EU-pris till svensk författare

10 okt 2012 • < 1 min

På bokmässan i Frankfurt offentliggjordes att författaren Sara Mannheimer är en av de tolv författare som i år tilldelas EU:s...

På bokmässan i Frankfurt offentliggjordes att författaren Sara Mannheimer är en av de tolv författare som i år tilldelas EU:s litteraturpris.

Foto: Helén Karlsson

Tidigare i år var också Sara Mannheimers senaste bok Handlingen nominerad till Sveriges Radios romanpris.

EU:s litteraturpris delas ut för fjärde året i rad. Syftet med priset är bland annat att främja intresse för och spridning av europeisk litteratur. Utöver äran och 5 000 euro (cirka 43 000 kronor) får pristagarnas verk särskilda möjligheter att översättas till andra europeiska språk.Litteraturpriset ges till författare från de 37 länder som är med i EU:s kulturprogram. Varje år utses en författare från en tredjedel av länderna. På så sätt representeras alla länder under en treårsperiod. I år utses pristagare från Österrike, Kroatien, Frankrike, Ungern, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Slovakien och Sverige. En nationell jury, i de utvalda länderna, utser pristagaren. Juryn för Sverige består av författaren och Svenska förläggarföreningens tidigare ordförande Jonas Modig (ordförande), författaren Magnus Jacobsson och bokhandlaren Tove Skarstedt.Den 22 november 2012 delas priset ut i Albert Hall Complex i Bryssel.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min