Prisregn över författare och bibliotekarier
7 nov 2019 • 2 min
Blommor, tal och mingel blev det när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser. "Jag är så glad att få pris av just biblioteksföreningen", sade författaren Mirja Unge som var en av pristagarna.


– Biblioteket har betytt så mycket för mig, sade Mirja Unge när hon tog emot årets Aniarapris på scenen.
– Jag växte upp i Hälsingland ute på landet långt bort från litteraturen och kulturen. Men då kom den här bokbussen. Den kom till mig.
Johanna Lundin var kvällens konferencier och kallade upp vinnare efter vinnare på scenen som var uppbyggd i biblioteksföreningens lokaler kvällen till ära. [fakta id=”20977″]
Åtta priser delades ut på torsdagskvällen och biblioteksföreningens lokal var fylld till bredden. Bland pristagarna fanns även Huddinges bibliotekschef Nick Johnson Jones som tog emot Bengt Hjelmqvists pris. Han passade på att lyfta sina medarbetare.

– Det är något otroligt vad bibliotekspersonalen gör. De möter alla, från de yngsta till de äldsta. De har en förståelse för hur lokalsamhällena fungerar och hur önskemålen ser ut. Man måste låta medarbetarna komma närmare beslutsfattarna, många beslut fattas utan att man nyttjar expertisen.
Andra vinnare var Torsby kommuns bokbuss, Helena Hedlund, Pia Shekthter, Kristin Lidström och Karin Sandqvist. Årets Carl von Linné-plakett gick till Josefine Johansson och Jonna Björnstjerna för boken Drottningsylt som utsågs till årets bästa fackbok för barn eller ungdomar. Boken handlar om Sveriges drottningar och fyller, enligt juryn, ett tomrum. Josefine Johansson berättade att det började med att hon ville klä ut sig till drottning och skulle skriva om drottning Kristina. Men när hon började jobba hittade hon fakta om många kvinnor genom historien.

– Jag hittade mycket som jag inte kände till och tänkte ”varför har ingen lärt mig det här i skolan?” Det här måste jag råda bot på.
Tillsammans med Jonna Björnstjerna som har gjort illustrationerna i boken tog hon emot priset på 25 000 kronor.
Kvällen avslutades med mingel för besökare och pristagare.

Årets pristagare
Aniarapriset, 50 000 kronor och en skulptur av Linnéa Jörpeland till en författare av skönlitteratur för vuxna: Mirja Unge Nils Holgersson-plaketten, 25 000 kronor till författaren av förra årets bästa barn- eller ungdomsbok: Helena Hedlund Elsa Beskow-plaketten, 25 000 kronor till den konstnär som framställde förra årets bästa svenska bilderbok för barn: Kristin Lidström Carl von Linné-plaketten, 25 000 kronor till den eller de personer som framställt förra årets bästa fackbok för barn eller ungdomar: Josefine Johansson och Jonna Björnstjerna Bengt Hjelmqvists pris, 25 000 kronor för framstående insatser på folkbiblioteksområdet: Nick Johnson Jones Greta Renborgs pris, 25 000 kronor till bibliotek eller biblioteksanställda som arbetar i Greta Renborgs anda: Pia Shekhter Collijnpriset, 25 000 kronor till den student som skrev den bästa uppsatsen inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap förra året: Karin Sandqvist Årets mobila bibliotek, vandringspris som är en trämodell av den första svenska bokbussen: Torsby kommuns bokbuss2 kommentarer
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Varmt tack till Svensk biblioteksförening för ett fantastiskt trevligt arrangemang med så mycket omsorg om alla detaljer!
Ett varmt tack till Svensk biblioteksförening för ett fantastiskt trevligt och minnesvärt arrangemang i torsdags. Stort tack också till alla närvarande för den kollegiala samvaron!