25 miljoner till digitalt kompetenslyft
13 sep 2017 • 2 min
Kungliga Biblioteket får uppdraget att stötta stärkandet av digital kompetens. Det avslöjade kulturminister Alice Bah Kuhnke på onsdagen. Hon antydde samtidigt att mer pengar till biblioteken kommer att föreslås i budgetpropositionen nästa vecka.
I budgeten för 2018 som läggs fram nästa vecka föreslås Kungliga biblioteket få uppdraget att stötta spridandet av digital kompetens.
Beskedet gavs i samband med att Erik Fichtelius, den nationella samordnaren för en nationell biblioteksstrategi, på onsdagen överlämnade en delrapport till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Om propositionen passerar riksdagen kommer KB att få 25 miljoner kronor årligen i tre år för ett digitalt kompetenslyft för hela Sverige.
– Satsningen innebär att KB under perioden ska kunna stödja de regionala biblioteksverksamheterna med att öka användningen av digitala möjligheter, sa Alice Bah Kuhnke i samband med att delrapporten presenterades vid ett seminarium på Stockholms universitet.
Hon fortsatte:
– Att digitaliseringens förtjänster kommer alla till del är en avgörande demokratisk fråga. Med den här satsningen kan vi öka människors förmåga till källkritik.
Satsningen bygger på ett förslag formulerat av Erik Fichtelius för ett år sedan, där Regionbibliotek Östergötlands projekt för digital kompetensutveckling framhålls som modell.
I förslaget beräknas kostnaden för en nationell satsning landa på 25 miljoner kronor i tre år, alltså det belopp som regeringen föreslår.
– Regional biblioteksverksamhet ska utbildas och sedan utbilda, så att alla kommunala bibliotek får kompetens i hur man skapar digital delaktighet, säger Christina Jönsson Adrial, avdelningschef för publik verksamhet på KB.
Hur det eventuella anslaget ska fördelas av KB från och med 2018 är ännu inte beslutat. Klart är dock att pengarna inte kommer att spridas jämnt över landet till de olika regionbiblioteken enligt en fördelningsnyckel. KB kommer istället att styra medlen till enskilda verksamheter.
– Vi vet ännu inte riktigt hur det ska gå till konkret. Men det löser vi, säger Christina Jönsson Adrial.
Maria Jacobsson, kulturexpert på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hade gärna sett en ännu större satsning från regeringen.
– Det är jättebra att man visar att det här är viktigt, men i relation till vad kommunerna redan satsar på sina folkbibliotek, 4,2 miljarder kronor per år, så är 25 miljoner ganska lite, säger hon.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke antyder för Biblioteksbladet att budgetpropositionen, som läggs fram för riksdagen den 20 september, kommer att innehålla fler satsningar på folkbibliotek.
– De utgör en unik arena som vi kommer att investera i och är viktiga för regeringen i den politik vi bedriver. Det kommer att visa sig, säger hon.
Folkbiblioteken är ett kommunalt ansvar och Alice Bah Kuhnke konstaterar att ”det är anmärkningsvärt” att tillgången till biblioteksverksamhet varierar stort mellan landets kommuner.
Samma mönster återfinns inom andra kommunala verksamheter. Den sittande regeringen har skjutit till extra medel för att till exempel höja kvaliteten inom äldreomsorgen, trots att också detta är ett kommunalt ansvar.
Går det att tänka sig motsvarande kvalitetspengar på biblioteksområdet?
– Vilken klok tanke! säger Alice Bah Kuhnke.
Är det något sådant som kommer den 20 september?
– Det får vi se. Det finns många kloka tankar som vi förstås har diskuterat och prioriterat i regeringen.
Det finns obekräftade uppgifter om en satsning i storleksordningen 250 miljoner kronor. Kommentar?
– Det är mycket pengar. Och det är som sagt bara en vecka kvar tills budgeten släpps.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/nu-overlamnas-omvarldsanalysen/
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer