EU-pris till svensk författare

10 okt 2012 • < 1 min

På bokmässan i Frankfurt offentliggjordes att författaren Sara Mannheimer är en av de tolv författare som i år tilldelas EU:s...

På bokmässan i Frankfurt offentliggjordes att författaren Sara Mannheimer är en av de tolv författare som i år tilldelas EU:s litteraturpris.

Foto: Helén Karlsson

Tidigare i år var också Sara Mannheimers senaste bok Handlingen nominerad till Sveriges Radios romanpris.

EU:s litteraturpris delas ut för fjärde året i rad. Syftet med priset är bland annat att främja intresse för och spridning av europeisk litteratur. Utöver äran och 5 000 euro (cirka 43 000 kronor) får pristagarnas verk särskilda möjligheter att översättas till andra europeiska språk.Litteraturpriset ges till författare från de 37 länder som är med i EU:s kulturprogram. Varje år utses en författare från en tredjedel av länderna. På så sätt representeras alla länder under en treårsperiod. I år utses pristagare från Österrike, Kroatien, Frankrike, Ungern, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Slovakien och Sverige. En nationell jury, i de utvalda länderna, utser pristagaren. Juryn för Sverige består av författaren och Svenska förläggarföreningens tidigare ordförande Jonas Modig (ordförande), författaren Magnus Jacobsson och bokhandlaren Tove Skarstedt.Den 22 november 2012 delas priset ut i Albert Hall Complex i Bryssel.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min