Minoriteter glöms bort på biblioteken

14 nov 2017 • < 1 min

Kunskapen om nationella minoriteter är låg i många kommuner, och i biblioteksplanerna syns de inte. Det visar en studie från KB.

Samer och andra nationella minoriteter glöms bort i biblioteksplanerna. Foto: Getty
Samer och andra nationella minoriteter glöms bort i biblioteksplanerna. Foto: Getty

Kungliga biblioteket har tittat på hur frågan om nationella minoriteteter hanteras i 39 kommunala och åtta regionala biblioteksplaner. Trots att nationella minoriteter beskrivs som en prioriterad grupp i bibliotekslagen visar studien att de är bortglömda i verksamheterna. I en tredjedel av planerna syns de inte alls. Bara i ett mycket litet antal nämns också språklagen och lagen om nationella minoriteter.

I 18 av de granskade planerna saknades det mål vad gäller nationella minoriteter, och ytterligare 13 stycken hade enbart kortfattade och ospecificerade mål.

– Många av planerna visar att det finns en bristande kunskap om minoritetspolitiken. I rubriksättningarna kan man till exempel klumpa ihop nyanlända med nationella minoriteter som sedan hundratals år hör till Sverige och Sveriges historia. Det är ju två olika målsättningar, där det ena handlar om integration och kulturell förståelse, och det andra om att värna och revitalisera, säger Elisabet Rundqvist, handläggare på KB.

Till jul ska KB ha gått igenom samtliga biblioteksplaner som har skrivits efter den nya bibliotekslagen 2014. I samband med det släpps en rapport som visar goda exempel på hur folkbibliotek jobbar med nationella minoriteter.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min