Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
13 sep 2017 • 2 min
Kungliga Biblioteket får uppdraget att stötta stärkandet av digital kompetens. Det avslöjade kulturminister Alice Bah Kuhnke på onsdagen. Hon antydde samtidigt att mer pengar till biblioteken kommer att föreslås i budgetpropositionen nästa vecka.
I budgeten för 2018 som läggs fram nästa vecka föreslås Kungliga biblioteket få uppdraget att stötta spridandet av digital kompetens.
Beskedet gavs i samband med att Erik Fichtelius, den nationella samordnaren för en nationell biblioteksstrategi, på onsdagen överlämnade en delrapport till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Om propositionen passerar riksdagen kommer KB att få 25 miljoner kronor årligen i tre år för ett digitalt kompetenslyft för hela Sverige.
– Satsningen innebär att KB under perioden ska kunna stödja de regionala biblioteksverksamheterna med att öka användningen av digitala möjligheter, sa Alice Bah Kuhnke i samband med att delrapporten presenterades vid ett seminarium på Stockholms universitet.
Hon fortsatte:
– Att digitaliseringens förtjänster kommer alla till del är en avgörande demokratisk fråga. Med den här satsningen kan vi öka människors förmåga till källkritik.
Satsningen bygger på ett förslag formulerat av Erik Fichtelius för ett år sedan, där Regionbibliotek Östergötlands projekt för digital kompetensutveckling framhålls som modell.
I förslaget beräknas kostnaden för en nationell satsning landa på 25 miljoner kronor i tre år, alltså det belopp som regeringen föreslår.
– Regional biblioteksverksamhet ska utbildas och sedan utbilda, så att alla kommunala bibliotek får kompetens i hur man skapar digital delaktighet, säger Christina Jönsson Adrial, avdelningschef för publik verksamhet på KB.
Hur det eventuella anslaget ska fördelas av KB från och med 2018 är ännu inte beslutat. Klart är dock att pengarna inte kommer att spridas jämnt över landet till de olika regionbiblioteken enligt en fördelningsnyckel. KB kommer istället att styra medlen till enskilda verksamheter.
– Vi vet ännu inte riktigt hur det ska gå till konkret. Men det löser vi, säger Christina Jönsson Adrial.
Maria Jacobsson, kulturexpert på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hade gärna sett en ännu större satsning från regeringen.
– Det är jättebra att man visar att det här är viktigt, men i relation till vad kommunerna redan satsar på sina folkbibliotek, 4,2 miljarder kronor per år, så är 25 miljoner ganska lite, säger hon.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke antyder för Biblioteksbladet att budgetpropositionen, som läggs fram för riksdagen den 20 september, kommer att innehålla fler satsningar på folkbibliotek.
– De utgör en unik arena som vi kommer att investera i och är viktiga för regeringen i den politik vi bedriver. Det kommer att visa sig, säger hon.
Folkbiblioteken är ett kommunalt ansvar och Alice Bah Kuhnke konstaterar att ”det är anmärkningsvärt” att tillgången till biblioteksverksamhet varierar stort mellan landets kommuner.
Samma mönster återfinns inom andra kommunala verksamheter. Den sittande regeringen har skjutit till extra medel för att till exempel höja kvaliteten inom äldreomsorgen, trots att också detta är ett kommunalt ansvar.
Går det att tänka sig motsvarande kvalitetspengar på biblioteksområdet?
– Vilken klok tanke! säger Alice Bah Kuhnke.
Är det något sådant som kommer den 20 september?
– Det får vi se. Det finns många kloka tankar som vi förstås har diskuterat och prioriterat i regeringen.
Det finns obekräftade uppgifter om en satsning i storleksordningen 250 miljoner kronor. Kommentar?
– Det är mycket pengar. Och det är som sagt bara en vecka kvar tills budgeten släpps.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/nu-overlamnas-omvarldsanalysen/
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer