Fackförbundet som satsar på bokombud
13 jun 2019 • 2 min
Arbetsplatsbiblioteken har decimerats sedan nittiotalet. Men nu nystartar fackförbundet Kommunal med kurser i läsfrämjande. Varför? För att den som har ett språk kan argumentera för sin sak.
”Men jösses, det här är ju våra grupper. Vi borde göra något!” tänkte Barbro Moberg, ombudsman med fokus på kulturfrågor på fackförbundet Kommunal. Hon hade precis läst om Sveriges resultat i PIAAC, en internationell undersökning om vuxnas färdigheter. Den visade att den lägsta läsförståelsen bland annat fanns hos kvinnor i yrken som inte kräver formell utbildning. Att kunna läsa är dessutom en grundläggande färdighet för att kunna påverka samhället och arbetslivet.
Sagt och gjort. Våren 2018 var Barbro Mobergs utbildning i läsfrämjande för förbundets medlemmar i gång. Målet är att de ska starta arbetsplatsbibliotek och bli mer fackligt aktiva.
– Vi vill att medlemmarna, genom att få tillgång till fler ord och uttryck, ska kunna påverka mer på sina arbetsplatser, säger Barbro Moberg.
Utbildningen är på tre dagar och finansieras av Kommunal, Kulturrådet och ABF. Den leds av Barbro Moberg och författaren Sara Beischer. Deltagarna får bland annat prata om läsning, skrivande, läsfrämjande och dyslexi.
Hittills har de haft sex grupper med drygt sextio deltagare. Åttio procent har varit kvinnor med utländsk bakgrund.
De flesta som gått utbildningen har valt att bli bokombud med uppdraget att starta och ta hand om ett bibliotek på sin arbetsplats. En av dem är Diana Sljivo Gustafsson, montessorilärare på förskolan Älvkullen i Kungälv.
[fakta id=”20139″]
– Utbildningen var jättegivande! Vi pratade bland annat om hur vi kunde skapa arbetsplatsbibliotek och att det är viktigt att ha böcker nära sig. Många hinner inte gå till folkbiblioteket och kan eller vill inte lägga pengar på att köpa böcker, säger hon.
För snart ett år sedan rensade Diana Sljivo Gustafsson ut en hylla i personalrummet och fick ett stipendium på 3 000 kronor från utbildningen för att bygga upp sin samling. Hon valde populära titlar i olika genrer och bad kollegorna om tips.
Den som lånar en bok behöver skriva upp sig men det finns ingen tidsgräns för när boken måste vara tillbaka – det är viktigt att biblioteket är kravlöst, tycker hon. Det gick lite trögt i början, det var mest hennes närmaste kollegor som lånade medan de andra var framme ibland och kikade blygt.
– Men den senaste tiden har de också börjat låna och säger att de har läst den och den boken. Det tog ett tag innan jag kände att det blev ”Wow!”
När Diana ändå var i farten skapade hon även ett bibliotek med barnböcker från förskolan som föräldrar kan låna. Något som både barn och vårdnadshavare uppskattar. Läsfrämjandeutbildningen har också påverkat hennes eget läsande.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer