Minoriteter glöms bort på biblioteken

14 nov 2017 • < 1 min

Kunskapen om nationella minoriteter är låg i många kommuner, och i biblioteksplanerna syns de inte. Det visar en studie från KB.

Samer och andra nationella minoriteter glöms bort i biblioteksplanerna. Foto: Getty
Samer och andra nationella minoriteter glöms bort i biblioteksplanerna. Foto: Getty

Kungliga biblioteket har tittat på hur frågan om nationella minoriteteter hanteras i 39 kommunala och åtta regionala biblioteksplaner. Trots att nationella minoriteter beskrivs som en prioriterad grupp i bibliotekslagen visar studien att de är bortglömda i verksamheterna. I en tredjedel av planerna syns de inte alls. Bara i ett mycket litet antal nämns också språklagen och lagen om nationella minoriteter.

I 18 av de granskade planerna saknades det mål vad gäller nationella minoriteter, och ytterligare 13 stycken hade enbart kortfattade och ospecificerade mål.

– Många av planerna visar att det finns en bristande kunskap om minoritetspolitiken. I rubriksättningarna kan man till exempel klumpa ihop nyanlända med nationella minoriteter som sedan hundratals år hör till Sverige och Sveriges historia. Det är ju två olika målsättningar, där det ena handlar om integration och kulturell förståelse, och det andra om att värna och revitalisera, säger Elisabet Rundqvist, handläggare på KB.

Till jul ska KB ha gått igenom samtliga biblioteksplaner som har skrivits efter den nya bibliotekslagen 2014. I samband med det släpps en rapport som visar goda exempel på hur folkbibliotek jobbar med nationella minoriteter.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min