Det regnar pengar

20 sep 2018 • 2 min

De första 153 miljonerna av de utlovade 750 i regeringssatsningen Stärkta bibliotek har nu delats ut till folk­biblioteken. Fler än 200 aktörer över hela landet har fått resurser för att förstärka sin närvaro i och utanför biblioteksrummet, fysiskt och digitalt.

Illustration: Pia Koskela.
Illustration: Pia Koskela.

Via regeringens satsning Stärkta bibliotek delas 225 miljoner kronor ut till folkbiblioteken årligen under tre år. I juli fördelade Kulturrådet pengarna för första gången, och myndigheten konstaterade då att söktrycket var högt. 240 ansökningar från 198 kommuner hade skickats in, pengarna gick sedan till fler än 200 insatser över hela landet.

Nina Ström är handläggare på Kulturrådet.

– Det har varit jättespännande att arbeta med ansökningarna, framför allt eftersom de gett en väldigt bra bild av vilka behov som biblioteken har. Ansökningarna har varierat mycket, men gemensamt är att många behöver personal, dels för att kunna genomföra insatsen och dels för att leva upp till bibliotekslagen, säger hon.

Kulturrådet pekar ut fyra områden som de flesta kommuner sökt stöd inom:

• Uppsökande verksamhet för att nå fler, exempelvis pop up-bibliotek och biblioteksbussar.

• Investeringar i biblioteksrummet, exempelvis inköp av möbler och utrusning för att vara bättre rustat för nya målgrupper och en större mängd barnfamiljer.

• Integrationsprojekt och mångspråkighet.

• Digitala verktyg och digital kompetens.

Tanken är att Stärkta bibliotek ska leda till att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet. När Kulturrådet bedömt ansökningarna har de prioriterat satsningar som kan fungera långsiktigt och som riktar sig till de prioriterade målgrupper som anges i bibliotekslagen. De har också i vissa fall gett extra medel till satsningar som så småningom kan spridas nationellt.

I år har kommunerna kunnat söka medel vid två tillfällen, nästa år blir det bara en ansökningsomgång på våren.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min