KB lanserar e-böcker på minoritesspråk

20 apr 2021 • 2 min

Litteratur på samiska och romani chib görs tillgänglig i en app som lanseras idag. Ett detektivarbete att hitta e-böcker på de språken, enligt Oskar Laurin på KB.

I dag lanseras appen Bläddra av Kungliga biblioteket.

Appen Bläddra som Kungliga biblioteket lanserar idag innehåller från början e-böcker på samiska och romani chib. Projektgruppen som jobbat med att ta fram appen har inte minst varit upptagen med att spåra den lilla utgivning som finns, berättar Oskar Laurin, chef för enheten för samverkan.

– Det har varit detektivarbete och sedan har det varit ett intensivt jobb med dialogen med de som kan något om bokutgivning på de här språken, säger han.

På romani chib finns just nu 20 titlar på svensk romani eller fyra andra språkvarieteter. På samiska finns 24 titlar på fördelade på fem språkvarianter. Inom en vecka ska det tillkomma ytterligare flera titlar.

Med tiden är målsättningen att appen även ska omfatta böcker på övriga nationella minoritetsspråk finska, meänkieli och jiddisch.

Hur stor målgrupp Bläddra egentligen vänder sig till i ett första skede är svårt att bedöma, enlig Oskar Laurin.

– Det är sagt att det ska handla om fritidsläsning och att appen vänder sig till läsintresserade inom språkgrupperna, men det går inte att ge en exakt siffra på hur många personer det handlar om. Våra målsättningar är blygsamma, ett antal tusen personer. Men sedan är det förstås ett samspel med hur många titlar vi lyckas få in. Min erfarenhet är att titelurvalet i är väldigt drivande för efterfrågan, så det kommer att vara helt avhängigt av vilken typ av titlar vi får in under resten av året. Det långsiktiga målet är att alla som är läsintresserade ska kunna använda den här appen.

Oskar Laurin. Foto: Anna Molander

För att använda Bläddra krävs inget konto eller lånekort, det enda kravet för tillgänglighet är att logga in via en svensk ip-adress.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min