Spektakulära bibliotek planeras på flera håll
5 jan 2022 • 3 min
Då och då blir nya bibliotek som byggs, eller gamla som byggs om, landmärken. Här är några av senaste årets planer på nya spektakulära bibliotek.
Under 2021 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Biblioteksbladet berättar här om nya skapelser som möter redan befintlig arkitektur, om renoveringar och moderniseringar och om framtida nordiska bibliotek.
Universitetsbiblioteket i Nanterre, väster om Paris, är ritat av Bruno Gaudin Architctes. Utsidan är grå och entrén pryds av ett vindtorn med pelargångar och samspelar med den urbana och storskaliga universitetsmiljön i övrigt.
Pelartänket, betongen och de stora gesterna, går sedan igen inne i byggnaderna.
I Brooklyn, New York, har arkitekten Toshiko Mori, ritat om ett bibliotek med mer än 1,3 miljoner besökare varje år.
Art Deco-byggnaden invigdes 1941 och ligger på Grand Army Plaza och Harvard-professorn Toshiko Mori beskriver i en intervju med The New Yorker hur hon har velat göra det tidigare så mörka biblioteket ljusare och mer inbjudande. I hennes tal i samband med invigningen pratade hon för övrigt lyriskt om bibliotekarier som ”kunskapsnavigatörer”.
Renoveringen är uppdelad i tre olika projekt. Ett av dem, The Information Commons, är bibliotekets teknikcenter och arkitekturen gifter sig enligt arkitekten själv, fint med Alvar Aaltos originalmöbler från 1940-talet.
I det så kallade Näckrosenområdet i Göteborg, nära Korsvägen, Svenska Mässan och Liseberg ska det nuvarande Humanistiska biblioteket, Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik samlas på ett och samma ställe. Det är visserligen en lång väg kvar till färdigt bibliotek, det är tänkt att det ska stå klart 2028, men nu är det i alla fall klart att det blev det danska arkitektkontoret Cobes förslag Kunskapens fyr som vann den prestigefyllda tävlingen om ett nytt universitetsbibliotek.
Från början ville 59 arkitektkontor delta i tävlingen och sedan valdes sju av dessa ut för att ta fram skisser och förslag.
Juryns beskrivning av Cobes förslag lät så här:
”En karaktärsstark och särpräglad byggnad som utgör en naturlig del av Näckrosens ensemble av friliggande institutionsbyggnader. Med en enkel och tydlig gestaltningsidé, motiveras bibliotekets placering, volymhantering, höjd och kulör. Kunskapens Fyr lyfter och förvaltar platsens kulturmiljövärden och möter samtidigt de människor som ska besöka och bruka byggnaden med övertygande hantering av flöden och funktioner.”
Till Göteborgs-Posten har Cobes Dan Stubbegaard sagt: ”Det blir ett nytt fyrtorn som markerar sig tydligt i staden.”
På vägen till byggstart måste ett antal styrelser och myndigheter godkänna byggnationen, bland annat länsstyrelsen.
I Skien, Norge, ska det byggas ett nytt bibliotek, Ibsenbiblioteket, som en hyllning till stadens stora son, Henrik Ibsen, som skulle ha fyllt 200 år 2028. Det är arkitektfirmorna Kengo Kuma och MAD arkitekter som har ritat projektet som kallas för Trekrone för att det består av ett tunt tak som ska sväva under de pampiga träkronorna i den redan befintliga parken. Skapelsen har också glasväggar på bägge sidor, in mot biblioteket och ut mot parken. Trekrone symboliserar, enligt skaparna, dynamiken i Henrik Ibsens litteratur.
Byggnaden ska stå klar 2027.
1 kommentarer
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Nærmere Sverige enn Skien i Norge er blant anna Halden og Sarpsborg: https://bibliotekettarsaka.com/nye-bibliotekbygg/