EU-pris till svensk författare

10 okt 2012 • < 1 min

På bokmässan i Frankfurt offentliggjordes att författaren Sara Mannheimer är en av de tolv författare som i år tilldelas EU:s...

På bokmässan i Frankfurt offentliggjordes att författaren Sara Mannheimer är en av de tolv författare som i år tilldelas EU:s litteraturpris.

Foto: Helén Karlsson

Tidigare i år var också Sara Mannheimers senaste bok Handlingen nominerad till Sveriges Radios romanpris.

EU:s litteraturpris delas ut för fjärde året i rad. Syftet med priset är bland annat att främja intresse för och spridning av europeisk litteratur. Utöver äran och 5 000 euro (cirka 43 000 kronor) får pristagarnas verk särskilda möjligheter att översättas till andra europeiska språk.Litteraturpriset ges till författare från de 37 länder som är med i EU:s kulturprogram. Varje år utses en författare från en tredjedel av länderna. På så sätt representeras alla länder under en treårsperiod. I år utses pristagare från Österrike, Kroatien, Frankrike, Ungern, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Slovakien och Sverige. En nationell jury, i de utvalda länderna, utser pristagaren. Juryn för Sverige består av författaren och Svenska förläggarföreningens tidigare ordförande Jonas Modig (ordförande), författaren Magnus Jacobsson och bokhandlaren Tove Skarstedt.Den 22 november 2012 delas priset ut i Albert Hall Complex i Bryssel.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min