Reviderad biblioteksplan i SD-styrda Sölvesborg upp för beslut
12 sep 2019 • 2 min
De omdebatterade förändringar som nya SD-styret i Sölvesborg ville få in i nya biblioteksplanen håller juridiskt. Det är slutsatsen när planen ska upp för beslut i dag, torsdag. Men ett tillägg föreslås.


När fritids- och kulturnämnden sammanträder i Sölvesborg på torsdagen står den nya biblioteksplanen på dagordningen igen. Ändringarna har efter begäran av oppositionen granskats för att se om de är förenliga med bibliotekslagen.
Förändringarna blev en riksnyhet i våras då det nya SD-ledda styret i kommunen ville göra ändringar i den biblioteksplan som var på väg upp för beslut.
Egentligen hade beslut om ny biblioteksplan redan fattats i respektive nämnd förra hösten. Men när den samlade planen skulle upp för beslut i kommunfullmäktige i januari hade det blivit maktskifte och ärendet kom helt enkelt inte upp. Nytillträdda kommunalrådet Louise Erixon (SD) meddelade att de ville göra nya ändringar.
– Hon har själv kommit till mig med ändringar, ibland muntligt och ibland skriftligt, berättar kultur- och bibliotekschef Sofia Lenninger.

– Alla ändringar är på initiativ av det nya politiska styret.
Det handlar framför allt om skrivningar som berör invandrade svenskar. Den mest uppmärksammade ändringen är den om skolbibliotekens mål att det ska finnas litteratur på alla elevers modersmål som har strukits och ersatts med ”…på andra språk än svenska”.
Men fler förändringar har gjorts. Exempelvis skrivningen om att folkbiblioteket ska erbjuda böcker på andra språk och samverka med modersmålslärarna stryks helt liksom skrivelsen om att i samverkan med integrationssamordnare förlägga handledning för nyanlända på biblioteken.
Texten om samarbeten som ”främjar gemenskap, förståelse och integration” ersätts med ”…förståelse för varandras olikheter”.
Ändringarna mötte kraftig kritik från flera håll, bland annat från kulturminister Amanda Lind (MP).
Kommunalrådet Louise Erixon bemötte kritiken och konstaterade att Sölvesborg även efter ändringarna kommer att erbjuda litteratur på andra språk, men med en ”berättigad behovsanalys först”.
I praktiken kommer ändringarna dock inte få så stor betydelse, tror Sofia Lenninger.
– Mitt intryck är att det är någon form av signalpolitik kanske.
När den reviderade planen skulle upp för beslut i våras ville oppositionen att den skulle prövas mot bibliotekslagen och drev igenom en återremiss. Under sommaren har planen granskats av jurister som har kommit fram till att den håller sig till lagen.
Men ett tillägg föreslås. Och det gäller den omdebatterade punkten om litteratur på skolbiblioteken. Enligt förslag från juristen finns också ett tillägg om att litteratur kan köpas in på minoritetsspråk.
– Vi får se vad nämnden säger om det, säger Sofia Lenninger.
Detta har hänt
Hösten 2018 beslutade fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg att anta den reviderade biblioteksplanens del som berörde folkbiblioteket. Barn- och utbildningsnämnden beslutade motsvarande för den del som berörde skolbiblioteket. I nämnderna beslutade då förra mandatperiodens politiska sammansättning. När den gemensamma planen så skulle upp för beslut i kommunfullmäktige i januari 2019 var det ett nytt styre i kommunen. Det så kallade samstyret med SD som största parti och med stöd av M, KD och det lokala Sol-partiet, styr nu i Sölvesborg. Kultur- och bibliotekschef Sofia Lenninger fick uppdraget att göra ändringar i biblioteksplanen. Exempelvis skulle formuleringen att litteratur på ”alla elevers modersmål” strykas för skolbiblioteken och ersättas med ”andra språk än svenska”. När det reviderade förslaget togs upp för beslut i våras yrkade oppositionen på återremiss, något som en minoritet kan få igenom om en tredje del av ledamöterna röstar för det. Under återremissen skulle den nya planen prövas mot lagen. Så har nu skett och biblioteksplanen är återigen uppe för beslut i fritids- och kulturnämnden.Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer