Prisregn över författare och bibliotekarier
7 nov 2019 • 2 min
Blommor, tal och mingel blev det när Svensk biblioteksförening delade ut årets priser. "Jag är så glad att få pris av just biblioteksföreningen", sade författaren Mirja Unge som var en av pristagarna.
– Biblioteket har betytt så mycket för mig, sade Mirja Unge när hon tog emot årets Aniarapris på scenen.
– Jag växte upp i Hälsingland ute på landet långt bort från litteraturen och kulturen. Men då kom den här bokbussen. Den kom till mig.
Johanna Lundin var kvällens konferencier och kallade upp vinnare efter vinnare på scenen som var uppbyggd i biblioteksföreningens lokaler kvällen till ära. [fakta id=”20977″]
Åtta priser delades ut på torsdagskvällen och biblioteksföreningens lokal var fylld till bredden. Bland pristagarna fanns även Huddinges bibliotekschef Nick Johnson Jones som tog emot Bengt Hjelmqvists pris. Han passade på att lyfta sina medarbetare.
– Det är något otroligt vad bibliotekspersonalen gör. De möter alla, från de yngsta till de äldsta. De har en förståelse för hur lokalsamhällena fungerar och hur önskemålen ser ut. Man måste låta medarbetarna komma närmare beslutsfattarna, många beslut fattas utan att man nyttjar expertisen.
Andra vinnare var Torsby kommuns bokbuss, Helena Hedlund, Pia Shekthter, Kristin Lidström och Karin Sandqvist. Årets Carl von Linné-plakett gick till Josefine Johansson och Jonna Björnstjerna för boken Drottningsylt som utsågs till årets bästa fackbok för barn eller ungdomar. Boken handlar om Sveriges drottningar och fyller, enligt juryn, ett tomrum. Josefine Johansson berättade att det började med att hon ville klä ut sig till drottning och skulle skriva om drottning Kristina. Men när hon började jobba hittade hon fakta om många kvinnor genom historien.
– Jag hittade mycket som jag inte kände till och tänkte ”varför har ingen lärt mig det här i skolan?” Det här måste jag råda bot på.
Tillsammans med Jonna Björnstjerna som har gjort illustrationerna i boken tog hon emot priset på 25 000 kronor.
Kvällen avslutades med mingel för besökare och pristagare.
Årets pristagare
Aniarapriset, 50 000 kronor och en skulptur av Linnéa Jörpeland till en författare av skönlitteratur för vuxna: Mirja Unge Nils Holgersson-plaketten, 25 000 kronor till författaren av förra årets bästa barn- eller ungdomsbok: Helena Hedlund Elsa Beskow-plaketten, 25 000 kronor till den konstnär som framställde förra årets bästa svenska bilderbok för barn: Kristin Lidström Carl von Linné-plaketten, 25 000 kronor till den eller de personer som framställt förra årets bästa fackbok för barn eller ungdomar: Josefine Johansson och Jonna Björnstjerna Bengt Hjelmqvists pris, 25 000 kronor för framstående insatser på folkbiblioteksområdet: Nick Johnson Jones Greta Renborgs pris, 25 000 kronor till bibliotek eller biblioteksanställda som arbetar i Greta Renborgs anda: Pia Shekhter Collijnpriset, 25 000 kronor till den student som skrev den bästa uppsatsen inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap förra året: Karin Sandqvist Årets mobila bibliotek, vandringspris som är en trämodell av den första svenska bokbussen: Torsby kommuns bokbuss2 kommentarer
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Ett varmt tack till Svensk biblioteksförening för ett fantastiskt trevligt och minnesvärt arrangemang i torsdags. Stort tack också till alla närvarande för den kollegiala samvaron!
Varmt tack till Svensk biblioteksförening för ett fantastiskt trevligt arrangemang med så mycket omsorg om alla detaljer!