Minoriteter glöms bort på biblioteken

14 nov 2017 • < 1 min

Kunskapen om nationella minoriteter är låg i många kommuner, och i biblioteksplanerna syns de inte. Det visar en studie från KB.

Samer och andra nationella minoriteter glöms bort i biblioteksplanerna. Foto: Getty
Samer och andra nationella minoriteter glöms bort i biblioteksplanerna. Foto: Getty

Kungliga biblioteket har tittat på hur frågan om nationella minoriteteter hanteras i 39 kommunala och åtta regionala biblioteksplaner. Trots att nationella minoriteter beskrivs som en prioriterad grupp i bibliotekslagen visar studien att de är bortglömda i verksamheterna. I en tredjedel av planerna syns de inte alls. Bara i ett mycket litet antal nämns också språklagen och lagen om nationella minoriteter.

I 18 av de granskade planerna saknades det mål vad gäller nationella minoriteter, och ytterligare 13 stycken hade enbart kortfattade och ospecificerade mål.

– Många av planerna visar att det finns en bristande kunskap om minoritetspolitiken. I rubriksättningarna kan man till exempel klumpa ihop nyanlända med nationella minoriteter som sedan hundratals år hör till Sverige och Sveriges historia. Det är ju två olika målsättningar, där det ena handlar om integration och kulturell förståelse, och det andra om att värna och revitalisera, säger Elisabet Rundqvist, handläggare på KB.

Till jul ska KB ha gått igenom samtliga biblioteksplaner som har skrivits efter den nya bibliotekslagen 2014. I samband med det släpps en rapport som visar goda exempel på hur folkbibliotek jobbar med nationella minoriteter.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min