KB lanserar e-böcker på minoritesspråk

20 apr 2021 • 2 min

Litteratur på samiska och romani chib görs tillgänglig i en app som lanseras idag. Ett detektivarbete att hitta e-böcker på de språken, enligt Oskar Laurin på KB.

I dag lanseras appen Bläddra av Kungliga biblioteket.

Appen Bläddra som Kungliga biblioteket lanserar idag innehåller från början e-böcker på samiska och romani chib. Projektgruppen som jobbat med att ta fram appen har inte minst varit upptagen med att spåra den lilla utgivning som finns, berättar Oskar Laurin, chef för enheten för samverkan.

– Det har varit detektivarbete och sedan har det varit ett intensivt jobb med dialogen med de som kan något om bokutgivning på de här språken, säger han.

På romani chib finns just nu 20 titlar på svensk romani eller fyra andra språkvarieteter. På samiska finns 24 titlar på fördelade på fem språkvarianter. Inom en vecka ska det tillkomma ytterligare flera titlar.

Med tiden är målsättningen att appen även ska omfatta böcker på övriga nationella minoritetsspråk finska, meänkieli och jiddisch.

Hur stor målgrupp Bläddra egentligen vänder sig till i ett första skede är svårt att bedöma, enlig Oskar Laurin.

– Det är sagt att det ska handla om fritidsläsning och att appen vänder sig till läsintresserade inom språkgrupperna, men det går inte att ge en exakt siffra på hur många personer det handlar om. Våra målsättningar är blygsamma, ett antal tusen personer. Men sedan är det förstås ett samspel med hur många titlar vi lyckas få in. Min erfarenhet är att titelurvalet i är väldigt drivande för efterfrågan, så det kommer att vara helt avhängigt av vilken typ av titlar vi får in under resten av året. Det långsiktiga målet är att alla som är läsintresserade ska kunna använda den här appen.

Oskar Laurin. Foto: Anna Molander

För att använda Bläddra krävs inget konto eller lånekort, det enda kravet för tillgänglighet är att logga in via en svensk ip-adress.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min