsning och att appen vänder sig till läsintresserade inom språkgrupperna, men det går inte att ge en exakt siffra på hur många personer det handlar om. Våra målsättningar är blygsamma, ett antal tusen personer. Men sedan är det förstås ett samspel med hur många titlar vi lyckas få in. Min erfarenhet är att titelurvalet i är väldigt drivande för efterfrågan, så det kommer att vara helt avhängigt av vilken typ av titlar vi får in under resten av året. Det långsiktiga målet är att alla som är läsintresserade ska kunna använda den här appen.

Oskar Laurin. Foto: Anna Molander

För att använda Bläddra krävs inget konto eller lånekort, det enda kravet för tillgänglighet är att logga in via en svensk ip-adress.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min

Annons

Annons

Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter

Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.

28 aug 2024 • 2 min