Spektakulära bibliotek planeras på flera håll
5 jan 2022 • 3 min
Då och då blir nya bibliotek som byggs, eller gamla som byggs om, landmärken. Här är några av senaste årets planer på nya spektakulära bibliotek.
Under 2021 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Biblioteksbladet berättar här om nya skapelser som möter redan befintlig arkitektur, om renoveringar och moderniseringar och om framtida nordiska bibliotek.

Universitetsbiblioteket i Nanterre, väster om Paris, är ritat av Bruno Gaudin Architctes. Utsidan är grå och entrén pryds av ett vindtorn med pelargångar och samspelar med den urbana och storskaliga universitetsmiljön i övrigt.
Pelartänket, betongen och de stora gesterna, går sedan igen inne i byggnaderna.

I Brooklyn, New York, har arkitekten Toshiko Mori, ritat om ett bibliotek med mer än 1,3 miljoner besökare varje år.
Art Deco-byggnaden invigdes 1941 och ligger på Grand Army Plaza och Harvard-professorn Toshiko Mori beskriver i en intervju med The New Yorker hur hon har velat göra det tidigare så mörka biblioteket ljusare och mer inbjudande. I hennes tal i samband med invigningen pratade hon för övrigt lyriskt om bibliotekarier som ”kunskapsnavigatörer”.
Renoveringen är uppdelad i tre olika projekt. Ett av dem, The Information Commons, är bibliotekets teknikcenter och arkitekturen gifter sig enligt arkitekten själv, fint med Alvar Aaltos originalmöbler från 1940-talet.

I det så kallade Näckrosenområdet i Göteborg, nära Korsvägen, Svenska Mässan och Liseberg ska det nuvarande Humanistiska biblioteket, Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik samlas på ett och samma ställe. Det är visserligen en lång väg kvar till färdigt bibliotek, det är tänkt att det ska stå klart 2028, men nu är det i alla fall klart att det blev det danska arkitektkontoret Cobes förslag Kunskapens fyr som vann den prestigefyllda tävlingen om ett nytt universitetsbibliotek.
Från början ville 59 arkitektkontor delta i tävlingen och sedan valdes sju av dessa ut för att ta fram skisser och förslag.
Juryns beskrivning av Cobes förslag lät så här:
”En karaktärsstark och särpräglad byggnad som utgör en naturlig del av Näckrosens ensemble av friliggande institutionsbyggnader. Med en enkel och tydlig gestaltningsidé, motiveras bibliotekets placering, volymhantering, höjd och kulör. Kunskapens Fyr lyfter och förvaltar platsens kulturmiljövärden och möter samtidigt de människor som ska besöka och bruka byggnaden med övertygande hantering av flöden och funktioner.”
Till Göteborgs-Posten har Cobes Dan Stubbegaard sagt: ”Det blir ett nytt fyrtorn som markerar sig tydligt i staden.”
På vägen till byggstart måste ett antal styrelser och myndigheter godkänna byggnationen, bland annat länsstyrelsen.

I Skien, Norge, ska det byggas ett nytt bibliotek, Ibsenbiblioteket, som en hyllning till stadens stora son, Henrik Ibsen, som skulle ha fyllt 200 år 2028. Det är arkitektfirmorna Kengo Kuma och MAD arkitekter som har ritat projektet som kallas för Trekrone för att det består av ett tunt tak som ska sväva under de pampiga träkronorna i den redan befintliga parken. Skapelsen har också glasväggar på bägge sidor, in mot biblioteket och ut mot parken. Trekrone symboliserar, enligt skaparna, dynamiken i Henrik Ibsens litteratur.
Byggnaden ska stå klar 2027.
1 kommentarer
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
Nærmere Sverige enn Skien i Norge er blant anna Halden og Sarpsborg: https://bibliotekettarsaka.com/nye-bibliotekbygg/