EU-pris till svensk författare

10 okt 2012 • < 1 min

På bokmässan i Frankfurt offentliggjordes att författaren Sara Mannheimer är en av de tolv författare som i år tilldelas EU:s...

På bokmässan i Frankfurt offentliggjordes att författaren Sara Mannheimer är en av de tolv författare som i år tilldelas EU:s litteraturpris.

Foto: Helén Karlsson

Tidigare i år var också Sara Mannheimers senaste bok Handlingen nominerad till Sveriges Radios romanpris.

EU:s litteraturpris delas ut för fjärde året i rad. Syftet med priset är bland annat att främja intresse för och spridning av europeisk litteratur. Utöver äran och 5 000 euro (cirka 43 000 kronor) får pristagarnas verk särskilda möjligheter att översättas till andra europeiska språk.Litteraturpriset ges till författare från de 37 länder som är med i EU:s kulturprogram. Varje år utses en författare från en tredjedel av länderna. På så sätt representeras alla länder under en treårsperiod. I år utses pristagare från Österrike, Kroatien, Frankrike, Ungern, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Slovakien och Sverige. En nationell jury, i de utvalda länderna, utser pristagaren. Juryn för Sverige består av författaren och Svenska förläggarföreningens tidigare ordförande Jonas Modig (ordförande), författaren Magnus Jacobsson och bokhandlaren Tove Skarstedt.Den 22 november 2012 delas priset ut i Albert Hall Complex i Bryssel.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min