Spektakulära bibliotek planeras på flera håll
5 jan 2022 • 3 min
Då och då blir nya bibliotek som byggs, eller gamla som byggs om, landmärken. Här är några av senaste årets planer på nya spektakulära bibliotek.
Under 2021 har det ritats och byggts ett antal mer eller mindre spektakulära bibliotek runt om i världen. Biblioteksbladet berättar här om nya skapelser som möter redan befintlig arkitektur, om renoveringar och moderniseringar och om framtida nordiska bibliotek.
Universitetsbiblioteket i Nanterre, väster om Paris, är ritat av Bruno Gaudin Architctes. Utsidan är grå och entrén pryds av ett vindtorn med pelargångar och samspelar med den urbana och storskaliga universitetsmiljön i övrigt.
Pelartänket, betongen och de stora gesterna, går sedan igen inne i byggnaderna.
I Brooklyn, New York, har arkitekten Toshiko Mori, ritat om ett bibliotek med mer än 1,3 miljoner besökare varje år.
Art Deco-byggnaden invigdes 1941 och ligger på Grand Army Plaza och Harvard-professorn Toshiko Mori beskriver i en intervju med The New Yorker hur hon har velat göra det tidigare så mörka biblioteket ljusare och mer inbjudande. I hennes tal i samband med invigningen pratade hon för övrigt lyriskt om bibliotekarier som ”kunskapsnavigatörer”.
Renoveringen är uppdelad i tre olika projekt. Ett av dem, The Information Commons, är bibliotekets teknikcenter och arkitekturen gifter sig enligt arkitekten själv, fint med Alvar Aaltos originalmöbler från 1940-talet.
I det så kallade Näckrosenområdet i Göteborg, nära Korsvägen, Svenska Mässan och Liseberg ska det nuvarande Humanistiska biblioteket, Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik samlas på ett och samma ställe. Det är visserligen en lång väg kvar till färdigt bibliotek, det är tänkt att det ska stå klart 2028, men nu är det i alla fall klart att det blev det danska arkitektkontoret Cobes förslag Kunskapens fyr som vann den prestigefyllda tävlingen om ett nytt universitetsbibliotek.
Från början ville 59 arkitektkontor delta i tävlingen och sedan valdes sju av dessa ut för att ta fram skisser och förslag.
Juryns beskrivning av Cobes förslag lät så här:
”En karaktärsstark och särpräglad byggnad som utgör en naturlig del av Näckrosens ensemble av friliggande institutionsbyggnader. Med en enkel och tydlig gestaltningsidé, motiveras bibliotekets placering, volymhantering, höjd och kulör. Kunskapens Fyr lyfter och förvaltar platsens kulturmiljövärden och möter samtidigt de människor som ska besöka och bruka byggnaden med övertygande hantering av flöden och funktioner.”
Till Göteborgs-Posten har Cobes Dan Stubbegaard sagt: ”Det blir ett nytt fyrtorn som markerar sig tydligt i staden.”
På vägen till byggstart måste ett antal styrelser och myndigheter godkänna byggnationen, bland annat länsstyrelsen.
I Skien, Norge, ska det byggas ett nytt bibliotek, Ibsenbiblioteket, som en hyllning till stadens stora son, Henrik Ibsen, som skulle ha fyllt 200 år 2028. Det är arkitektfirmorna Kengo Kuma och MAD arkitekter som har ritat projektet som kallas för Trekrone för att det består av ett tunt tak som ska sväva under de pampiga träkronorna i den redan befintliga parken. Skapelsen har också glasväggar på bägge sidor, in mot biblioteket och ut mot parken. Trekrone symboliserar, enligt skaparna, dynamiken i Henrik Ibsens litteratur.
Byggnaden ska stå klar 2027.
1 kommentarer
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
Nærmere Sverige enn Skien i Norge er blant anna Halden og Sarpsborg: https://bibliotekettarsaka.com/nye-bibliotekbygg/