Spektakulära bibliotek planeras på flera håll
5 jan 2022 • 3 min
Då och då blir nya bibliotek som byggs, eller gamla som byggs om, landmärken. Här är några av senaste årets planer på nya spektakulära bibliotek.
Under 2021 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Biblioteksbladet berättar här om nya skapelser som möter redan befintlig arkitektur, om renoveringar och moderniseringar och om framtida nordiska bibliotek.

Universitetsbiblioteket i Nanterre, väster om Paris, är ritat av Bruno Gaudin Architctes. Utsidan är grå och entrén pryds av ett vindtorn med pelargångar och samspelar med den urbana och storskaliga universitetsmiljön i övrigt.
Pelartänket, betongen och de stora gesterna, går sedan igen inne i byggnaderna.

I Brooklyn, New York, har arkitekten Toshiko Mori, ritat om ett bibliotek med mer än 1,3 miljoner besökare varje år.
Art Deco-byggnaden invigdes 1941 och ligger på Grand Army Plaza och Harvard-professorn Toshiko Mori beskriver i en intervju med The New Yorker hur hon har velat göra det tidigare så mörka biblioteket ljusare och mer inbjudande. I hennes tal i samband med invigningen pratade hon för övrigt lyriskt om bibliotekarier som ”kunskapsnavigatörer”.
Renoveringen är uppdelad i tre olika projekt. Ett av dem, The Information Commons, är bibliotekets teknikcenter och arkitekturen gifter sig enligt arkitekten själv, fint med Alvar Aaltos originalmöbler från 1940-talet.

I det så kallade Näckrosenområdet i Göteborg, nära Korsvägen, Svenska Mässan och Liseberg ska det nuvarande Humanistiska biblioteket, Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik samlas på ett och samma ställe. Det är visserligen en lång väg kvar till färdigt bibliotek, det är tänkt att det ska stå klart 2028, men nu är det i alla fall klart att det blev det danska arkitektkontoret Cobes förslag Kunskapens fyr som vann den prestigefyllda tävlingen om ett nytt universitetsbibliotek.
Från början ville 59 arkitektkontor delta i tävlingen och sedan valdes sju av dessa ut för att ta fram skisser och förslag.
Juryns beskrivning av Cobes förslag lät så här:
”En karaktärsstark och särpräglad byggnad som utgör en naturlig del av Näckrosens ensemble av friliggande institutionsbyggnader. Med en enkel och tydlig gestaltningsidé, motiveras bibliotekets placering, volymhantering, höjd och kulör. Kunskapens Fyr lyfter och förvaltar platsens kulturmiljövärden och möter samtidigt de människor som ska besöka och bruka byggnaden med övertygande hantering av flöden och funktioner.”
Till Göteborgs-Posten har Cobes Dan Stubbegaard sagt: ”Det blir ett nytt fyrtorn som markerar sig tydligt i staden.”
På vägen till byggstart måste ett antal styrelser och myndigheter godkänna byggnationen, bland annat länsstyrelsen.

I Skien, Norge, ska det byggas ett nytt bibliotek, Ibsenbiblioteket, som en hyllning till stadens stora son, Henrik Ibsen, som skulle ha fyllt 200 år 2028. Det är arkitektfirmorna Kengo Kuma och MAD arkitekter som har ritat projektet som kallas för Trekrone för att det består av ett tunt tak som ska sväva under de pampiga träkronorna i den redan befintliga parken. Skapelsen har också glasväggar på bägge sidor, in mot biblioteket och ut mot parken. Trekrone symboliserar, enligt skaparna, dynamiken i Henrik Ibsens litteratur.
Byggnaden ska stå klar 2027.
1 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Nærmere Sverige enn Skien i Norge er blant anna Halden og Sarpsborg: https://bibliotekettarsaka.com/nye-bibliotekbygg/