Ett kulturarvslyft men inget bibliotekslyft

29 sep 2011 • 3 min

Övrigt ur budgeten – och i vissa fall kommentarer: Bidrag till folk- och länsbibliotek (via Kulturrådet) för att främja spridning...

Övrigt ur budgeten – och i vissa fall kommentarer:

Bidrag till folk- och länsbibliotek (via Kulturrådet) för att främja spridning och läsning av litteratur samt för att utveckla biblioteksväsendet:
Närmare 49 miljoner kronor fördelades under 2010 som verksamhetsbidrag till region- och länsbibliotek, lånecentraler, Sveriges depåbibliotek och Internationella biblioteket. Därutöver fördelades 5,3 miljoner kronor för utveckling av biblioteksverksamhet.

Inköpsstöd till folk- och skolbibliotek: 2010 fördelades ca 24,2 miljoner kronor till kommunerna för folk- och skolbibliotekens inköp av litteratur, en minskning med 1,5 miljoner i jämförelse med 2009. Det kan bero på följande: för att beviljas inköpsstöd krävs att kommunens mediabudget inte har sänkts från föregående år, dels att kommunen beskriver hur den arbetar med läsfrämjande. Kulturrådets prioritering vid fördelningen av bidrag har utgått från antalet barn som finns i kommunen samt kvaliteten på kommunens läsfrämjandeplan. Kommuner som lyft fram läsfrämjandeplanerna i biblioteksplanen, och kommuner med en bra samverkan mellan skola och folkbibliotek, har prioriterats.

Skolbiblioteken: Riksdagen beslutade 2010 om en ny skollag som anger att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Det gäller såväl i skolor med kommunal som enskild huvudman. Lagen började tillämpas den 1 juli 2011, och får, som regeringen skriver, i vissa fall ekonomiska konsekvenser för kommunerna. Därför ökade man ersättningen till kommunerna med 12 miljoner 2011. Som tidigare aviserats blir den ökade ersättningen för detta år 2012, 25 miljoner kronor.

I Utbildningsdepartementets del av budgeten nämns inte ens ordet skolbibliotek. Obegripligt med tanke på allt tal om att stärka skolans kvalitet…

Bibliotekslagen: Regeringen avser att återkomma i frågan. Bibliotekslagen är utredd. Det arbetet färdigställdes för över ett och ett halvt år sedan. En översyn av lagen har sedan dess varit under beredning. Kanske nästa år? Eller året därpå? Långbänk är bara förnamnet.

Kultursamverkansmodellen (den s k Kofferten/Portföljen): Regeringen räknar med att tillföra det statliga stödet till regional kulturverksamhet med 75 miljoner åren 2012-2014. Summan fördelas med 25 miljoner/år under treårsperioden. För 2012 uppgår anslaget till 1,278 miljarder kronor. Anslaget får också, som det heter, ”belastas med vissa kostnader för Kungl. bibliotekets genomförande av det samlade ansvaret för statens stöd och samordning inom biblioteksväsendet.” Kultursamverkansmodellen har införts under 2011 och omfattar än så länge fem län. Elva län har inlett förberedelser för att ingå i modellen fr o m 2012. Modellen omfattar bidragsmedel till sju kulturområden däribland biblioteksverksamhet. Statens kulturråds förvaltningsanslag förstärks med 2 miljoner kronor per år 2012 och 2013 för att fortsatt implementera modellen.

Litteratur och kulturtidskrifter: Oförändrat anslag, 123,6 miljoner. Anslaget används för stöd till utgivning och spridning av litteratur och kulturtidskrifter, stöd till insatser för att främja läsning samt ett litteraturpris till Astrid Lindgrens minne.

Kulturrådet: Är föremål för genomlysning (och ökad styrning?). Statskontoret har under våren 2011 genomfört en myndighetsanalys av Kulturrådet. Analysen visar bl a på behov av att vidareutveckla styrningen av myndigheten. Flexibiliteten i bidragsgivningen bör öka och Kulturrådets roll inom ramen för kultursamverkansmodellen bör tydliggöras. Vidare framhålls att Kulturrådet i ökad grad bör belysa uppnådda effekter och resultat. Statskontoret anser även att rollfördelningen mellan Myndigheten för kulturanalys och Kulturrådet bör tydliggöras.

Kungliga biblioteket: Anslaget 2012 blir på närmare 332 miljoner kronor, 4 miljoner mer än 2011 i pris- och lönekompensation. Vad kan man mer säga, jo just det: ”Regeringen ser fortsatt positivt på de insatser som Kungl. biblioteket gör inom digitaliseringsområdet.” Ironi? Någon?

Kronor och ören: Kulturdepartementets hela budget uppgår till nästan 12,3 miljarder för 2012. Av den summan utgör 6,7 miljarder kulturbudgeten. Resten går till medier, fritid och trossamfund. Kulturbudgeten ligger alltjämt praktiskt taget stilla på 0.8 procent av statens totala utgifter. Mer exakt kommer kulturens andel att öka med en tiondels promille 2012 jämfört med 2011.

Publicerad i BBL nr 8/2011

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min