Med ljuset på de unika samlingarna
22 nov 2021 • 3 min
Med en nyutkommen antologi vill Göteborgs universitetsbibliotek framhålla sina samlingar och personalens kompetens. ”Den kunskapen dokumenteras inte någonstans”, säger redaktören Karin Pettersson.


Det började med att universitetsbibliotekarien Anna Svensson, som blev Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2020, tyckte att det var dags för Göteborgs universitetsbibliotek att berätta om sina samlingar.
I den Acta-serie som biblioteket ger ut hade ingen nu yrkesverksam bibliotekarie skrivit något under 2000-talet och Anna Svenssons idé föddes utifrån ett objekt som hon intresserade sig för i den Iberoamerikanska samlingen.
Den bok hon ville berätta om, Macedonio Fernández Papeles de Recienvenido, bär på hela historien om Iberoamerikanska samlingens skapande. Anna Svenssons kollega på Göteborgs universitetsbibliotek, Karin Pettersson, konstaterar att bokens resa från Buenos Aires till Göteborg visade att enstaka objekt kan bära på historier som kan berätta mycket om samlingarna.
– En annan bakgrund är den ökade digitaliseringen vilket ger en enorm möjlighet för fler att ta del av bibliotekets samlingar, men det finns också en risk för fragmentisering, att enskilda objekt och deras kunskapssammanhang försvinner lite när objekten tas ur sitt sammanhang eller sin samling. Så det blev en röd tråd för vår antologi att vi skulle förhålla oss till det här med objekt och samling och relationen mellan dem, säger Karin Pettersson.

Resultatet blev antologin Objekt och samling med undertiteln Om det unika i Göteborgs universitetsbibliotek.
Under arbetets gång blev Anna Svensson sjuk. Hon gick bort i maj i år. Karin Pettersson och två kollegor, Birgitta Andréasson och AnnaLena Bergquist, tog över redaktörskapet och gjorde vad de kunde för att förvalta Anna Svenssons arv.
– I princip rodde hon antologin i hamn men vi förvaltade det sista, layout och bilder och det sista petandet med texterna, förklarar Karin Pettersson.
Antologins 13 skribenter undersöker bland annat ett fotografi av Elin Wägner och Flory Gate på en tandemcykel i Småland, men också en matsedel från en middag i New York.
Läs mer ›› Birgitta Andréasson berättar om ett fotografis historia
Karin Pettersson arbetade tillsammans med Anna Svensson i undervisningsteamet och det är den pedagogiska aspekten som Karin Pettersson funderar över i sin text.
– Jag pratar med studenter om hur man kan hitta tidigare forskning, om hur man värderar källor och hanterar referenser så jag ville diskutera hur vi kan jobba med samlingarna, säger Karin Pettersson och fortsätter:
– Det är en ganska självkritisk text om hur vi kan bli bättre på att lyfta in källmaterial i undervisningen för våra studenter och på vilket sätt det skulle kunna berika lärandet. Det finns mycket att göra och det finns ofta en stor fascination inför källmaterial som kan vara väldigt engagerande, med primärkällor som brev och fotografier och så. Man kan göra mycket kul med det.
En annan viktig anledning till att antologin skrevs var att ta vara på den tysta kunskap som finns hos bibliotekarierna.
– Många här vet så mycket om samlingarna och den kunskapen dokumenteras inte någonstans, det syns inte i våra kataloger. Antologin var en möjlighet att visa upp den kunskapen, förmedla den, berättar Karin Pettersson som hoppas att texterna kan bidra till en djupare förståelse kring bredden av bibliotekets samlingar.
1 kommentarer
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
Utan KvinnSam, och specifikt http://www2.ub.gu.se/kvinn/portaler/rostratt/, hade vi aldrig kunnat åstadkomma den historik över Ängelholmskvinnornas rösträttskamp som nu finns dokumenterad i Ängelholmsboken 2020.